Apie euro naudą žino kiekvienas lietuvis keliaujantis į užsienį. Pabrėžiu, kad ši istorija apie atsitikimą – tik konkrečiomis aplinkybėmis, kitoje situacijoje to pavyktų išvengti, tačiau kiekvienam iš mūsų vienokių ar kitokių panašių situacijų nutinka užsienyje dažnai.

Taigi, veiksmas vyksta Prahoje, kurią sumaniau aplankyti savaitgalį autobusu. Penktadienio vakarą išvažiavęs, šeštadienį ryte buvau Čekijos sostinje. Oras kol kas geras, nelijo, nors jau ir rudenėlis. Čekija kol kas neturi euro, ir visur tegalima atiskaityti Čekijos kronomis.

Aišku, žinojau, kad užsienyje dažniausiai galima atsiskaityti banko debetine kortele, todėl valiutos prieš kelionę nesikeičiau ir Čekijos kronų nesivežiau, o ir kitu atveju net nežinojau, kiek ir kaip išleisiu, tad išsikeisti didelę sumą, o paskui galvoti, kur ir kaip išleisti tas likutines kronas prieš grįžtant į Lietuvą, nenorėjau. Juk galiu nepanaudoti, nes ims ir įsives čekai eurą iki tol, kol vėl juos aplankysiu.

Taigi, atvykęs į autobusų stotį norėjau pasidėti savo sunkųjį kelioninį krepšį ir eiti pasivaikščioti po miestą, susirasti vietą nakčiai apsistoti ir t.t. Prahos pagrindinėje autobusų stotyje dirba tik viena vieta, kuri priima bagažą, ir vienas bagažo vienetas saugomas iki vidurnakčio, sumokant du eurus arba 50 Čekijos kronų.

Angliškai nekalbantis darbuotojas sumurma slavų kalba, jog debeto kortele atsiskaityti negalima, bet turėtų veikti bagažo spintelės netoli esančioje geležinkelio stotyje. Ką gi, penkiolika minučių velku savo kelioninį krepšį iki ten. Čia laukia ne ką geresnė žinia – už spintelę negalima mokėti banko kortele, tiktai Čekijos kronomis, tačiau galima laikyti bagažą visą parą.

Ko gero, teks grįžti iki autobusų stoties ir pasiimti tas kronas iš bankomato, kas ir kainuoja dešimt litų banko mokesčių išsiimant grynuosius pinigus bankomatuose užsienyje. Tokie jau Lietuvos bankų įkainiai. Pasiimu pinigus iš bankomato, sumoku už bagažo saugojimą ir patraukiu į miestą.

Jeigu Lietuvoje būtų euras, būčiau turėjęs bent du eurus kišenėje ir iš karto sumokėjęs už bagažą. Dabar teko pasivaikščioti po miestą pilnomis rankomis, o galiausiai bagažo saugojimas kainavo ne du eurus (apie 7 LT), o 17 Lt – beveik du su puse karto brangiau.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite papasakoti savo istoriją? Savo mintimis galite pasidalinti čia arba el.paštu pilieciai@delfi.lt: