Iš karto pagalvojau – pagaliau ir man paskambino telefoniniai sukčiai. Supratau, kad toks verkšlenantis, nenatūralus balsas pasirinktas specialiai, nes gali pagalvoti, kad skambina artimas žmogus, tik jo balsas pasikeitęs.

Trumpai pakalbėjusi, moteris perdavė telefoną kitam asmeniui ir gydytoju prisistatęs vyriškis manęs paklausė, ar aš pažinau tą moterį. Man pradėjus abejoti, jis pasakė, kad į bėdą papuolė Irena ir ar aš pažįstu Ireną. Lietuvoje turbūt retas žmogus nepažįsta Irenos, tai vienas populiariausių vyresnės kartos vardų. Pasakius, kad pažįstu Ireną ir „gydytojas“ papasakojo neįtikėtiną istoriją, kad Irena laiptinėje netyčia stumtelėjo kitą moterį, kuri krito ir susilaužė kaukolės pamatą.

Supratau, kad „gydytojas“ pasirinkęs medicininių terminų. Būtų buvę įdomu išgirsti ir tos pasakos tęsinį, bet pokalbis netikėtai iš sukčių pusės nutrūko. Nors tęsinį galima nesunkiai ir pačiam sugalvoti – reikia skubiai pinigų sužalotos moters gydymui ir panašiai.

Dėl ko dalinuosi šia istorija. Manau, kuo daugiau bus kalbama apie tai, galėsime išgyvendinti telefoninių sukčių nusikaltimus. Dabar kiekvieną mėnesį vis skaitau pranešimus, kad sukčiai, daugiausia iš senolių, išviliojo didelius pinigus. Manau, kad pasitelkus televiziją, radiją, internetinę žiniasklaidą, spaudą galima telefoninių sukčių veiklą ženkliai apriboti. Tai turėtų padaryti valstybinės institucijos, vykdyti nuolatinę prevenciją, pareigūnai turėtų ne tik reaguoti į jau padarytus nusikaltimus, bet apie tai dažniau kalbėti per žiniasklaidos priemones.

Be kita ko, būtų veiksminga per televiziją ir radiją transliuoti specialius klipus, kur aktoriai galėtų suvaidinti telefoninius sukčius, o klipo pabaigoje nuskambėtų – „Būkite budrūs, saugokitės telefoninių sukčių“. Tikiu, kad tokie dalykai anksčiau ar vėliau atsiras, daugės žinių apie telefoninių sukčių metodus ir šie nusikaltimai palaipsniui bus išgyvendinti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!