Šįkart viskas baigėsi gerai... Tu neužkliudei kelkraščiu ėjusio To, nes kitaip nežinai, kaip jį pavadinti... Pažįstama situacija? Manau, daugeliui vairuotojų – tikrai taip. Sutemus blogai apšviestose gatvėse šmėžinėjantys Tie net nežino, kaip kartais būna arti prie mirties. Blogiausia yra tai, kad įvykus nelaimei visuomet yra iškoneveikiamas vairuotojas, kurio „pareiga“ yra visuomet sustoti pėsčiajam išėjus į gatvės važiuojamąją dalį. Gerbiamieji pėstieji, neleiskit, kad Jus žudytų vairuotojai... Nebūkit pilkoji masė! Užsisekit atšvaitą!

Su juo vaikščiokit visur – ir apšviestose gatvėse, ir tamsiame skersgatvyje... Atminkit, kad kelyje Jūs neesat vieni. Yra vairuotojų pareigos, tačiau yra ir pėsčiųjų. Kodėl Jūs savo vaikui aiškinate, kad priėjus prie gatvės, ties pėsčiųjų perėja reikia apsidairyti, įsitikinti, kad pereiti kelią bus saugu ir tik tuomet eiti? Jums rūpi Jūsų vaiko saugumas? Tai kodėl Jūs nesirūpinate savo saugumu? Ar manote, kad kuo labiau daraisi suaugęs, tuo mažiau reikia nepaisyti elementarių taisyklių?

Priminsiu šiuo metu ganėtinai populiarią reklamą – kelias nesirenka, ar tu vaikas, ar tu suaugęs... Mūsų dienų skubančiame pasaulyje bent pereinant gatvę sustokim apsidairyti ir įsitikinti, kad automobilio vairuotojas Jus mato ir sugebės saugiai stabdydamas praleisti Jus pereiti gatvę.

Šiuo rašiniu noriu atkreipti dėmesį į atšvaitų naudojimą visiems eismo dalyviams, bet labiausiai kreipiuosi į pėsčiuosius. Atminkit, kad be atšvaito Jūs esat kelyje nematoma būtybė ir nesvarbu, kad einant prieš atvažiuojantį automobilį, pagal Kelių eismo taisykles. Paprasčiausiai Jus pamatyti, ypač dėvint tamsius drabužius, įmanoma tik tuomet, kai automobilis beveiki susilygina su pėsčiuoju. Ir tada tik džiaugiesi, kad iš priešingo eismo juostoje nebuvo kitos transporto priemonės ir tau nereikėjo važiuoti arčiau dešinio krašto, kuriame ėjo Tas.

Labai norėčiau, kad Jums būtų suteikta galimybė pamatyti, kaip Jus kelyje mato vairuotojas. Kaip yra apšviečiamas žmogus su atšvaitu ir be jo. Ir dar... Nesu aš tik ginantis vairuotojus ir jų teises. Pats dažnai palieku automobilį ir prasivaikštau. Man puikiai žinomi atvejai, kai automobilio vairuotojai skuba, nepraleidžia ir kitaip nervina pėsčiąjį. Tačiau aš saugau save ir neinu į gatvę neįsitikinęs, kad bus saugu ir to mokau savas atžalas.

Segėti atšvaitą, prieš perėjas sustoti, nuo dviračio nulipti ir per kelią jį persivesti, elgtis taip, kad ne tik Tau kelyje, bet ir kitiems būtų saugu. Sakot, banalu? Galbūt, tačiau elementarių taisyklių laikymasis tik padeda išsaugoti Jūsų gyvybes...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!