Nuo pat pradžių Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) didžiavosi tuo, jog yra laisvųjų menų (lot. artes liberales) aukštoji mokykla. Retas kuris netikėjo, kad yra išskirtinio universiteto studentas, kiti taip bandė save raminti – yra blogų dalykų, bet užtat yra laisvė. Kita vertus, vargu, ar daug kas iš VDU absolventų ar net esamų studentų gali iš tikrųjų aiškiai atskleisti, kas po galais tie laisvieji menai yra. Pavyzdžių mums nereikia, pašnekėkim konceptualiai.

Yra dvi esminės problemos, kai kalbame apie artes liberales lietuviškąjį variantą – VDU. Pirmiausia, visi juo patiki tarsi būtų gavę gerą kiekį indoktrinacijos, tačiau, galiausiai, manau, niekas net nežino, kuo iš tikrųjų jie tiki. Tikėjau tuo ir aš, tikėjo tuo ir visi mano bičiuliai. Kas iš to, kad galiu rinktis, kad galiu būti atsakingas už savo studijų programą, kad iš manęs tikisi pasirodyti nustatytomis datomis ir niekas nekvėpuoja į nugarą, kas iš to, kad aš stengiuosi?
Pastarosios savaitės kiek labiau padėjo sudrebinti šitą religišką tikėjimą artes liberales. Ne laisvaisiais menais apskritai, tačiau būtent VDU. Panašu, kad universitetinis ugdymas nesibaigia net gavus jo baigimo diplomą – naujos šluotos šluoja taip, kad perbraukia net po nostalgijos užraktu paslėptas kerteles. Niekas, matyt, neminėjo, kad naujas šluotas išpakavus reikia bent praplauti.

Pustrečio dešimtmečio kuriamas VDU įvaizdis pernakt buvo nutviekstas naujomis spalvomis: VDU „idėjiniai“ studentai čia yra tik tie, kurie groja unisonu su Universiteto administracija. Dar daugiau – atsirado „patogių“ akimirkų sąvoka, kai kažkas iš aukščiau gali pasakyt, kad dabar ne metas protestuoti, dabar metas šypsotis.

Blaivus protas reikalauja atskirti Universitete veikiančias ir aiškiai nebesinchronizuojančias įtakų grupes – studentus, Akademiją ir Universiteto vadovybę. Studentai verčiami išimtinai nekritiškais paslaugos gavėjais, vardan nepajustų „pirkėjo gailesčio“ sindromo. Profesūra svaičioja tuščiomis sąvokomis apie „pagarbą“ ir „saviraišką“. Tai naudinga tik tiems, kas neturi intelektinio potencialo Universiteto sąvokos užpildyti turiniu, kuris yra taip reikalingas savarankiškam žmogui. Anapus intelekto imitacijos turėtų būti bent menkutis turinys.

Vietoje to, kalbama apie kažkokį neaiškų klasterį, kuris turėtų pernakt pagerintį studijų kokybę vien todėl, kad šlubius prie kojos prisiriš du vos pavelkamus betono luitus. Absoliučiame trijų būtybių kuriamame chaose visiškai paskęs kiekvieno individualios vidaus problemos. Užtat galėsime kalbėti apie integraciją, nesikalbėdami su niekuo tik su tuščiomis tiesomis, vertybėmis, idealais. Naujose VDU erdvėse galėsime kurti absurdo teatrą.

Dar blogesnė situacija yra tai, kai VDU naujasis valdytojas vis neapsisprendžia, ar suteikė jis teisę tikintiems artes liberales idėja kalbėti, ar ne. Dabar, mušdamasis į krūtinę, jis dar ir teigia, jog negali leisti sau meluoti ir privalo sakyti tiesą. Sveikinam ir laukiam, Rektoriau. Bet degančios Jūsų biretos kvapą jaučiame visi VDU absolventai – tas, kuris turėjo ginti, be skrupulų bedė peilį savo bendruomenei į nugarą.

VDU studentai, ne profesoriaus Juozo Augučio asmeninis požiūris, yra VDU dvasia – jie kalbėjo garsiai, kalbėjo tiesą, skatino kūrybiškai pažvelgti į graudžią visuomenės ir švietimo problemą. Atsaką gavo santvarkos, kurios šleifu mėginama atsikratyti, metodu: bet kokia kaina užčiaupti tuos, kurie eina prieš jo naująją sistemą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI primena, kad rugsėjo 1 d. grupelė VDU planavo surengti akciją, kuri buvo nutraukta policijos, nes apie renginį nebuvo informuota savivaldybė. To reikalauja LR Susirinkimų įstatymas. Pasak studentų, VDU rektorius Juozas Augutis patvirtino policijai, kad akcijos organizatoriai nėra šventės dalis, todėl jiems buvo surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas ir šiuo metu keli asmenys laukia teismo.

DELFI VDU rektorius J. Augutis anksčiau sakė, kad nors studentų iniciatyvas ir palaiko, meluoti nesiruošia. Jis taip pat patikino, kad tyčia studentų policininkams tikrai neskundė – pareigūnų paklaustas tiesiog patvirtino tai, kas yra tiesa – apie jų veiksmus nebuvo įspėtas.

„Šventės metu minėti studentai vykdė savo akciją, viskas vyko kultūringai, jie ten kamputyje turėjo kažkokį savo ratą. Neilgai trukus prie manęs priėjo policijos pareigūnai ir paklausė vieno dalyko: „Ar mes organizuojame šią renginio dalį?“ Kadangi nei su manimi, nei su kuo nors iš universiteto tai nebuvo derinta, tai ir pasakiau, kad VDU organizuoja tik eiseną. Daugiau nebuvo jokios kalbos ar raštiško pareiškimo, tikrai neprašėme policijos pareigūnų išvaikyti studentus. Tuo labiau, kad ir praėjusiais metais jie dalyvavo mūsų eisenoje, taip pat savo veiksmų nesuderinę, bet mes tam neprieštaravome.

Labai pritariu tam, kad studentai kritiškai žiūri į vykstančius procesus, tai tikrai yra sveikintina. Ir į Jų laišką mes atsakysime, kartu norėčiau Juos pakviesti ir susitikti, esu pasiruošęs išklausyti Jų mintis, padiskutuoti. Manau, kad visi turi teisę išsakyti savo nuomonę. Tačiau aš negaliu pasakyti to, ko nebuvo. Tikrai užjaučiu studentus ir, jei būtų mano valiai, jiems pagelbėčiau ir padėčiau, bet meluoti negaliu. Jei jie neturėjo leidimo, reikės už tai ir atsakyti“, – mano rektorius.

Rektorius J. Augutis VDU svetainėje taip pat paskelbė atvirą laišką-atsaką akcijos organizatoriams, bei pakvietė juos į diskusiją.