Balandį Lietuvą apskriejo žinia apie Klaipėdoje gimusį girtą kūdikį. Pradėtas ikiteisminį tyrimas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo, bet tuo pačiu dirbama ir su motina, jai teikiamos paslaugos ir ruošiamasi vaiką grąžinti jai! Ar tai yra suderinama?

Sužalojai vieną kartą vaiką – viskas, daugiau neturi galimybės jo auginti. Greičiausiai motina gaus pašalpas už neįgalaus vaiko auginimą, kuriam negalią lėmė jos pačios veiksmai. Ar tokia turi būti vaiko teisių gynimo sistema? Ar ji apskritai gina vaiko teises?

Dažnu atveju akivaizdu, jog ginami ne vaiko, o suaugusiųjų interesai. Sistema nesikeis, kol nebus galvojama apie kiekvieną vaiką. Kaip manot – ar leisčiau pas tėvą/motiną savo vaiką, kuris jį nugirdė vieną kartą? Atsakymas aiškus dėl savo vaiko, kodėl dėl kito vaiko bandome viską vynioti į vatą, slėptis po vaiko interesu augti biologinėje šeimoje, kokia mama bebūtų, ir pan.

Deja, bet ne visi tėvai gali auginti vaikus. Bet jie gali daug šaukti, grasinti, gąsdinti ir išsigandus pradedama šokti pagal jų muziką – „Vaiko teisių apsaugos specialistai sako, kad dirbs su mama, nes ji išreiškė norą auginti mažylę pati“ (citata iš 2019 m. balandžio 17 d. DELFI straipsnio). Gal ir nori, bet negali. Negali ir taškas. Vaiko teisių apsaugos specialistai, išdrįskite apginti vaikus!

Viskas ką motiną galėtų – dalyvauti stebimuose susitikimuose kartą per metus, kad matytų, kaip vaikas auga, jei jau to noro yra, bet auginti negali ir negalės!

Dar iškeliami argumentai, kad tokiai neįgaliai mergaitei šeimos nebus rasta, todėl ar geriau augti institucijoje, ar tokioje šeimoje... Atima žadą tokie argumentai. Be abejo, niekam nelinkima gyventi institucijoje, ypač mažam vaikui, bet taip surėdyta mūsų visuomenė, kad jos yra, ir pačios institucijos savaime nėra nei gėris, nei blogis, svarbu, kaip jo valdomos ir tai jokiu būdu negali būti argumentas vaiko, taip vadinamam, grąžinimui į šeimą.

Deja, bet institucijoms reikės pasirūpinti tiek fizinę sunkią negalią turinčiais vaikais, tiek sunkaus elgesio jaunuoliais, nes šeimoms tai pernelyg didelis iššūkis. Kita vertus, reikia didinti paslaugas ir rasis globėjų ir įtėvių šeimų, kurios galės auginti negalią turinčius vaikus, o ir dabar jų yra, kurie augina tėvų sužalotus vaikus „kaip savo“.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.