Būdavo taip, kad naktimis prabusdavau ir negalėdavau nei kvėpuoti, nei pajudėti, o visas kūnas būdavo kaip surakintas, tik iš visų jėgų pasistengus pavykdavo. Kartais ryte nubusdavau ir nesuprasdavau, ar esu pabudęs, ar ne... Praktiškai viską užmiršdavau.

Būdavo labai sunku – mane pykindavo, aš net savo vardą sunkiai atsimindavau. Kankino nuolatinė nervinė įtampa, baimės jausmas, padrikos mintys ir nesugebėjimas susikaupti, kartais ištinkantys panikos priepuoliai...

Todėl manau, kad minėtame straipsnyje aprašyto vaikino patirtis galėjo būti net blogai suvirškinto kepsnio padarinys, nes skrandis juk veikia kartu su smegenimis, o jei esi nervingas, ilgainiui atsiras bėdų dėl skrandžio, o tau kažko užvalgius gali net pasivaidenti.

Visiems, kurie serga depresija, yra nervingi, galiu duoti patarimą. Manau, kad vienintelis vaistas – aktyvus gyvenimas ir nuolatinis buvimas su žmonėmis, darbas – sunkus ar ne, ir sportas. Visa tai padės sureguliuoti organizmą, bent jau man taip nutiko.

Būnant su žmonėmis, negalės ateiti blogų minčių, nes tu nuolat matysi linksmus veidus ir palengva prie to priprasi, nuolatinis darbas suteiks jums galimybę palengva svajoti apie ateitį ir finansiškai būti savarankiškiems, taip pat padės nukreipti blogas mintis, sureguliuos jas, kad nebešokinėtų, jums pavyks susikaupti.

Sportas? Sportas – geriau už bet kokį vaistą. Pradėję sportuoti, nors ir po truputį, jūs pradėsite jaustis geriau, palengva, po laiptelį pradėsite galėti daugiau padaryti ir daugiau norėti, atsiras pasitikėjimas savimi.

Girdėjau, kad sergant depresija dažnai pradedi prastai jausti kūno dalis (…), kankina keisti skausmai ir tai – tik dėlto, kad nesugebi atpažinti, kokius signalus skleidžia tavo kūnas. Kai pradėsite sportuoti, labai gerai pažinsite savo kūną ir suprasite, ką galite, kad iš tiesų nesate tokie pavargę ir apmirę. Pažinę kūną suprasite, kad viskas yra kitaip, nei jums atrodo, kad tie skausmai – netikri, ir jūs – sveiki ir stiprūs žmonės.

Pagrindinis dalykas – kad jūs to norėtumėt! Tad linkiu sėkmės ir būkit aktyvus ir sveiki.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo istorija? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba čia.