Išlipęs iš taksi prieš vidurnaktį pasukau į miesto centre esantį, man patinkantį Mary J. pabą. Ten paprastas, bet neprastas tikro medžio klasikinis baro interjeras, didelis alaus ir kitų gėrimų pasirinkimas ir gražios, bei malonios barmenės. Tačiau mano jautrią natūrą išgąsdina gatvėje šalia baro vykęs konfliktas, kurio metu rusiškų keiksmažodžių palydėtas kažkas prigulė ant šaligatvio, todėl apsisukęs ant kulnų patraukiu Gedimino gatve į kitą naują ir atseit madingą Wimis barą.

Ten dideli vitrininiai langai, todėl dar neužėjęs į vidų gali matyti viską, kas vyksta bare. Viduje lankytojų nedaug, vietų prie baro sočiai, kuklus ir kampe nematomas apsauginis, ir muzikiniai klipai per TV baro kampe. Viskas atrodo neblogai, netgi sakyčiau gerai, kol neužsisakau pirmo gėrimo, kurio pildamas barmenas pradeda garsiai abejoti, kad tas gali ir baigtis. Laimei bokaliukas pilnas, tačiau barmenui pritrūksta 30 centų grąžai, į ką aš mandagiai numoju ranka.

Tačiau po pusvalandžio paprašius pakartot, situacija tampa gėdinga, nes šnypščiantis kranas leidžia tik putas. Barmenas atrodo profesionalas ir iškart pasiūlo buteliuką to pačio gėrimo, tačiau vėlgi tenka nusivilti, nes gėrimas nešaltas... Karštas vasaros vakaras, atseit madingas baras miesto cente, kurio kondicionierius neveikia ir gėrimai neatšaldyti, tačiau jau laikas aplankyti pirmąjį, konfliktu gatvėje mane išgasdinusį barą.

Baras šalia vienos iš pagrindinių miesto gatvių yra rūsyje, savaitgalinė lankytojų gausa ir šurmulys sukuria jaukią ir hipnotizuojančią atmosferą. Ten, nors ir tenka minutę palaukti, kol prieis barmenė, tačiau gėrimai atšaldyti ir prisijungus prie pokalbio su anglakalbiais baro lankytojais laikas prabėga nejučia. Amerikiečiai kariškiai čia įneša vakarietiškos kultūros ir įdomumo.

Laikas namo. Nors provincijos naktinis gyvenimas ir nėra toks blizgantis ir efektingas, kaip madingiausiuose Europos sostinių baruose, tačiau aptarnavimas atitinka kainas ir publika paprasta. Todėl, karts nuo karto tuos kelis naktinius barus vis tik verta aplankyti, kad pajustum miesto pulsą, susipažintum su vietiniais herojais ir suprastum, kad barų kultūra yra socializacijos ir bendravimo kultūra, kuri neprilygs buitinio alkoholizmo ir persivalgymo madai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Susidūrėte su problema, užfiksavote įvykį ar norite pasidalinti įdomiomis istorijomis? Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt.