Susitariu ir dirbu iš namų porą dienų-savaitę, kad neapkosėčiau bendradarbių ir nepasiųsčiau jų į lovą.

Bet bet... Šiemet prasidėjęs virusų ir gripo sezonas pasirodė stipresnis už tą klasikinę frazę ir gydytoja pasiuntė mane sirgti „ant biuletenio“. Sutapk tu man taip, kad kai aš baigiau visus plaučius iškosėti, buvusi banko darbuotoja ir dabartinė „Sodros“ direktoriaus patarėja Julita Varanauskienė paskelbė straipsnelį apie tai, kokie nesąžiningi yra žmonės ir kaip jie nedarbingumo pažymėjimus piktybiškai naudoja vietoje atostogų. Ir taip plačiai naudoja atostogoms, kad surinktų sveikatos draudimo įmokų nepakanka ligonių išlaidoms padengti, todėl gal reikėtų tiems ligoniams mokėti mažiau, gal – kelti mokesčius visiems, o gal įpareigoti darbdavius mokėti ligos išmokas.

Susiraskite, paskaitykite. Tai tobulas tekstas, visos valdininkijos esmę: nejautrumas, badymas pirštu į mokesčių mokėtojus, kaltų ieškojimas ir... įprasti pačių valdininkų neįgalumą demonstruojantys scenarijai.

Ironiška, kad tas straipsnelis paskelbtas ir už mano pinigus, nes iš kokių dar pinigų „Sodros“ veikėjai galėtų leisti sau tai, ką leidžia dabar?

Nei „Sodra“, nei gerb. Varanauskienė nei kažką sukuria, nei parduoda, nei gebėtų išlikti rinkoje, kur leidžiamos kriptovaliutos, o „Sodra“ džiūgauja dėl savų everestų: jetus, jų sistema jau geba įsiminti žmogaus nurodytą banko sąskaitą, į kurią pervedama ta milžiniška 80 proc. atlyginimo siekianti pašalpa, nuo kurios dar nuskaičiuojami visi įmanomi mokesčiai. Juokas pro ašaras... O tu, žmogau, iš tų katino ašarų paskui sukis kaip nori. Mokėk už butą, vaistus, vitaminus ir galbūt dar užteks bulvėms. Tiesiog nuostabios svajonių atostogos, per kurias dar ir gali patikrinti, ar tikrai sergi, ar laikaisi paskirto režimo. Ar dar kyla klausimas, kodėl pasirinkimas „padirbėsiu iš namų“ yra taip plačiai išplitęs?

Bet svetimos gėdos jausmas yra tik viena problemos dalis. Kita dalis – man pasidarė siaubingai baisu priklausyti nuo tokios „Sodros“. Jums ne? Dabar tai ką, padirbu iš namų. Gal ilgiau nepasveikstu, nes daugiau dirbu nei gydausi, bet vis tiek. O kai priklausysiu tik nuo „Sodros“ ir darbdavio nebebus? Kai ji man mokės pensiją, jei dar bus iš ko apskritai susirinkti mokesčius, garantuotai pirmiausia finansuos save giriančius straipsnius, išsimokės sau algas, na, o kas liks, padalins mums, bedaliams a.k.a. vagims.

Po tokių dalykų nepasitikiu „Sodra“ kaip valstybės institucija, nepasitikiu kaip specialistais, nepasitikiu kaip bendrapiliečiais. Nes tokie specialistai ir tokie komentarai reiškia viena – jūs visiškai nežinote, ką reikia daryti ir kaip, o straipsneliai – tik tuščių kavagėrių pasekmė, kuriai taškote neužsidirbtus pinigus. Mano pinigus. Šitai įstaigai tikrai nepakenktų ne tik finansų, bet ir veiklos auditas.

Na ką gi, pabaigai – nemokamas patarimas, jei nesuvokiate, kur slypi privataus verslo sėkmė. „Sodros“ darbuotojai, paskaitykite. Ką gali žinoti, gal sugebėsite suprasti ir įsisavinti šią paprastą taisyklę: jei matai, kad kažkas negerai – taisyk.

Tušti plepalai ir kaltinimai nėra nieko verti, nes jie nieko nekeičia ir negerina situacijos.

Taigi, jei matote, kad kažkur vyksta piktnaudžiavimo atvejai – kelkite sėdynes nuo sofučių ir eikite atlikti savo tiesioginės pareigos: lankykite, tikrinkite ir sugrąžinkite nesąžiningai gautas išmokas, o ne šaukite, kad aplink vagys. Ir nepamirškite, kad mes esame jūsų akcininkai bei darbdaviai, kurių nemaža dalis jau sėkmingai balsuoja kojomis. Į Vakarų šalis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.