Kaip tai padaryti? Ieškau informacijos pačiame telefone: draugai, giminės, pažįstami... Adresatų sąraše randu „Mama“. Džiaugiuosi, kad ilgai nereikėjo ieškoti. Skambinu adresatui „Mama“, pranešu apie radinį ir informuoju, kur galima atsiimti telefoną.

Man praneša, kad esame kaimynai. Džiaugiuosi, kad greitai paaiškėjo telefono savininkas, nereikės jam nerimauti dėl netekties, toli važiuoti irgi nereikės.

Laukiu. Gražus sekmadienis. Šilta, saulutė šviečia. Gera nuotaika. Tuoj atvažiuos žmogus, pametęs telefoną. Apsidžiaugs, kad geri žmonės rado ir pranešė apie tai, kad neišmetė į šiukšliadėžę, nereiks pirkti naujo. Padėkos už radinį ir laimingas išvažiuos namo. Man malonus jausmas, kad galiu kažką gero padaryti žmogui, kaimynui. Laukiu valandą, dvi, tris... Niekas neatvažiuoja.

Apie vidurnaktį kažkas paskambino lauko vartelių skambučiu. Pamačiau, kad prie gatvės vartelių stovi keli žmonės. Naktį trukdyti žmones dėl savo žioplumo? Nusprendžiau, kad naktis – netinkamas laikas aiškintis, kas čia ir ko atvažiavo. Jei atvažiavo telefono savininkas, tai turėtų žinoti, kad ne vidurnaktį tvarkomi tokie reikalai.

Pirmadienį, apie 7 val. 30 min. į telefono aparatą pasipylė SMS žinutės su grasinimais: „Grąžinkite telefono aparatą, mes žinome, kur jis yra.“

Jus tik pagalvokit – jie žino, kur jis yra! Ir tai ne aš pranešiau apie radinį ir kur jį atsiimti? Kvailystė aukščiausio lygio! Nei supratimo, nei padorumo... Apie 8 val. ryto atvažiavo mersedesas, išlipo maždaug 30 m. vyras be apsauginės kaukės ant veido. Priėjo, paėmė telefono aparatą ir įžūliai pareiškė: „Peržiūrėjote telefono duomenis. Negražu taip daryti.“

Kur „ačiū“? Kur padėka už tai, kad sąžiningai pranešėme apie radinį ir grąžinome daiktą? Kur atsiprašymas, kad naktį išdrįso trukdyti?

Toks jausmas, kad laiko durnu. Maždaug, nežinai, kad šiais laikais viskas yra kitaip? Juk galėjai sužinoti, kur gyvena telefono savininkas, ir pristatyti jam iš karto. Nelaukti iki ryto! „Ačiū“? Apie ką tu kalbi? Džiaukis, kad į dantis negavai. Taip tvarko reikalus kai kurie šiuolaikiniai mersų savininkai.