Tikriausia ne vienam badė akis su sveiku protu prasilenkianti logika – kažkodėl sveiko žmogaus medicininė kaukė neva neapsaugo nuo infekcijos, kai sergantis, to dar nežinodamas, čiaudi ir kosti į veidą.

Kiekvieną dieną žiniasklaidoje buvo matoma, kad Kinijoje, Japonijoje ir Pietų Korėjoje visi gyventojai dėvi kaukes arba respiratorius. Net oficialiai Lietuvoje patvirtinus pirmuosius užsikrėtimo COVID-19 atvejus, mūsų oficiozai kaip įkyrėjusią mantrą kartojo, kad sveikiems kaukių dėvėti nereikia.

Deja, atrodo, Lietuvos gyventojai jau seniai nustojo tikėti valdžios skleidžiamomis tiesomis, todėl medicininės kaukės ir respiratoriai akimirksniu buvo iššluoti iš vaistinių ir krautuvių.

Niekas taip pat nepatikėjo ir mistiniais taip reikalingų ir visiems užteksiančių apsaugos priemonių ir testų koronavirusui nustatyti rezervais. Ir, deja, kaip bebūtų gaila, pasirodė, kad netikintys yra tūkstantį kartų teisūs.

Koronaviruso infekcijos ataką pasitikome kaip ir gaisrininkai sakę – be batų ir be kelnių.

Užsikrečiama, kai čiaudint ar kosėjant virusas su ligonio išskiriamo sekreto lašeliais patenka ant sveiko žmogaus gleivinių. Pats virusas savaime ore neskraido. Net ir mažiausius sekreto lašelius medicininė kaukė pajėgi sulaikyti.

Aišku, patartina kaukes keisti kelis kartus per dieną. Be abejo, medicininė kaukė pagal savo apsaugos galimybes neprilygsta moderniausiems respiratoriams, kuriais puikuojasi mūsų Seimo ir Vyriausybės nariai, bet net ir dalinė apsauga geriau, negu jokios.

Teisybės dėlei turiu pasakyti, kad tuo metu tik vienintelis Užkrečiamų ligų ir AIDS centras (vadovas – taip A. Verygos nemėgiamas prof. S. Čaplinskas) pateikė informaciją, kad medicininės kaukės apsaugo nuo koronaviruso. Bet bendrame neigimo fone šis balsas tyruose nebuvo išgirstas.

Tai kodėl ponas Veryga mums melavo? Kodėl buvo įkyriai skleidžiama ne tik neteisinga informacija, bet ir ribojamas testų koronavirusui nustatyti atlikimas, blokuojama vietinė miestų merų iniciatyva paspartinti COVID-19 diagnostikos tempus?

Kodėl buvo atsisakyta dalyvauti apsaugos priemonių pirkimuose bendroje paraiškoje su kitomis Europos valstybėmis, o dabar brangiai perkame prekes iš Kinijos ir aiškiname, kad respiratorių su defektais neišmesime, o naudosime kaip kaukes?

Gal laikas pradėti žaisti atviromis kortomis ir tiesiog atsiprašyti, paaiškinant, kad sistema nebuvo tinkamai pasiruošusi koronaviruso iššūkiams ir padarė klaidų.

Nenoromis peršasi išvada, kad Dalios Grybauskaitės įvertinimas A. Verygai (pavadino vienu labiausiai užsispyrusių gyvūnų) – greičiausiai atspindintis tikrovę.

Dabar išėję į gatvę į kiekvieną sutiktą žmogų turime žiūrėti kaip į potencialų infekcijos šaltinį. Kaukes dėvėti visiems sveikiems yra būtina.

Deja, ne visi jas turi, o ką jau kalbėti apie respiratorius. Todėl pasigaminkite patys iš marlės, iš tankesnės medžiagos ar net iš liemenėlės. Blogiausiu atveju – apsisukite burną ir nosį keliais sluoksniais tankaus šaliko.

Pasistenkite kaip įmanoma toliau laikytis nuo kitų žmonių. Atstumas 1-2 metrai yra nepakankamas. Nustatyta, kad, čiaudėjant ar kosint, sekreto lašeliai nulekia net iki 7 metrų.

O dar geriau, jei įmanoma, pasistenkite kaip galima daugiau laiko praleisti namuose. Būtina visuomet prisiminti, kad apsisaugoti nuo koronaviruso galima, ir daug kas priklauso tik nuo mūsų pačių.