Kreiptis į paprastą psichologą baisu, nėra laiko ar pinigų. Tam yra psichologinės pagalbos telefonai, kurie skelbiami po kiekvienu psichologiniu straipsniu ir plačiai internete.

Nusprendus prisijungti prie savanoriškos psichologinės pagalbos veiklos visų pirma reikėjo išsirinkti sau priimtiną pagalbos liniją. Neradęs pakankamai informacijos internete apie jų veiklumą, nusprendžiau išbandyti gyvai - skambučiu. Mėginau prisiskambinti kiekvienu nurodytu numeriu po kelis kartus, bet arba telefonai buvo užimti, arba neveikiantys, arba atsako atsakikliai - „pamėginkite vėliau“.

Kad padaryčiau išvadas, mėginau skambinti sekančią dieną ir dar sekančią ir po savaitės kiekvienu numeriu po kelis kartus. Ir pagaliau pavyko! Iš dešimto karto „Vaikų linija“ atsiliepė! (kadangi aš ne vaikas, pokalbis tęsėsi trumpai).

Iš daugybės skambučių skirtingais emocinės pagalbos telefonu numeriais vieną kartą teatsiliepė „Vaikų linija“. Visos kitos pagalbos telefonu man buvo neveikiančios. Keista, kad ši problema neužkliuvo niekam anksčiau, nes šios pagalbos rūšis yra ypač patogi, kadangi išlaikomas anonimiškumas ir pagalba suteikiama iš karto, kai jos reikia. Deja, man tokios pagalbos susilaukti buvo neįmanoma.

„Vaikų linijos“ puslapis skelbia, kad atsiliepiama į vos 1 iš 20 skambučių. Tad tikimybė, kad jie atsilieps, kai tau to labiausiai reikia, labai maža. O jaunimui ar suaugusiems nekyla problemų, kad jiems pagalba visai neteikiama? Juk Lietuvoje savižudžių kiekis lyginant su gyventojų kiekiu yra vienas didžiausių pasaulyje.

Normali valstybė gerbia ir vertina savo piliečius, nes piliečiai tai jėga, pinigai ir ateitis. Kiekvienas esamas ar būsimas darbuotojas valstybei svarbus ir ekonomiškai ir morališkai, bet, deja, ne Lietuvoje. Ką veikia mūsų Sveikatos apsaugos ministerija? Kodėl pradėti ir aktualūs projektai sustabdė veiklą?

Kiek žinau, „Vaikų linijai“ labai trūksta lėšų, didžiąją dalį aukoja juridiniai asmenys ir savanorių. Turbūt vienas labai baisus aspektas, atgrasantis juo tapti, tai 300 valandų savanoriško darbo įsipareigojimas. Vaikų linija įsikūrusi Vilniuje turi 3 telefonų aparatus, Kaune ir Klaipėdoje po 2. Jie skelbia kiekvienais metais vis didėjantį skambučių srautą ir per 2013 metus atsiliepė virš 130 tūkst. skambučių. Deja, prisiskambinti vis sunkiau, o problemų - vis daugiau.

Galbūt tu būsi tas, kuris pasuks savanorystės keliu, kuris bus laimingas, padėdamas kitiems ir palaikydamas sunkiu metu? Galbūt tau pačiam kažkada buvo sunku ir reikėjo pagalbos – prisimink. O dėl valstybės egoizmo, reikėtų atkreipti valdančiųjų dėmesį ir gal kažkada viskas vėl grįš į savo vėžes.

Mano bandymai prisiskambinti:

Vaikų linija - pavyko prisikambinti iš 10 karto
Vilties linija, psichologinė pagalba suaugusiems - man telefono linija neveikė
Pagalbos moterims linija – nepavyko prisikambinti iš 20 kartų
Linija Doverija (pagalba teikiama rusų kalba) – nepavyko prisikambinti iš 20 kartų
Dingusių žmonių šeimų paramos centras – nepavyko prisikambinti iš 20 kartų
Panevėžio paguodos telefonas – man telefono linija neveikė
Vilniaus moterų namų krizių centras – nepavyko prisikambinti iš 20 kartų)
Vaiko raidos centras - pagalbos telefonu neteikė

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI komentaro apie situaciją paprašė „Vaikų linijos“ atstovų.

„Vaikų linijos“ savanorių mokytoja Ivona Suchodolska DELFI nurodė, kad 2013 m. duomenimis atsiliepiama į vieną iš 17 skambučių. Tiesa, tai nereiškia, kad pagalba gauna tik 1 iš 17 žmonių – tas pats asmuo, gavęs užimtumo signalą, kelis ar net keliolika kartų gali rinkti telefono numerį – taip generuojamas didelis bandymų prisiskambinti skaičius.

Anksčiau pagalba telefonu buvo suteikta atsiliepiant į 1 iš 29 skambučių. „Dabar yra mažiau neatsilieptų skambučių, ką siejame su tarnybos ilgesnėmis darbo valandomis bei didesnėmis galimybėmis atsiliepti. Pvz., 2013 m. atsiliepėme į 24,5 tūkst. skambučių daugiau, nei 2012 m.,t.y. į 178 tūkst. skambučių. Tačau žinoma, vis dar negalime atsiliepti į kiekvieną skambutį ir šią situacijaą viešiname, kviečiame prisidėti prie rėmimo“, - kalbėjo I. Suchodolska.

Ji nurodė, kad savanorių rasti nėra taip paprasta, nes jų apmokymai trunka ilgai – apie pusę metų, o juos pabaigusio savanorio „Vaikų linijai“ prašome skirti apie 20 val. per mėnesį, jų pagalbos prireikia ir švenčių dienomis, vakarais. „Kai ką gali gąsdinti įsipareigojimas, pabaigus mokymus, dirbti „Vaikų linijoje“ 300 val., tačiau tai yra adekvatus skaičius, remiantis mūsų ilgalaike patirtimi ir investicija į savanorį, kadangi mokymai būna išties vertingi ir tinkantys ne tik darbui „Vaikų linijoje“, bet apskritai bendraujant su žmonėmis, o su savanoriais dirba visa komanda profesionalių ir patyrusių savanorių mokytojų“, - nurodė pašnekovė

„Kaip tik šiuo metu intensyviai ieškome savanorių, nes kovo viduryje pradedame mokymus naujai savanorių grupei. Tad jeigu domitės savanoryste Vaikų linijoje kviečiu dar šiandien su mumis susisiekti (parašyti vilnius@vaikulinija.lt , kaunas@vaikulinija.lt ). Daugiau informacijos puslapyje www.vaikulinija.lt “, - teigė I. Suchodolska.

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

800-ąją paslauga apmoka
iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt