Šiandien priešpiet apsilankiau „Senukų“ prekybos centre, esančiame Ukmergės g., Vilniuje. Dažnai čia lankausi – netoli namų, vis šio bei to prisireikia...

Šįkart atvažiavau su savo pusantrų metukų dukra, įsisodinau ją į vaikišką vežimėlį, užsimečiau kuprinę ant pečių ir džiaugdamasi, kad rankos laisvos pasukau tiesiai į augalų skyrių. Čia tikėjausi įsigyti balkone tinkamų auginti gėlių.

Apžiūrėjusi nieko man tinkamo neradau, nutariau išeiti į lauką, kur yra „Senukų“ lauko prekybos skyrius. Kadangi jokių prekių nepirkau, drąsiai ėjau pro kasas, o kai beveik praėjau, pasigirdo pardavėjos/salės darbuotojos/kasininkės balsas:

- Ponia, palaukite!

- ????

- Parodykit, ką turite kuprinėje?

- Kodėl turėčiau ką nors rodyti? Nerodysiu.

- Parodykit, tokia tvarka.

- Nerodysiu.

Tada prisistato apsaugos darbuotojas ir paslaugiai perima įtikinėjimo estafetę. Aš jam iškart pasakau, kad kuprinės turinio nerodysiu, nebent man parodys vaizdo įrašą, kuriame kažką įtartino veiksiu, arba kuprinę rodysiu policijos pareigūnams. Jis man aiškina apie „Senukų“ vidaus tvarkos taisykles, dar kažką, žodžiu stengiasi visaip mane įtikinti, kad aš turiu parodyti, kas mano kuprinėje, galiausiai meta galutinį kozirį:

- Ponia, tada teks kviesti policiją.

- Kvieskit. Aš einu dabar į lauko skyrių apžiūrėt augalų, rasite mane ten.

Mačiau, kad numojo ranka į mane ir jokie policijos pareigūnai manęs neieškojo lauke...

O kiek kartų Jūs „Senukuose“ arba kituose prekybos centruose demonstravot savo rankinių ar kuprinių turinį? Iki šio karto tai dariau vienintelį kartą tuose pačiuose Senukuose. Tiesiog užklupo mane netikėtai ir nepasiruošusią prie kasų, kai susimokėjau už prekes ir jas buvau besusidedanti į kuprinę, tada paprašė parodyt, kas viduj. Ir parodžiau. Paskui save keiksnojau, kad taip kvailai pasimoviau.

Juk niekas, išskyrus policijos pareigūnus, neturi teisės prašyti manęs parodyti asmeninius daiktus.

Jeigu Jūs, kurie dabar skaitote, kada nors atsidursite prekybos centrų darbuotojų ar dar kokių nors asmenų nemalonėje ir jie pageidaus apžiūrėt Jūsų asmeninius daiktus, nebūkit patologiškai nuolankūs, nerodykit jiems nieko, nes jie neturi teisės to daryti.

Gali jie Jums pasakoti apie jų vidaus tvarkos taisykles, gali netgi tų taisyklių išrašai Jus pasitikti prie įėjimo, bet visai tai yra niekiniai lozungai, nedarantys garbės jų kūrėjams ir rašytojams, o Jūs į juos galite nekreipti dėmesio.

Jei Jums atrodo kitaip, tuomet dar paklausiu, o kas jei koks prekybos centras vidaus tvarkos taisyklėse parašys, kad kiekvienas asmuo, einantis pro kasas ir mūvintis džinsus, turi parodyti pliką užpakalį? Rodysit?