Vienos iš mylimųjų gauna dovanų prabangius automobilius, keliones, papuošalus. Kitos negauna net gražaus žodžio, o apie gėles ar kokias nors kitas dovanas išvis nėra ką kalbėti.

Turėjau draugą, kuris visada pašiepdavo savo draugus, kad jie dovanoja savo žmonoms dovanas ar gėles tam tikromis progomis. Neva, nieko čia nereikia, dovanos tai ne meilė. Jis net per Kalėdas nėra nieko padovanojęs moteriai, nes pasak jo – tai tik nesąmonės, kurios reikalingos tik moterims.

Na, aišku, tas vyras nė karto ir nesukūrė šeimos ar stiprių santykių. Ironiškai kyla klausimas, kodėl. Gal dėl moters poreikių ignoravimo? Nes įvairios dėmesio formos, taip pat ir pasidomėjimas, ko mylimas žmogus norėtų dovanų, yra reikalinga. Nebūtinai tai turi būti brangi dovana, bet esmė yra – dėmesys savo mylimam žmogui.

Mane labai įkvėpė Viktorijos Siegel duotame interviu pasakytos mintys apie dovanos ir dėmesio svarbą. Viktorija kalbėjo, kaip ji savo mylimajam pasako, ko nori, taip tarsi per aplinkui, o jam belieka tik įgyvendinti. Ne veltui ji sulaukia to dėmesio. Kitoje laidoje yra kalbėjusi apie elgesį su vyru, kaip geriau atsitraukti, o ne eiti ir lipti ant galvos – pabūti atskirai, kol pats susivoks. Tokiam žmogui, kuris jaučia savo vertę, tu supranti, kad nori dovanoti.

Jauna moteris, bet žinanti savo vertę ir nebijanti pasinaudoti moteriška išmintimi. Tai – puikus pavyzdys toms, kurios vis dar laukia ar tikisi, arba jau nebelaukia ir nebesitiki savo vyro staigmenų. Bet nemeluokit, kad nenorėtumėt būti taip lepinamos.

Tada pamaniau, gal mes pačios kaltos? Tos, kurios taikstomės su tokiu vyro požiūriu? Jei nepasveikina per gimtadienį, guodžiam save, kad vyras nėra romantikas. Neva, jam nepriimtinos romantinės nesąmonės, kam čia tos dovanos. Užtai puikiai sutaiso varvantį čiaupą, o gėlės – tik išlepintų mergaičių pramanai. Bet norėčiau pamatyti moterį, kuriai nepatinka dėmesys.

Tikriausiai taip sako tik tos, kurios to dėmesio per visą savo gyvenimą nėra gavusios ir neįsivaizduoja, kad gali būti kitaip. Ir pyksta ant tų moterų, kurios gauna dėmesio, nes su pavydu žiūri į draugei padovanotą puokštę gėlių. Dėmesys moteriai, dėmesys apskritai meilėje suteikia sparnus. Kartais vyrai tikrai nesuvokia, kiek galėtų išlošti už dėmesio parodymą, o sava moteris būtų pakylėta.