Taigi, viskas prasidėjo, kai vieną dieną atėjau į darbą ir kolegė laukė manęs, nutaisiusi tragišką miną.

„Skaitei?“ – paklausė.
„Ką?“, – sunerimau.

„Parduotuves uždaro!“ – paskelbė.

Susirūpinau. Per pirmąjį karantiną nedirbau, o kaip viskas bus dabar, naujame darbe, nežinojau. Ar darbdavys mokės visą atlyginimą? Niekas nesitikėjo, kad vėl viskas bus uždaroma. Kad mūsų krautuvėlė užsidarys, tai jokios abejonės, bet...

„Ar supranti, ką tai reiškia?!“ – papurtė mane kolegė.
„O taip... Bet nieko, galgi...“ – bandžiau ieškoti pozityvumo.

„Ką reiškia „nieko“?! Kada dabar supirkti visas dovanas? Šiandien dirbu, ryt dirbu, o poryt jau uždarys! Ar ta valdžia visai negalvoja?! Kur jų protas!“ – sklaidėsi ji.

Sunku patikėti, bet taip kalbėjo brandi, 40 metų sulaukusi moteris.

Paskutines dienas prieš uždarymą į mūsų parduotuvėlę plaukė klientai, ieškantys dovanų. Vien jų.

„Oi, ne, nežinau, koks dydis, ne sau perku. Oi, spalvų irgi nežinau, gi ne man reikia“, – vien tai ir buvo girdėti. Atrodė, kad pirmą kartą gyvenime išgyvenu kalėdinį periodą. Niekada iki šiol nežinojau, kad žmonės taip maniakiškai dovanoja dovanas.

„Va, nupirkau tai kvaišai pusseserei, ji man tokį baisų paltą anais metais nupirko, kad šiais atsilyginsiu tuo pačiu...“ – grįžusi iš pertraukos niurnėjo kolegė.

Paskutinę dieną iškilo maisto klausimas.

„Visą algą išleisiu toms išsinešamoms vakarienėms, tu matei, kiek eurų?“ – klausė.

Mano bandymai sakyti, kad ji nedirbs, bus namuose ir pati galės pagaminti, buvo kaip žirniai į sieną.

Ogi ten, kad supratau, jog Kalėdos, ypač šiais metais, tai proga pajusti išsiilgtą ramybę. Amžinai nepatenkinti giminaičiai tegu gauna atsiprašymą, kad visos ceremonijos su dovanom ir baliais vyks po karantino, o mes šventes praleisime jaukiai ir tyliai. Žaisdami, ragaudami arbatas ir prieskonius, kuriuos metų metais dovanoja nuobodūs draugai. Žiūrėdami filmus, kuriems vis nebuvo laiko, ir skaitydami knygas.

Gal karantininės Kalėdos – tai pagaliau Kalėdos be jokių „reikia“, o vien tik „ramu ir gera“?

Šis rašinys dalyvauja konkurse „Mano Kalėdų stebuklas“. Laiškus siųskite adresu pilieciai@delfi.lt ir laimėkite 200 eurų dovanų čekį „Hiatus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)