Kadangi iki kelionės likusios mažiau nei trys dienos, skambinu draugams ir klausinėju, kas norėtų bei galėtų vykti kartu. Po 30 minučių kelionės draugo paieškų aš jau ieškau, kur galėčiau kelionę užsisakyti pigiau nei matytoje reklamoje. Nors Lietuvoje įregistruota šimtai kelionių agentūrų, konkurencija kainų atžvilgiu tarp kelionių agentūrų yra lygi absoliučiam 0.

Beveik visos (beveik visos tik todėl, nes yra kelios agentūros, keliones parduodančios brangiau) kelionių agentūros parduoda kelionių paketus nustatyta kaina, skiriasi tik jų gaunamas komisinis atlygis iš kelionių organizatorių. Kad ir kur ieškosite, kaip pigiau įsigyti kelionę, visur pamatysite tą pačią kainą. Ilgai negalvojęs nusprendžiu, jog kelionę užsisakysiu iš tos agentūros, kurios reklamą pamačiau socialiniame tinkle. Tokiu būdu bent šiek tiek kompensuosiu jų išlaidas reklamai.

Kadangi vykstame į Egiptą tiesiog pabėgti nuo lietuviškos žiemos, o ne persivalgyti ir persigerti, pasirenkame patį pigiausia viešbutį Hurgadoje, spaudžiame „Pirkti“ ir pirmoji „dovana“ nuo kelionių organizatoriaus. Vizos mokestis – 80 Lt žmogui? „Pasigooglinu“ internete ir pamatau, jog Egipto vizos kaina ~ 38litai. Kadangi vienu lėktuvu, skrendančiu į Hurgadą, dalinasi du kelionių organizatoriai, mūsų kelionių organizatorius, parduodamas Egipto vizas, vienu reisu uždirba ~ 3600Lt?! Kadangi už kelionę mokame ne tiek ir daug, sumokame papildomai po 80 litų už vizą.

Taigi, sulaukiu pirmadienio, gaunu rezervacijos patvirtinimą ir kaip mažas vaikas laukiu nesulaukiu, kada pagaliau išvyksiu į Lietuvos turistų rojų. Nežinau kaip jūs, bet aš vis dar nuo vaikystės pamenu, kaip šaltais žiemos vakarais Lietuvoje žiūrėdavau orų prognozes bei ekrane pamatęs „ Hurghada - 23 šilumos ir saulėta“ mintyse pagalvodavau, kaip ten turėtų būti gera gyventi! Tad pasižadėjau, kad ir aš ten vieną dieną nuvyksiu.

Ankstyvas antradienio rytas, sumetu kelis daiktus į lagaminą, pasiimu 80 dolerių (200 litų) bei laukiu atvažiuojančio draugo. Oro uoste atsirandame dar likus porai valandų iki skrydžio, tad mane išleidęs oro uoste su lagaminais draugas važiuoja „numesti“ automobilio šalia oro uosto, kad nereikėtų mokėti už stovėjimo aikštelę (sutaupyti 144 litai).

Pasidedame lagaminus bei praėję patikrinimą laukiame savo skrydžio. Pakylame į orą, stiuardesės pradeda pardavinėti užkandžius bei gėrimus. Tikriausiai jau nieko nebestebina, kai lietuviai vyrai savo dieną 7.00 val. pradeda nuo alaus bokalo. Būtų gerai, jei vieno alaus užtektų, bet vėliau atidaromas „duty free“ pirktas alkoholis ir vaišės prasideda. Žinoma, yra pateisinama priežastis - juk atostogos! (kažkodėl net neabejoju, jog sekančias 7 ar dar daugiau dienų jie pradėdavo identiškai).

Nusileidžiame, pasiimame savo lagaminus, mus pasitinka kelionių organizatorių atstovai. Kaip viščiukus būreliu nuveda prie autobusų, kurie mus išvežios po viešbučius. Mūsų viešbutis „Dahar“ rajone, tad mus paleidžia vienus paskutiniųjų. Užsiregistruojame ir iškart tampame draugais su registratūros darbuotoju. Paklausus, kiek žmonių šiuo metu yra viešbutyje, jis nusišypso ir pasako, kad be mūsų šiuo metu yra dar du svečiai.

Kitą dieną turime susitikimą su mūsų agentūros atstove, trumpai pasikalbame apie Egiptą, bei visi iškart suprantame, jog ekskursijų iš kelionių organizatoriaus tikrai nepirksime. Pasirašome kažkokias formas rusų kalba ir atsisveikiname (nors keliones į Egiptą iš Lietuvos organizuoja jau daugiau nei 10 metų, laiko du lapus išversti į lietuvių kalbą tikriausiai neatrado).

Kadangi mano kelionės tikslas buvo gulėjimas prie jūros ir knygų skaitymas (tikriausiai daug kas pasakys, jog kvaila vykti į Egiptą ir gulėti prie jūros, bet po praėjusių metų kelionių maratono, būtent tokios kelionės ir norėjosi), su draugu nusprendžiame, jog pramogų rasime ir vietoje. Vartant kelionių organizatoriaus ekskursijų kainoraštį akys užkliūna ties nardymu. Dienos išvyka su dviem nėrimais bei pietumis - 55 doleriai (139 litai) (sena mano svajonė, kurios iki tol neturėjau progos įgyvendinti).

Nusišypsome pamatę kainą bei patraukiame į miestą ieškoti vietinių ekskursijų pardavėjų. Paklausinėjus kainų gal penkiose vietose, bei išsiaiškinus realias kainas, užsisakome nardymą pradedantiesiems su dviem nėrimais bei pietumis vos už 20 dolerių (50 litų). Laukiame kitos dienos ryto bei progos pirmą kartą pamatyti povandeninį pasaulį. Gauname trumpą apmokymą, kaip elgtis po vandeniu jau plaukiant į nardymo vietą, tad atplaukus į vietą lieka tik pats nėrimas, kuris iš pirmo žvilgsnio atrodo visiškai nesudėtingai. Kartu su instruktoriumi šokame į vandenį, pasiruošiame nerti ir pamirštu viską, ką aiškino instruktorius prieš nėrimą.

Vos panėrus, į nardymo akinius pribėga vandens, burnoje pilna vandens, tad po poros minučių kylame į viršų. Dar kartą paaiškina, ką daryti tokiais atvejais, ir pats nustembu, kaip viskas paprasta. Nors pirmu nėrimu turėjau daugiau streso nei įspūdžių, antrasis kartas buvo daug sėkmingesnis.Tad su draugu nusprendžiame - norėsime dar kartą vykti nardyti! Su laivo viršininku sutariame, jog atvyksime už dviejų dienų, bei vėl kartų plauksime nardyti. Kaina susitarus vietoje- 15dolerių (38 litai). Kitas dienas leidžiame mieste arba prie jūros šildantis saulėje, kai Lietuvoje tuo metu – 20 laipsnių šalčio!

Kupranugaris
Tikriausiai visi žinome, ko dauguma vyresnių moterų vyksta į Egiptą? Bet tik nuvykus ten, galima suprasti vyrų prostitucijos mastą. Kai gulėdamas paplūdimyje matai vien tik vietinius vyrus ir senyvas turistes iš užsienio... Vieną dieną gulėdamas prie jūros, nenorėdamas nugirdau ir tokių paslaugų kaina – 500 Lt. Tiek senyva vokietė pažadėjo sumokėti vietiniam vaikinui už mėnesį buvimo kartu.

Kiek teko kalbėtis su vietiniais, turizmas Hurgadoje šiuo metu išgyvena tikrai ne pačius geriausius laikus. Tam daugiausiai įtakos turėjo neramumai Egipte. Visi egiptiečiai tikisi, jog išrinkus naują prezidentą turistai vėl sugrįš į Egiptą. Daugiau turistų galima pamatyti tik Sakaloje (viešbučių rajonas). Ten - turistų rajonas su daugybe prekeivių, kišančių savo prekes, bei rusų turistai su apyrankėmis „viskas įskaičiuota“. Mano asmenine nuomone, jei jau vykstate į Hurgadą, neimkite „viskas įskaičiuota“, nes išėjus pasivaikščioti po senamiestį, norėsite viską išragauti, pabandyti, o ir kainos mieste tiesiog juokingos. Žinoma, visur reikia derėtis.

Paskutiniuoju metu kelionių organizatoriai bando įtikinti žmones, jog atostogas reikia planuoti pusmečiui į priekį ar net daugiau. Netikėkite tuo! Paskutinės minutės pasiūlymai, dauguma atveju, būna pigesni nei kelionės pusmečiui į priekį. Svarbiausia, reikia atskirti, kur yra „paskutinė minutė“, o kur - tiesiog nubraukta kaina ir parašyta „akcija“. Perkant keliones pusmečiui į priekį, JŪS užtikrinate lengvesnį gyvenimą kelionių agentūroms, o ne sau patiems!

Kodėl kelionių organizatoriai nori padaryti „mirtį“ paskutinės minutės pasiūlymams? Todėl, kad jiems tai yra nepelninga. Šiuo metu kelionių organizatoriai Lietuvoje geriau niekam neparduos likusių laisvų vietų, nei kad parduos pusvelčiui. Jie žino, jog visuomet atsiras tokių, kurie pirkdami keliones pusmečiu į priekį, sumokės ir už tas likusias tuščias vietas. Ačiū Dievui (nežinau kam daugiau dėkoti), šiuo metu turime „net“ 3 kelionių organizatorius, bei Varšuvos oro uostą, iš kurio kelionės daug pigesnės.

Kelionės išlaidos:
Kelionė – 590 Lt
Viza- 80 Lt
Kitos išlaidos – 200 Lt
Iš viso - 870 Lt

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Artėjant vasarai ne vienas pradeda svajoti apie metą, kai galės atitrūkti nuo darbų ir pasimėgauti ilgomis, visus metus lauktomis atostogomis. Vis dėlto, ne visuomet nusišypso sėkmė – juk būna, kad skrydžiai vėluoja, autobusai genda, lagaminai pasimeta, o viešbutis, kur po ilgos kelionės norisi ištiesti kojas, pasirodo visai ne toks, kokį regėjote reklaminėje nuotraukoje. Prašome Jūsų – pasidalinkite savo atostogų košmaru ir perspėkite bei padėkite jo išvengti kitiems!

DELFI skaitytojai ne kartą pasakojo apie nesėkmes, kurios juos ištiko keliaujant. Pavyzdžiui, DELFI skaitytoją Laurą jos net privertė atsisakyti planų kada nors grįžti į Paryžių – iš ten neišskridęs lėktuvas, pilni viešbučiai nuotaiką sugadino ilgam laikui ir pamokė vengti vieno oro uosto.

Tuo metu į Prahą norėjusi išvykti Irma ten taip ir neapsilankė – bėdų vėl kilo dėl atšaukto skrydžio.

Prašome Jūsų - pasidalinkite savo atostogų istorijomis ir patarkite, kaip išvengti nesklandumų. Galbūt prasta patirtis jus išmokė, į ką atkreipti dėmesį keliaujant ir atostogaujant? Papasakokite, kiek išleidžiate atostogoms. Laukiame Jūsų minčių el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Atostogos“.

Taip pat savo nuomone galite pasidalinti žemiau: