Klaipėdoje viešojo transporto paslaugomis naudojasi tūkstančiai žmonių. Tačiau važiuojant net ir dienos metu, autobuse apsuptas daugybės žmonių niekada negali jaustis saugus. Autobuso vietas „jaunuolių gaujos“ visad rezervuojasi gale. Ko gero, taip yra patogu: toli nuo vairuotojo, o žmonių spūstys, susidariusios priekyje, uždengia prasidėjusias muštynes ir nuslopina nemalonius kivirčus.

Dažniausiai autobuse kilusios muštynės sustojus autobusui persikelia ir į lauką. Vos ne kiekvieną dieną galiu išvysti, kai 3-5 jaunuoliai užpuola vieną jaunesnį berniuką, o jam išlipus iš autobuso visas būrys chuliganų nubėga paskui jį. Tačiau skriaudėjai - ne tik paaugliai, yra ir vyresnio amžiaus vyrų ir net panelių. Vyresni chuliganai dažniausiai būna apsvaigę nuo alkoholio ar narkotikų. Taip pat ir pačiame viešajame transporte alkoholio nevengiama vartoti, nors pagal Lietuvos Respublikos įstatymus alkoholio vartojimas viešose vietose yra griežtai draudžiamas. Tačiau autobuse esu mačiusi, kaip jaunuoliai gurkšnoja alų. Dažniausiai tai būna net 18 metų neturintys paaugliai.

Įlipi į autobusą, atsisėdi ir visos kelionės metu klausaisi, kaip jaunuolių pora apsvaigusi nuo psichotropinių medžiagų tyčiojasi iš visų keleivių, ypatingai iš brandesnio amžiaus žmonių. Iškeikia juos įvairiais keiksmažodžiais, apspjaudo, apstumdo, o pasiekus galutinę stotelę prieš išlipant dar ir sukelia muštynes. Visuose autobusuose kaba plakatai - „Matai chuliganą, skambink 112“. Tokiu atveju turėtų būti sustabdomas autobusas, kviečiama policija, o smurtautojai sudrausminami. Deja, kiek esu mačiusi, realybė kitokia. Tu gali būti mušamas, spardomas ar pjaunamas matant daugybei žmonių, o tau gali nė vienas ir nepadėti. Tiesiog pasigirs žmonių replikos: „na čia dabar“, „kaip čia dabar taip užpuolė iš niekur nieko“.

Mano minėtu atveju jaunuolių pora prieš išlipant užpuolė pakeleivį sumušė, grasino atimti telefoną, tačiau sustojus autobusui chuliganai išlipo ir nuėjo savo keliais, o sumuštasis taip ir liko sėdėti. Piliečiai yra abejingi, o vairuotojai, manau, taip pat ne kartą yra nukentėję nuo chuliganų, tad pagalbos viešajame transporte, matyt, nesitikėk.

Tiesa, prieš kelis metus Klaipėdoje viešajame transporte buvo surengtas reidas, kuomet policijos pareigūnai buvo apsirengę civilių drabužiais ir gaudė nusikalstančius, tačiau tai yra laikina, o viešuoju transportu kasdien iš mokyklos grįžta jūsų vaikai, kurie, ko gero, nukenčia labiausiai, bet dauguma jų net nepapasakoja tėvams, kad buvo užpulti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!