1.      Įstok visur tik ne ten, kur tave iš tikrųjų traukia.

Tėvai tau sako, jog tavo norima studijuoti specialybė nėra perspektyvi ir nesąmoninga? Taip, klausyk vyresnių, juk jie žino geriau, kad tavo meniška prigimtis viešės geriau kalant Lietuvos baudžiamąjį kodeksą. O galbūt Tu, pastūmėtoji asmenybe, įtraukta į medicinos mokslus, visgi kažkada išaugsi iš senos svajonės mokyti kitus kalbų. Ir visai nesvarbu, kad tave traukia tyrinėti žmonių organizmo sandarą, Tu gi bijai dėl savo rezultatų! Aišku, ten nestok! Na ir kas, kad puikiai debatuoji, turi puikų analitinį protą ir domiesi šiuolaikinės politikos aktualijomis. Galvoji be tavęs nėra politikų? Marš! Greitai tiktai bėk studijuoti kokios nors perspektyvios specialybės ir nesidaryk atgal! Geriau rinkis profesiją, kurioje tavo gabumai bus vidutiniai, o išsiskyrimas iš kitų prilygs bandymui išrasti vaistus nuo mirtinos ligos. Kam gi pakenkė sveika konkurencija su visa minia studentų, įstojusių ne ten, kur norėjo ir praradusių motyvaciją tobulėti. Kam?

2.      Studentauk, o ne studijuok.

„Studijavimas“ - žodis toks atgyvenęs. Kam tas seminaras, į kurį būtina nueiti ir kuris bus lemiamas galutiniame vertinime? Gyveni tik kartą! Geriau atsidaryk tonizuojančios substancijos butelį ir pasinerk į audringą vakaro, dienos ar ryto šurmulį. Sakai rytoj kontrolinis darbas? Palauk, mieste tavęs laukia vienintelis testas – ar pajėgsi ištempti iki ryto nesublogavęs! Artėja sesija ir sprendi dilemą, ką pasirinkti – mokslą ar smagų trijų dienų maratoną šalyje pavadinimu „Ai šiandien tingiu“? Negalvok! Įsijunk penktą pavarą ir lėk per nieko neveikimo platybes, aukštai iškėlęs vėliavą. Egzaminas gal pats ir nepasirašys, tačiau nerealiai palankus sėkmės faktorius tave išgelbės, o jei ne, visada yra perlaikymai ir t.t. Žodžiu, užkrauk visas su studijomis susijusias bėdas tavo ateities pavidalui.

3.      Ignoruok papildomas tobulėjimo galimybės.

Tik nesugalvok eikvoti savo brangaus laiko, ieškodamas neprivalomos praktikos galimybių. Sakai bandysi sukaupti brangios patirties, norėdamas įgauti pranašumo prieš kitus? Na, brolau ar sese, sėkmės tau! Juk čia Lietuva. Geriau nustatykime panašų balso toną ir kartu pasijuokime iš kokio nors užsiėmusio bendraamžio, kuris savo laisvalaikį skiria nevyriausybinėms organizacijoms ir praktikai įmonėje. Ech, visgi pamatei tą darbo skelbimą internete? Ar verta dar bandyti? Juk tokių svajoklių, kaip tu pilna Lietuva, o čia dar ta krizė smogė visai nesenai. Ne, tikrai įkiš darbdaviai kokį savo pažįstamą. Užversk tą puslapį su darbo pasiūlymais, geriau eik padirbėti prie to savo grandiozinio projekto pavadinimu „Kiek kartų per valandą įsijungsi ir išjungsi savo facebook paskyrą“. Žiūrėk, o čia dar ir įkyrūs tavo universiteto studentai siūlo savanoriauti ir pagelbėti užsieniečiams integruotis Lietuvoje. Tegu nejuokina! Kam to reikia? Ar nuo to Lietuvoje geriau pasidarys? Na jau ne, tegu kitakalbiai švaisto savo pinigus su kitų pagalba.  

4.      Venk bendravimo su įdomiais žmonėmis.

Tavo bendrakursiai žada būti dar viena nuobodylų kompanija, tiesa? Telieka viena – vengti tokių! Prisirišk prie to savo vieno draugo, su kuriuo jau bendrauji 7-erius metus iš eilės ir nesuk sau galvos dėl naujų socializacijos procesų. Juk tai vargina ir atima beprotiškai daug laiko. Taip, galbūt pasitaikys, koks įdomus asmenybės egzempliorius, kuris prašviesintų dieną ar pagelbėtų ateityje. Bet čia lygiai taip pat lyg sodintum arbūzus Marijampolės dirvožemyje – tikriausiai nieko neišaugs. Užsisklęsk ir pritapk prie kitų – taip bus lengviau ir tau, ir kitiems surūgusiems veideliams, kurie bent jau nebus užkalbinti. Sakai tave užkalbino šiandien užsienietis? Tikiuosi nepradėjai pokalbio, o kažką burbtelėjai ir nuėjai? Gerai. Vos išsisukai nuo betikslės komunikacijos procesų. Kam čia to reikia, matyt, tas angliškai kliedėjęs kitatautis norėjo tavim pasinaudoti.

5.      Nesustok skųstis savo sprendimais gyvenime bei pyk ant kitų.

Visgi supratai, kad įstojai ne ten, kur tau patinka? Aišku, tik nesugalvok teisintis ir ieškoti išeičių iš problemos. Geriau draugiškai pakeiksnok tuometines studijų tendencijas, kurios pasirodė patrauklios. Visiškai nesvarbu, kad galutinis sprendimas buvo tavo bei visiškai nesvarbu, jog gali perstoti ar užsiimti mėgstamomis veiklomis. Ne, verčiau, brolau ar sese, lik prie savo tvirtų kaip uola principų ir tapk aršiu sistemos kritiku. Galėsi puikiai pritapti prie tos minios studentų, kurie sėkmingai tą dar net ne vienerius, o visus keturis studijų metus. Įsivaizduok, jei parodysi savo nepasitenkinimą, tai rodys tavo tvirtą valią! Žodžiu, pamoką supratai, pasimetusi asmenybe. Viskas priklauso tik nuo tavęs ar sugebėsi išvaistyti savo turimą potencialą. Prisimink, jog realizuoti jį sunkiau, tad kam čia vargintis, tiesa?  

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!