Tuomet liepiau vaikui atsisėsti ant šalia vaikų baseino stovinčios kėdės 5 minutėms. Esu prieš smurtą ar balso kėlimą, todėl kėdės metodas, mano galva, yra pats efektyviausias būdas sudrausminti ribas peržengiantį mažą pilietį, šis auklėjimo būdas yra gerai žinomas mano vaikams ir niekas prieš jį neprotestuoja. Taigi mano berniukas ir dabar nors ir nepatenkintas atsisėdo ant kėdės. Aš nusišypsojau dėkodama jam už klusnumą.

Staiga už nugaros išgirdau pagyvenusio vyriškio komentuojantį balsą, kad esu žiauri mama ir kad už tokius dalykus galima kviesti policiją. Iš pradžių pagalvojau, kad tai juokas, nes vaiko aš net nepaliečiau (pedagoginį darbą vykdžiau iš džiakuzi), balso taip pat nekėliau, bet pamačiusi vyriškio veidą supratau, kad jis nebuvo nusiteikęs juokauti. Pasakiau, kad gali kviesti ką nori. Esu pedagogė ir buvusi privataus vaikų darželio savininkė, keturių vaikų mama, atžalos ir viskas, kas susiję su auklėjimo psichologija yra mano aistra, todėl džiaugiuosi kiekviena galimybe padiskutuoti, be to, neturiu ko bijoti, nes stengiuosi dorai ir tinkamai auklėti vaikus nežemindama jų orumo. Nežinau, kuo būtų pasibaigusi ši istorija, jei nebūtume buvę baseine be drabužių ir telefonų. Tačiau vyriškis pradėjo klausinėti 4 metų berniuką, ar mama yra bloga ir t. t. Mane pradėjo gąsdinti, kad greitai už tokį elgesį patys vaikai galės skųstis policijai ir paminėjo vaikui, kad jis irgi gali skųstis, jei mama „blogai elgsis“. Šį konfliktą man pavyko užbaigti taikiai, tačiau liko nemalonus jausmas.

Masinio informavimo priemonės dezinformuoja žmones dėl vaikų atėmimo klausimo. Jautriausias segmentas yra pagyvenę žmonės, nes jų reakcija dažnai subjektyvi ir padiktuota emocijų, asmeninių psichologinių „triggerių“, o ne auklėjimo normų pažeidimų konstatavimu. Apmaudu, kad jauni tėvai tampa manipuliacijų įrankiais. Taip pat nėra korektiška komentuoti tėvų elgesį prie mažamečių vaikų. Iškeliama grėsmė tėvų autoritetui ir apie kokį klusnumą ir pagarbą tėvams tada galima kalbėti. Pagarbos jausmas formuojamas pirmiausia šeimoje. Žmogus, negerbiantis tėvų, vargu ar žinos ką reiškia pagarba valstybei ir įstatymams.

Kodėl tada patys gadiname ateinančią kartą?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.