Prieš kardiologo priėmimą pasidariau kardiogramą, kuri permušimų, deja, neužfiksavo. Ir pagaliau sėdžiu pas vieną gydytoją Vilniaus poliklinikoje. Ji kol kas manęs dar nemato – kalbasi su sesute: „Kiek sakei tavo ištvirkėlei sesei metų, kad jau vaiką dešimtmetį turi?“. Sesutė: „37!“.

Tada pasijutau ir aš baisiai ištvirkusi prieš ją, nes ir aš turiu dešimtmetį, o šiuo metu laukiuosi trečiojo vaikelio. Taigi:

- Laba diena, kuo skundžiatės?

- Širdies permušimais, labai vargina, jie vis dažnėja. Ištinka kaip priepuoliukai, vienas po kito, perplakimų virtinė, tada pasijaučiu prastai, pasidaro silpna.

- Kada jie būna, ramybės būsenoj, ar ne?

- Bet kada, nesvarbu, ar naktis, ar diena, net naktį pabundu nuo perplakimų ir užmigti negaliu, ir dieną fiziškai dirbant, jie užeina.

- Tik neaiškinkit, kad visada jie būna, nes, va, kardiograma padaryta, o joje perplakimai neužfiksuoti.

- Na taip, būna ir pertraukų nuo perplakimų. – šypsausi. – Bet va dabar kol kalbu su jumis, juos vėl jaučiu.

- Laukiatės? Ar nėštumas gerai vystosi?

- Dėkui, taip, viskas gerai.

Gydytoja susiraukusi žiūri man į pilvą.

– Na, man neatrodo, kad jūsų nėštumas klostosi gerai.

– Sakau, baikit juokauti taip!

- Aš nejuokauju, sako. Įspėju. Pilvas mažesnis, nei turėtų būti tokiame mėnesyje.

Man – 6 mėnesių nėštumas.

- Ne, - sakau, - viskas gerai. Dariausi echoskopiją Santariškėse prieš porą savaičių, vaisius sveikas!“.

- Sveikas sveikas, o po to paaiškėja, kad pūna vaikas pilve seniausiai, dėl to ir prasideda problemos su širdim, organizme puvimo reakcija vyksta, tai širdis ir sunegaluoja. Nesenai turėjau tokį atvejį, mamytė irgi po Santariškių superinių aparatų atvažiavus, širdies negalavimais skundėsi, o pasirodo, vaikas pas ją jau į mumiją pavirtęs. Dėl to širdis ir negalavo. Ką tie echoskopai ten parodyti gali?

– Plakančią vaisiaus širdį!

- Kada echoskopavo?

- Prieš mėnesį.

- Per mėnesį daug kas pasikeisti gali !

- Jaučiu vaisiaus judesius, žinau, kad vaikas gyvas!

- Ai, daug istorijų, kad moteris jaučia jaučia judesius, o po to paaiškėja, kad nieko negalėjo jausti. Pasąmonės reikalai.

- Aš prieš 4 dienas buvau pas savo ginekologę, ji klausė vaiko širdį, viskas tvarkoje.

- Tai gal girdėjo jūsų širdį? Ką ginekologas gali nusimanyti širdies reikaluose?

Dar kurį laiką įrodinėjau, kad perplakimai TIKRAI yra. Nes ji bandė mane įtikinti, kad jų nėra (dar neapžiūrėjus). Tada paprašiau pavartyti med. Knygelę (nes dėl perplakimų kreipiuosi ne pirmą kartą). Pasakiau, kad pažiūrėtų prieš pusmetį darytą širdies echoskopiją ir kardiogramą, paskaitytų prieš savaitę parašytą šeimos daktarės būklės įvertinimą (visur buvo užfiksuoti permušimai. Daktarė dar nesiruošė liautis…

- Pačios moterys kaltos, kad taip sveikatą susigadina. Gimdo vaikus ir miršta jaunos po to. Reikia bent šešių metų pertraukos tarp gimdymų! O jums taip pasakysiu – dar vienas vaikas ir mirsit nesulaukus 40-ties! Supratot?

- Supratau. Bet tai, ot, pas daktarę papuoliau… Jūs ne tik sveikata pacientų rūpinatės, o dar velnių išrašinėjat? Pirmą kartą man teko susidurti su tokiu daktaru kaip tamsta. Daktare, jūs atsargiau, aš kreipiausi dėl širdies problemų, o jūs mane barat, tuoj susmuksiu čia vietoj taip išnervinta…(bandau juokauti)

Nežinau, kodėl neatsistojau, neišėjau, nepradėjau rėkti ant jos…Vis bandžiau mandagiai gintis.

Pagaliau apžiūra. Pirmiausiai paklausė vaiko širdelės. Leliukas porąkart krustelėjo, tada net piktoji daktarė nusišypsojo. Tada ėmėsi klausyti manosios širdies. Ačiū visiems šventiesiems, kad tuo metu prasidėjo mano priepuoliukas. Daktarė, jį išgirdusi, liepė sesutei rašyti skubų siuntimą į Santariškių klinikas. Ir važiuoti tiesiai ten, iš karto! Stresas man begalinis...Vos neašaroju. Išsigandau. O daktarei dar negana...

- Duok nėščiosios kortelę!

O aš neturėjau paėmusi. Gėda. Neatsakinga.

Sakau - „Oi... Neturiu“.

O ji sesutei toliau varo tiradą:

- Ale kaip nervina mane nėščiosios! Vaikšto išsižiojusios, ieško bėdų, nežino, ko nori!

Aš jau neatsimenu, ar atsakiau ką, ar nebe.

Toliau rašo siuntimą.

- Mergautinė pavardė?

- Taip.

- O! Nuo tokių vyrai ir pabėga, išeina į darbą ir nebegrįžta!

- Jeigu vyras nori pabėgti, tai pabėga ir taip. Ir prašau man nebeburkit ateities. Jeigu domina mano asmeninis gyvenimas, prašau, užsipilkim arbatos, aš papasakosiu jums, kodėl mano mergautinė pavardė.

- Ne, nedomina.

- Na tai tada ir nekomentuokit...

Atsistoju visa tokia išniekinta, pažeminta, atsiprašau už sutrukdymą ir išeinu. Už durų nebežinau kur pulti, verkti, pykti, bėgti pas vedėją ar važiuoti į Santariškes. Su tokiu elgesiu nesu dar susidūrusi savo gyvenime. Nerealu!

Džiaugtis galima, kad tokių daktarų - absoliuti mažuma. Negaliu suvokti. kaip daktaras gali būti toks neetiškas?

Gal paskaitys ir pati kardiologė… Bet abejoju, kad ji moka naudotis kompiuteriu. Nenoriu įžeisti, bet vizualiai iš pažiūros, ji jau tikrai gauna pensiją.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!