Sakykite, ar gėda dirbti? Mes taip pat dirbame visuomenei naudingą darbą, kaip ir jūs, kurie laiku patekote į traukinį ir išlipote reikiamoje stotelėje ir šiandien esate valstybės tarnautojai, verslininkai ar medikai. Mes, konsultantai, išlipome stotelėje, kitapus jūsiškės, nei geresnėje, nei blogesnėje. Apsipirkimas – kasdieninis įprotis, apimantis visas amžiaus grupes, vyrus, moteris, jaunus, senus, įvairaus socialinio sluoksnio, darbininkus ir bedarbius. Štai čia į pagalbą ateiname mes, padavėjai ir konsultantai, pasirengę visapusiškai pasitarnauti jūsų gerovei – kiekvienas patenkintas pirkėjas yra priedas pardavėjo motyvacijai. Ir visai ne dėl papildomai uždirbto euro nuo kliento prekės sakome tai, o dėl užtikrintos geros nuotaikos, padėkos, šypsenos, kad kažkam šiandien galėjai būti naudingas, kitaip sakant, čia irgi galioja žmogiškasis faktorius.

Tiesa, būtent pardavėjai patenka į mažiausiai uždirbančiųjų gretas, minimalus ar mažiau nei minimalus atlygis yra norma, tačiau dėl išugdytų optimistinių charakterio savybių nepuolame graudentis, keikti darbdavio, nors esame lygiaverčiai pirkėjai. Su sarkazmo gaidele čia, žinoma. Visi mes trokštame būti vartotojais, dosniais vartotojais.

Negalėčiau teigti, kad visi aptarnavimo sferos ir samdomo darbo atstovai šią veiklą pasirinko kaip karjeros perspektyvą, kaip ir ne kiekvienas medikas yra laimingas pasitaisiusia ligonio sveikata. Blogai tiems, kas ne savo rogėse sėdi. Pardavėjas konsultantas, mano akimis, yra labai svarbi grandis darbo rinkoje. Žmogus, kuris (net be aukštojo išsilavinimo) privalo būti viską išmanantis, nes konsultavimas dažnai išsiplečia už darbo pobūdžio ribų, kad galėtum palaikyti pokalbį su pirkėju, kuris yra be galo nuovokus, nusimanantis apie kokybišką prekę, o gal net žino ir išmano daugiau nei tu.

Pardavėjas turi būti geras psichologas, klausytojas, visažinis, pageidavimų numanytojas, puikus oratorius, mados, interjero tendencijų žinovas, lankstus įnoriams, fiziškai pajėgus nepaisant lyties, šviesos greičiu judantis prekybinėje zonoje, turintis dvidešimt penkias rankas ir dvidešimt penkis stalčius smegenų zonoje, atsakingoje už girdimų pageidavimų suvokimą vienu metu, na, dar labai gerai, jei, sakysime, dirbsite interjero salone ir gebėsite atlikti elektriko ar baldžiaus darbą, net jei esate moteris, be kita ko, ir labai graži. Galėčiau tęsti ir tęsti šių gebėjimų sąrašą...

Drįstu sakyti, kad tai geresnė gyvenimo mokykla nei universiteto žinios, kurios neįdiegia tiek atsakomybės, universalumo, brandos bei socialinio gyvenimo pažinimo. Šios savybės absoliučiai pasitarnauja asmeniniame gyvenime.

Taigi... Liūdniausia yra dėl tų pirkėjų, kurie mato pasaulį itin siaurai, bijo pardavėjų ne dėl to, greičiausiai, kad žino, ko nori, jie bijo būti pastebėti, pasveikinti, bijo neišvengiamybės priklausyti vartotojiškai visuomenei. Baimė šypsenoms, dialogams, bendravimui – štai kokie mes, uždari ir pilki, bijantys savo šešėlio net gi parduotuvėse.

Ne veltui, atsakysiu, prekybos centruose ši visuomenės dalis jaučiasi lyg baimingi sutvėrimai. Tai ne mes esame įkyrūs puolantys žvėriukai dirbtina šypsena, įbesti į kampą stebinčių akių, pribaigti tarpusavio konkurencijos, besistengiantys iš jūsų kišenės pasisavinti stambias sumeles, tai jūs esate žalojantys save požiūriu, kad nėra gero pardavėjo, nors jam maloni jūsų šypsena, nes žino, kad, pavyzdžiui, jūsų nupirkta dovana artimam žmogui taps nematerialiai brangiu simboliu.

Ar tai svajonių darbas? Taip. Bent jau šiuo metu. Bet net ir svajonės keičiasi laikui einant. Šiandien esi geras pardavėjas, o rytoj gali būti geras gatvių šlavėjas arba įžymus atlikėjas. Nevertinkite pasaulio ir žmonių pagal jų profesiją, išsilavinimą ir nuotaiką, nes visi esame ta pati visuomenė. Dar sako, kad negalima pjauti šakos, ant kurios sėdi. Nepasakosiu apie darbdavius, mažą atlyginimą ar neadekvačius pirkėjo norus. Dovanokite šypsenas pardavėjams, nes yra didelė tikimybė sutikti juos savo darbo vietose.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti mintimis apie prekybos centrus, pardavėjų darbą? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt!