Buvo šalta, pūtė vėjas. Buvome trise: aš, mano vyras ir mama. Buvome su pirkiniais, laukėme autobuso. Daug vaikščiojome, todėl mintis, kad tuoj atsisėsime labai viliojo. Atvažiavo autobusas ir mes įlipome, įsėdome į pirmas pasitaikiusias vietas, vyras atsisėdo prie mano mamos, aš priešais juos. Pajutau prie savęs atremtą kito keleivio lazdą, bet nekreipiau didelio dėmesio, vietos prie manęs buvo, galvojau „norės – atsisės šalia manęs“, neatsisukau.

Mama atkreipė mano dėmesį, rodydama į pirkinio (violetinės kačių kraiko dėžutės) spalvą, pasakydama, kad graži spalva. Įsižiūrėjau į dėžutę, o šalia stovėjęs keleivis su lazda, kaip pasirodė, buvo pagyvenusi moteriškė, tarė: „Užsimerk, mergyt“. Iš pradžių nesupratau, kad sako man, nes esu ne kažkokia „mergytė“, o dvidešimt penkerių ištekėjusi moteris, tad nekreipiau dėmesio. Toliau žiūrėjau į dėžutę.

– Kokia tu kiaulė, – drėbė moteris.

Atsisukau ir pamačiau man į akis spoksančią 60-65 metų moterį, kuri žiūrėjo su baisiausiu priekaištu. Dar kartą pažvelgiau į likusią vietą šalia manęs. Vietos buvo. Ne tiek, kad galėtum patogiai įsidrėbti, bet vietos buvo. Pasakiau:

– Taigi sėskitės, yra vietos.

Ir tik tada, po užgauliojimo, ji ėmė man aiškinti padėtį:

– Mano stuburas išoperuotas, metalo pridėta, aš taip negaliu...

Atsistojau, sakydama:

– Na tai sėskitės, prašom.

Žiūrėjau, kaip ji įsitaiso į mano vietą ir mąsčiau, kuriai iš mūsų turėtų būti labiau gėda. Aš jos nepažinojau lygiai taip pat kaip ji nepažinojo manęs. Nemačiau jos stuburo rentgeno nuotraukos ir negalėjau numanyti jos sveikatos, bet ji taip pat nieko nežinojo apie mano sveikatą. Aš taip pat galėjau būti po širdies operacijos ar kito organo transplantacijos, bet apie mano savijautą ji neklausė. Svarbiausia buvo ji. Viskas gerai, jei ji būtų sakiusi: „man skauda nugarą, gal galėtumėte mane užleisti“. Tada suprantu. Bet ji iškart pradėjo nuo įžeidinėjimų.

Tiesiog noriu pasakyti visoms ponioms, kurios mano, kad visi joms skolingi ir turi pataikauti, jog turiu tokią pačią teisę į sėdimą vietą, nes esu nusipirkusi ir pažymėjusi bilietą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!