Dar dabar puikiai prisimenu – visur eilės, nepatenkintos bendravimo išsiilgusios močiutės, pikti daktarai, dažnai net klausdavę: tai ko čia atėjote? Biuletenio ar gydymo? Jei gydymo, tai kokių vaistų reikia...Atrodė, lyg būčiau nepageidaujamas svečias ar sutrukdžiau be reikalo... Suprasdavau, pavargę, daug tų pacientų, tačiau man prireikus medikų pagalbos, jausdavausi lyg išmaldos prašydama. O juk dirbu, moku mokesčius valstybei...

Dabar visa mūsų šeimyna esame pasirinkę nuostabią šeimos gydytoją ir prisiregistravę prie šeimos gydytojo klinikėlės, kurioje dirba trys šeimos gydytojos. Visos asmeniškai pažįsta savo pacientus, tapo tarsi jų šeimos nariais. Šią kliniką atradau daugiau nei prieš metus, kai laukiausi savo sūnelio Oskaro – draugė nurodė. Dabar čia prisiregistravusi visa mūsų šeima, taip pat ir mažasis nenuorama. Sunegalavę skambiname tiesiogiai gydytojai ir dienos bėgyje susimatome namuose ar klinikoje. Viskas taip šauniai organizuota, kad nieku gyvu kitur neitume, tiesiog pripratome mes prie daktarės, ji prie mūsų, žino mūsų ligas, mūsų užimtumą.

Mes ir toliau norime lankytis pas savo gydytoją. Bet atrodo, kad Lietuvos politikai visiškai nusispjauna į mano kaip Lietuvos pilietės gyvenančios ir dirbančios Lietuvoje, pasirinkimo laisvę, žada neleisti privačioms klinikos sudaryti sutarčių su teritorinėmis ligonių kasomis.

Būtent medikų atsainumas, kuomet laukiausi savo pirmagimio, ir paskatino galutinai apsispręsti bei pasirinkti privačiai dirbančią daktarę. Kol nesilaukiau šeimos pagausėjimo, nedažnai prireikdavę medikų pagalbos, tai vienaip ar kitaip susitvarkydavau. Tačiau laukiantis vaikelio situacija ir mano požiūris į gydytojus ir priežiūrą pasikeitė kardinaliai. Kaip minėjau, su visa šeima radome sau tinkamą privačią kliniką, kurioje pagaliau supratau, ką reiškia profesionalus mediko požiūris į darbą ir jo pacientą.

Viskas čia veikia, kaip laikrodis: eilių praktiškai nėra, konsultacijos trunka tiek, kiek reikia, kad išsiaiškinčiau sveikatos problemas ir gaučiau gydymą, aptarnavimas aukščiausio lygmens.. Tikra palaima, kai nereikia jaudintis, jog eilėje teks praleisti keletą valandų, užtrukus jose vėluoti į darbą, ar bereikalingai mindžioti kabinetų slenksčius diena iš dienos. Nereikia čia tempti jokių krepšių su kavomis ir saldainiais, tiesiog čia nesuprastų tokio elgesio. Jei reikia, primoki kažkiek, bet negaila, nes gauni keleriopai daugiau – sutaupai nervus ir laiką.

Ypač dabar, kai turime rūpintis dar visai mažo sūnelio sveikata, net baisu pagalvoti, kiek visą šeimą išvargintų mėginimas su juo neiti polikliniką ir „stovėti gyvoje eilėje“ ar pagal tuos talonėlius, kurie tai galioja, tai negalioja. Praleidus vos ne dieną poliklinikoje, kai aplinkui daug kosinčių ir negaluojančių žmonių, net ir sveikas gali susirgti, pasigauti kokį virusą ar bacilą. O čia tokių problemų iš viso nekyla – ateini paskirtu laiku, priima, gauni gydymą ir eini namo. Jokio laukimo, jokio blaškymosi – profesionalumas kalba už save.

Todėl apie savo gydytoją galiu atsiliepti tik pačiais geriausiais žodžiais ir neturiu praktiškai jokių priekaištų jos darbui. Noriu ir toliau gydytis būtent pas ją, o ne ten, kur mane nusiųs koks ministras ar kitas valdininkas. Beje, jie tikriausiai nelaukia eilėse, kai bėda prispiria, bent neteko matyti televizoriaus ekranuose politikuojančių galvų...

Mes juk gyvename demokratinėje valstybėje, turime teisę balsuoti, tai, manau, kad galime patys nuspręsti ir kas mums geriausia, o ne už mus, neva mūsų gerovei, kažkas turi teisę spręsti. Nori gydytis valstybinėje poliklinikoje ar ligoninėje – prašau, gydykis. Nori privačioje – rinkis privačią. Ko čia tiems politikams ir valdininkams kištis? Tikriausiai darbo neturi, tai prisigalvoja visokių nesąmonių, kad tik parodytų, kad ,,kažką daro“. Sudarkyti visą sveikatos apsaugą galima greitai, o kas pagalvoja apie tai, kaip jausis sergantys žmonės? Ar jų kas atsiklausė, nuomonės paklausė?

Kurgi – valdininkai pas mus tarsi geriau žino, ko reikia žmonėms, nei patys žmonės... Vieni keičia, dirba, kiti ateina, kritikuoja, naikina ir taip metai iš metų. Tai nors nenaikinkite, kas yra gero toje sveikatos apsaugoje, gerbiami ministrai, politikai, valdininkai! Palikite mums teisę išsirinkti ir patikėti savo sveikatą mums patinkančiam gydytojui ar gydymo įstaigai, o ne jūsų nurodytai. Baigėsi tie laikai, kai valdžia spręsdavo už žmones. Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungai, tai būkime Europiečiais, o ne TSRSiečiais.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!