Norėčiau priminti, kad ACTA tikslas yra kovoti su vagimis, kurie neteisėtu būdu platina intelektualinę nuosavybę ir iš to uždirba pinigus.

Internetiniai vagys siūlo nemokamai arba už žymiai mažesnę kainą įsigyti filmų, knygų, kompiuterinių programų, muzikos. Vartotojui tai, be abejonės, yra patogu ir pigu. Tačiau nuo to kenčia kūrėjai ar jų grupės. Įsigydami pavogtą skaitmeninį produktą, mes vagiame kūrėjo darbą, įvertintą tam tikra pinigų suma. Juk niekam nekyla klausimas, ar reikia bausti vagį, kuris iš jūsų namų pavogė televizorių. Skaitmeninio produkto vagystė niekuo nesiskiria nuo materialaus daikto vagystės. Vagis pažeidžia įstatymus ir jį reikia bausti!

Deja, internete nusikaltimus galima nesunkiai paslėpti. Tyrėjams sugauti programišių, vagiantį skaitmeninius produktus, yra beveik neįmanoma. ACTA yra toks įstatymas, kuris suteiktų daugiau galimybių kovoti su piratavimu. Būtent šios galimybės gąsdina vagis ir „žmogaus teisių“ gynėjus.

ACTA suteiks galimybę muitinėse tikrinti mūsų telefonus, kompiuterius, elektronines laikmenas. Juokinga, kad tai vadinama žmogaus teisių pažeidimu. Kodėl reikia bijoti tokio patikrinimo, jeigu nieko neslepi? Kai tikrina mūsų bagažą, nešaukiame, kad tai žmogaus teisių pažeidimas, suvokiame tai, kaip paprasčiausią patikrinimą, ar neturime neleistinų daiktų, prekių. Lygiai tas pats ir su kompiuteriais, elektroninėmis laikmenomis. Be to, muitinės paprasčiausiai nebus pajėgios tikrinti kiekvieną asmenį. Logiška būtų galvoti, kad jie tikrins tik tuos žmones, kurie kelia įtarimą, pvz., jei per sieną asmuo gabens keletą kompiuterių.

Vienas iš nuogąstavimų - atitinkamos institucijos galės gauti visą informaciją iš interneto tiekėjo apie asmenį, kuris yra įtariamas nusikalstama veika, taip pat galės konfiskuoti asmens daiktus ir bausti, jei jie yra nelegalūs. Pasikartosiu: jei neturi ko slėpti, neturi ir ko bijoti. Iš esmės, visos priemonės numatytos ACTA yra povojingos tik vagims. Taip pat galima išgirsti argumentų, kad šita galia bus piknaudžiaujama. Tačiau tai jau ne įstatymo problema. Jei ir bus piknaudžiaujama, tai dėl to bus kalta tik korupcija.

Visi šie formalūs priekabiai prie įstatymo yra tik priedanga. Iš tiesų masė žmonių, kurie protestuoja prieš ACTA ir prieštarauja ACTA įstatymui, yra veidmainiai. Jie nori, kad internete būtų galima parsisiųsti brangią knygą, nes tingi eiti į biblioteką. Jiems nerūpi tie žmonės, kurie investuoja savo pinigus ir laiką į produktą, kurį vėliau „Anonymous“ įkelia į internetą ir padalina visiems, o to produkto kūrėjas lieka apvogtas ir jis net negali tikėtis, kad tai vieną dieną liausis ar kad vagis bus nubaustas.

ACTA yra pirmas žingsnis į tikrą kovą su internetiniais vagimis. Beabejonės bus klaidų, bus nesusipratimų, bus visko. Tačiau mes negalime pastatyti namo be pamatų. Ankščiau ar veliau tą pamatą reikės pastatyti. Tikiuosi, kad šis pamatas bus pastatytas vasarą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!