Tapti sportininku Lietuvoje - sunki misija. Nuo pat mažens tėvai turi mokėti už vaiko mokymąsi sporto mokykloje, kas užtrunku ne vienerius metus. Vėliau, jei tapai geru sportininku, tavęs lauks dar ne vienas sunkumas ir nusivylimas, nes beveik už viską turėsi mokėti pats. O dar jei pasirinksi nepopuliarią sporto šaką, tai išvis bus riesta, žinant kiek mūsų valdžia skyria sportui ir vaikų laisvalaikiui.

O ar netūrėtų būti kitaip? Pažiūrėkime į 2010 metų Pirmąsias vaikų Olimpinės žaidynes. Lietuva užėmė 19-tą vietą (iš 204) su keturiais medaliais (3 aukso, 1 bronzos), aplenkdama netgi tokias šalis kaip: Brazilija, Turkija, Argentina, Graikija, N.Zelandija - turbūt niekas net negalėjo pagalvoti, kad Lietuva taip puikiai pasirodys. Ir tai nepaisant to, kad dalyviai sportavo, mokėsi beveik vien už savo ir artimųjų lėšas.

Kitas puikus pavyzdys yra šių metų Europos Jaunimo Olimpinis festivalis - kur Lietuva vėl sublizgėjo. Surinkome net 10 medalių (3 aukso, 4 sidabro, 3 bronzos), ir bendroje įskaitoje likome dešimti, Lietuvai tai neregėtas pasiekimas. Čia mes aplenkėme net ispanus, kurie sporte visuomet gerai pasirodo.

Aš nesakau, kad reikia mažinti finansavimą krepšiniui ar dar ką nors su juo daryti. Bet pagaliau mūsų valdžiai reiktų susimąstyti apie finansavimą. Jeigu jaunieji lietuviai tokius gerus rezultatus pasiekė vien už savo lėšas, tai kas būtų, jeigu prie šito prisijungtų ir valstybė?

Tada, manau, Lietuva visur būtų tarp „didžiųjų sporto šalių“, bet, matyt, tai niekam neberūpi, jei iš Lietuvos bėga patys sportininkai (D. Rimšaitė) dėl geresnių gyvenimo ir sportavimo sąlygų. Jeigu politikų požiūris į sportą nepasikeis, manau, tokių situacijų tik padaugės, nes kaip turėtų elgis geras sportininkas, rodantis puikius pasiekimus, bet savo Tėvynėje negerbiamas ir jaučiasi nepripažintas.

Aišku, kad šis mano straipsnis nieko nebepakeis, bet galėtų ir patys žmonės susiorganizuot ir rašyt peticijas ir t.t., kaip tūrėtų elgtis valdžia su MŪSŲ pinigais, bet, matyt, Lietuvai tai neįmanoma. Aš labai tikiuosi, kad situacija pakeisis, bet svarbu, kad tai atsitiktų ne per vėlai, nes gaila žiūrėti į „mirštančius“ jaunuosius talentus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!