Nors ir tik pusiau lietuviai jie tebus. Užtat turės dvigubai daugiau, kuo didžiuotis. Bet ne apie lietuvių emigraciją ir ne apie tautų asimiliaciją pasisakyti nutariau.

Šįkart – kita, labai jau Lietuvos žiniasklaidos pamėgta tema. Gyvenu aš šiuo metu Norvegijoje. Ir vaikelį čia auginu. Ir, kaip ir dera lietuvei, pasiskaitinėju Lietuvos aktualijas. Ir, žinot ką, mielieji, – na kiek gi galima? Tikrai, ar negana dar? Jau net pradedu įtarti, kad čia toks būdas „parvyti“ jaunas lietuvaičių šeimas atgal į Lietuvą.

Jei kažkuo geru suvilioti nepavyksta, tai bent purvais apdrabsčius svečią šalį gal kiek patrauklesnis gyvenimas Tėvynėje taps... Ir iš tiesų visai nebloga strategija. Tiesą sakant, aš pati, dar su pilvūzu sėdėdama ir marias laiko įvairiems skaitiniams turėdama, buvau bene įtikinusi savo norvegą vyrą „bėgti kur akys neša“, nes, o vargeli, jau tupi turbūt tos vaikų apsaugos darbuotojai krūmuose patvory ir tik ir laukia mano gimdymo dienos, kad kuo greičiau tą sveiką, gražų – na, tiesiog tobulą – kūdikėlį galėtų pagrobti ir parduoti ar ką ten tie bjaurybės su jais bedaro...

Nėra ko slėpti – imli aš žiniasklaidos įtakai, o dar tie nėštumo hormonai... Bet, žinokit, nusibodo. Nusibodo nervintis, nusibodo visur įžvelgti kažkokius sąmokslus ir jau kurti planus, kaip aš kovosiu su ta mafija, kai į mano brangenybę nusitaikys... Nusibodo ir Lietuvoje gyvenančius senelius raminti. Nes ir jie gi skaito, mato, tiki... Na, ir nutariau patikrinti. Ne tas šeimas nukentėjusias, ir ne minimoje įstaigoje dirbančius žmones. Tiesiog skaičius patikrinti. Ir, žinokite, įdomūs jie. Tad net pasidalint šiuo atradimu nutariau.

Taigi, oficiali statistika teigia, jog ta baisioji vaikų apsaugos įstaiga Norvegijoje 2012-ais metais vienokią ar kitokią pagalbą suteikė 53 198 vaikams. 8 995 iš jų tą pagalbą gavo gyvendami globėjų šeimose ar globos įstaigose. Taigi, beveik devyni tūkstančiai pagrobtų vaikų – lyg ir nemažai. Bet ties tuo nesustojau, pasidomėjau ir Lietuvos statistiska.

O pastaroji teigia, jog Lietuvoje 2012 metais be tėvų globos buvo likę 10 542 vaikai. Jau darosi įdomiau, tiesa? Na, ir dar truputį skaičių: 2013 m. pradžioje Norvegijoje buvo registruota 1 188 000 vaikų iki 18 metų. O Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2012 m pradžioje Lietuvoje augo 560 400 vaikų. Apgailestauju dėl metų neatitikimo – tai geriausia, ką aptikau visažiniame „Google“.

Labai grubiai apvalinant gauname, kad šalyje, turinčioje dvigubai daugiau nepilnamečių, tėvų globos netekusiųjų yra netgi mažiau nei Lietuvoje. Jau visai įdomu, tiesa? Dar galima būtų samprotauti apie mūsų tėvynainių bėdas dėl įvairių priklausomybių ir kitokių nelaimių, bet oi, patikėkit, netrūksta tų alkoholikų, narkomanų ir visokio kitokio plauko asocialų ir vikingų krašte. Tik tiek, kad jie svaigalus geresnius įperka, pašalpų pamyluoti. O vaikus visi gimdo ir čia. O rūpintis ir mylėti ne visada nori ar moka... Ties čia jau ir sustosiu – nebesiplėsiu per daug.

Žinau, kad daug ko nežinau ir tikrai negaliu niekaip užtikrinti, kad tikrai niekas Norvegijoje laimingų vaikų negrobia ir homoseksualams nepardavinėja. Bet dėl savo pačios sveikatos ir gerovės, aš asmeniškai pasirenku tikėti iškalbingais skaičiais, aptiktais internete. Čia vėlgi – pati neskaičiavau, bet suradau ir patikėjau. Na, ir dar su tautiečiais pasidalinau. Nes ne aš viena esu lietuvė, šiuo metu auginanti džiaugsmelį Norvegijoje ir nesijaudinanti dėl menkiausio grėsmės mano mylimiausiajai šešėlio. O nerimauti tikrai labai nesveika. Ir dar gali būti net ir labai kvaila, jei jokio pagrindo tam nerimui nėra.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kviečiame išvykusius, grįžusius, gyvenančius Lietuvoje pasidalinti savo patirtimi ir istorija. Dalinkite mintimis, ką veikiate užsienyje – studijuojate, dirbate? Pasidalinkite, ar tikrai išgyvenimui išleidžiate daugiau nei Lietuvoje, kaip užsidirbate.

Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Emigracija“.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: