Vėliau fiksuotas atlyginimas buvo panaikintas, nes neva geriau motyvuoja tik priedas, kuris tapo ir atlyginimu, ir liko tuo pačiu senu geru priedu. Tik šiuo atveju tai priedas prie priedo – naujoviška sistema, kad motyvuotų darbuotoją dar labiau. Kas norėtų visą mėnesį negauti pajamų? Niekas. Todėl dirbsi stipriau, greičiau ir efektyviau. Visagalis priedas tapo tuo didžiuoju tikslu. Bet tai nebuvo pabaiga ir šiandien pristatome Jums naujovę: norėdamas pradėti dirbti – susimokėk.

Dabar, jeigu nori dirbti brokeriu vienoje man žinomoje įmonėje, sumokėk narystės mokestį, administravimo mokestį ir dar apmokėk biuro išlaidas. Į priekį, žinoma. Iš viso šis malonumas Jums kainuos apie 700-800 eurų. Nors pajamų turi lygiai 0 eurų ir santaupų galbūt tiek pat, bet jau turi išlaidų. Neskaičiuojame tokių nereikšmingų išlaidų kaip transportas ar maistas, sąskaitų už nereikšmingas komunalines paslaugas ar kažkokios nuomos. Tai tik šalutiniai dalykai – į darbą galima ir ateiti. Taip sveikiau. Sveikiau ir valgyti mažiau.

Nors ir skamba kiek žiaurokai, tačiau norėdamas dirbti, tu privalai susimokėti. Galbūt ateityje ir atlyginimus mokės ne darbdavys darbuotojui, o darbuotojas darbdaviui? Žinoma, kad sumokėjus pradinį įnašą ir pradėjus dirbti su laiku pajamos gali atsirasti ir skolos bus padengtos. O gali įvykti ir priešingai. Tačiau tam, kad gautum tą pradinę sumą, juk reikia ją turėtų – skolintis, pavogti ar dar iš kur nors gauti.

Jei dirbti seksis – atiduosi, jeigu ne – būsi ir be darbo, ir su skola. Ar verta taip rizikuoti? Pasaulis pasikeitė. Nuo fiksuoto atlyginimo ir priedo iki jokio atlyginimo ir investicijos į darbą su svajonėmis gyventi geriau. Neva tai investicija, tik ne į savo verslą, o į neva tai savo verslą. Iš principo net ir turint tuos 700–800 eurų, tikrai nebus duotas nė 1 euras. Darbuotojas – ne kreditorius, kad finansuotų kito verslą. Brokerio darbas ne tik neapmokamas fiksuotu atlyginimu, tad pirmąsias pajamas galbūt gausi tik po kelių mėnesių ir jau reik iš kažkokių santaupų gyventi, o dar papildomai ,,apmokestina".

Ar tai neprimena kvailių ieškojimo, kažkokio užkabinimo su tikslu išlaikyti? Įdarbinimo agentūros, laikinos darbo sutartys, piniginės baudos nutraukiant sutartis ir visokios kitokios naujovės tikrai patinka darbdaviams, tačiau iki kokio absurdo reik prieiti, kad pačiam mokėti už tai, kad pradėtum dirbti? Kas laukia darbuotojų dar po 50 metų?

Naikinant Darbo kodeksą daromi pirmieji žingsniai į dar neatrastus pasaulius, kur darbuotojas bus tarsi ta eksperimentinė lėlė iš vaizdo klipo, kuri bus išbandoma įvairiomis sąlygomis. Eksperimentų metu bus suprastos darbuotojo galimybių ribos, bet ar užteks dalyvių? Juk darbo jėgos ištekliai smarkiai senka ir Tėvynė lieka vis tuštesnė. Eksperimentuoti nėra laiko, nes norisi gyventi. Todėl ir gyvena, bet toli Vakaruose.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!