Kad nepasirūpino traktoristu, kuris paskutinį kartą buvo blaivus gal tada, kai Gorbačiovas sakė kalbą Jungtinių Tautų būstinėje ar kad sunkiai gyvena melžėja, kuri dirbo kolūkyje, o dabar gyvena sunkiai, nes daugiau nieko nemoka.

Aš tikrai manau, kad šie žmonės tiesiog nesupranta, ką reiškia gyventi laisvėje - pagalvokite - kada mūsų protėviai buvo išties laisvi, išskyrus tuos trumpus 21-erius metus nuo 1918 iki 1939?

Aš manau, kad Nepriklausomai Lietuvai ir jos žmonėms išsikovojus savo laisvę, reikėjo kokius dešimt metų, kasdien, kiekvieną vakarą, per LRT, aiškinti, ką reiškia naujos ir šviežios mūsų laisvės, kurias iškovojome. Su jų privalumais ir trūkumais. Žmonės, kurie kelias kartas nebuvo išties laisvi, tikrai nesupranta tų laisvių ir didelė dalis jų nesupranta iki šiol. O kaip visi žinome – ko nesuprantame, to bijome ir/arba nekenčiame.

Bet kadangi aš esu geras senis, daug bendravęs su lietuviais ir nelietuviais užsienyje, daug aplankęs šalių ir uždavinėjęs labai jau įžūlius ir tiesius klausimus, aš jums papasakosiu, ką reiškia laisvė demokratinėje vakarų valstybėje. Geriau vėliau, negu niekad, galite nedėkoti:

1. Kiekvienas yra laisvas mokytis ir keisti savo mokymosi kryptį.

Privalumas: galite tapti kosmonautu, jei to labai norėsite. Galite tapti aktoriumi, net jei jums 50. Galite išmokti programuoti, net jei jums 35.

Trūkumas: protingesni ir energingesni už jus tai tikrai darys, daugiau mokysis, geriau dirbs, daugiau uždirbs ir jums bus labai pavydu į juos žiūrėti;

2. Kiekvienas yra laisvas trenkti durimis. Vadovas blogas? Eina jis velniop, išeinu. Darbdavai prasti? Išeinu. Atlyginimas blogas? Išeinu. Nėra nemokamos kavos ir ofise kažkuo smirda? Išeinu.

Privalumas: visiška laisvė dirbti kur tik nori ir siekti kokio tik nori darbo, bet kada.

Trūkumas: įlindę į savo komforto zoną ir sėdėdami bei kentėdami viename darbe, jūs šios laisvės visiškai neišnaudojate ir iš esmės gyvenate kaip sovietų lageryje;

3. Rinka nuolat keičiasi. Atsiranda naujos specialybės, miršta senos, esamų specialybių paklausa nuolat keičiasi.

Privalumas: naujos technologijos darys mūsų kasdienybę lengvesne.

Trūkumas: jūs galite nespėti keistis kartu su pasauliu ir užstrigti praeityje, kuri yra prastesnė, nei dabartis ar tuo labiau – ateitis. Taip pat jums bus labai pavydu stebėti žmones, kurie yra ateityje, nes ten geriau.

4. Jei norite, galite pradėti savo verslą. Mokesčiai visiems vienodi.

Privalumas: galite pats kurti savo gyvenimą ir savo verslą, daug uždirbti arba bankrutuoti, t.y. išmokti vertingų pamokų.

Trūkumas: kiti kurs verslus, nepriklausomai nuo to, ar jūs tai darysite ar ne. Ir net jei jūs nematysite tų skaudžių bankrotų, jūs tikrai matysite sėkmingus verslininkus, kurie bus milijonieriai ir jums bus labai pavydu;

5. Šiuo metu, jei labai nori dirbti, negeri ir nuoširdžiai stengiesi, tau visada pavyks per penkerius metus. Visada. Nėra nei vieno žmogaus, kuriam nepavyko gyventi padoriai, penkerius metus dirbant nuoširdžiai ir nešvaistant pinigų (nelošiant, negeriant).

Privalumas: yra aiškus receptas, kaip elgtis, kad gyventum gerai.

Trūkumas: reikia dirbti, o darbas yra sunkus ir geriau nedirbti, pavyzdžiui, kaip prie ruso niekas nedirbo, visi vogė ir gyveno normaliai. Iš tikrųjų niekas normaliai negyveno, bet čia jau kita tema.

6. Valstybė nesirūpins jūsų asmeniniais pasirinkimais. Neaiškins, kur jums dirbti, kur mokytis, kiek laiko, pas ką, kiek uždirbti ar kaip dirbti.

Privalumas: jūs esate visiškai laisvas kurti savo gyvenimą. Galite važiuoti į Tailandą statyti namelių iš molio arba gyventi medyje Plungės rajone.

Trūkumas: jūsų pasirinkimai yra tik jūsų reikalas ir valstybė tuo neturi rūpintis ir nesirūpins. Taigi neturėsite kam pasiguosti ir ko apkaltinti.

Matote, mūsų puiki šalis veikia paprastai – jei labai nori, pasieksi, ko nori. Problema, kad dažnas mano bendraamžis, posovietinis žmogus, tikisi, kad valstybė kažkokiu stebuklingu būdu padarys taip, kad visi pasiektumėme, ko truputį norime. Na žinot – norėčiau daryti, ką darau, per daug nesistengti ir pasiekti uždirbamą atlyginimą kaip tas verslininkas, kuris naktimis nemiega ir savo santaupas ant kortos pastatė. Na taip nebus, niekada, jokioje vakarų valstybėje taip nėra. Pašalpos yra tik egzistavimui, o ne gyvenimui.

Nusiraminkite, atsispausdinkite šį sąrašiuką, pasidalinkite su draugais, perskaitykite dar kelis kartus ir eikite mokytis, dirbti ir siekti savo svajonių.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Nori paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašyk el. p. pilieciai@delfi. lt.