Daug džiugaus šurmulio įsimylėjėlių galvose kasmet sukelianti Valentino diena šiemet privertė mane atsiminti vieną gražią iniciatyvą. Prieš keletą metų grupė žmonių, norėjusių padovanoti ką nors šilto ir jaukaus turintiems regos negalią, atskleisti jų kūrybinius gebėjimus ir atrasti perliukus neregių vaikų širdelėse, pakvietė Vilniaus aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro auklėtinius kurti įvairius meno kūrinius.

Vaikai lipdė, piešė, klijavo, gamino tai, ką jaučia, ką nori pasakyti pasauliui. Taip gimė daug gražių meno kūrinių. Vėliau buvo sumanyta, kad reikia sukurti specialius kalendorius, pritaikytus regos negalią turintiems žmonėms ir iliustruoti juos minėtais „neregiukų“ darbeliais. 2012 – aisiais kalendoriai, simbolišku pavadinimu „Aš regiu širdimi“, išvydo pasaulį. Kalendorius buvo ypatingas ne tik tuo, jog neregiai Brailio raštu galėjo perskaityti ir susipažinti su svarbiausiomis metų datomis, bet ir liesdami pirštais „pamatyti“ vaikų sukurtus meno kūrinius. Kalendorius neregiams paliko neišdildomų įspūdžių – tai buvo kone pirmas kartas, kuomet aklieji galėjo suvokti nuo matančiųjų kasdienybės neatskiriamą daiktą.

Klaipėdos regos ugdymo centro pedagogų ir šios įstaigos vadovės Laimutės Baranauskienės teigimu, tokie kalendoriai labai svarbūs, nes atveria neregiui kelius į platesnį pasaulį. Nors šie žmonės negali matyti akimis, bet jie tikrai geba regėti širdimi, kartais matydami net daugiau nei bet kuris kitas. Labai gaila, kad pastaruosius du metus regos negalią turintieji tokių kalendorių nesulaukė. O tai juk galėjo tapti gražia tradicija. Su viltimi lauksime jų ateinančiais 2015-aisiais, nes tai mums ne tik padeda suvokti matančiųjų pasaulį, bet ir leidžia pasijusti dar labiau nepriklausomiems.

Kaip jau galėjote suprasti, aš pati esu neregė, todėl dažnai ir susimąstau, kodėl dar yra tiek daug mums neprieinamos informacijos. Labai mėgstu skaityti, Brailio raštas man – vienas geriausių dalykų gyvenime. Nesvarbu, kad daug dalykų galiu susirasti internete. Tas čežantis popierius, šiltas ir jaukus jo kvapas, pirštais apčiuopiamos raidės – visa tai nepakeičiama. Regintys žmonės parduotuvių vitrinose atranda visokiausių kalendorių, su skirtinga informacija, gražiais paveikslėliais. Aklieji, tokio pasirinkimo, deja, neturi, bet galėtų turėti savąjį kalendorių, skirtą ir mums, ir Jums.

Rašytojas A. de Saint-Exupéry yra pasakęs: „Matyti galima tik širdimi. Tai, kas svarbiausia, nematoma akimis.“ Matykime širdimi, jauskime grožį, užuoskime kvapus, mylėkime ir būkime mylimi. Juk tai ir yra didžiausia dovana žmogaus gyvenime.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!