Viskas nutiko Vilniuje esančioje „Lidl“ parduotuvėje. Esu nepilnametis, bet tikrai brandaus amžiaus. Ir man buvo atsisakyta parduoti elementariausią žiebtuvėlio pakuotę. Taigi, norėčiau paklausti kokiais Lietuvos respublikos teisės aktais vadovaujasi Jūsų parduotuvės darbuotojai?

O galbūt jiems tiesiog stinga kompetencijų ir žinių šioje srityje? Pastebiu, jog Lietuvos respublikos teisės aktai nedraudžia man tokių prekių įsigyti.

LR tabako kontrolės įstatymo 16 straipsnyje numatyta: „Lietuvos Respublikoje parduoti prekes, skirtas tabako gaminiams rūkyti (ar pasiruošti rūkyti), t. y. pypkes, kandiklius, pypkių ir kandiklių valiklius (grandiklius), buitines cigarečių sukimo mašinas, bet kokį rūkomąjį (cigarečių) popierių (supjaustytą ar nepjaustytą, suklijuotą į tūteles, su pritvirtintais filtrais ar be jų), asmenims iki 18 metų draudžiama.“

Šiame įstatyme nenumatyta riboti tabako gaminiams pridegti skirtų prekių (degtukų, žiebtuvėlių) pardavimą nepilnamečiams, tačiau dar 2007 m. Seimas nustatė Žiebtuvėlių platinimo taisykles. Jose nurodoma, kad žiebtuvėliai privalo turėti apsaugą vaikams iki 51 mėnesių amžiaus.

Du paminėti įstatymai nedraudžia nepilnamečiams įsigyti prekes, reikalingas tabako gaminiams pridegti, todėl, aš turėjau teisę įsigyti žiebtuvėlį.

Savo ruožtu ketinu kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą bei Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentą, jog jie taip pat peržiūrėtų parduotuvės veiksmus mano atžvilgiu.

Nejaugi net žiebtuvėlio įsigyti nėra galima? Kokia parduotuvės pozicija?

***

Situaciją komentavo „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.

„Pripažįstame, kad šiuo atveju pardavėjas pasielgė neteisingai – tokios prekės, kaip degtukai ar žiebtuvėliai, gali būti parduodamos ir nepilnamečiams, Lietuvos Respublikos teisės aktai to nedraudžia.

Labiausiai tikėtina, kad darbuotojas savo iniciatyva įvertino jauną pirkėjo amžių ir, sutapatinęs prekę su tabako gaminiu, nusprendė jos neparduoti. Atsiprašome pirkėjo dėl šios situacijos, papildomai apie tai informuosime parduotuvių personalą, kad tokių situacijų pavyktų išvengti ateityje“, – sakė L. Skersytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)