Klinikose praleidau penkias dienas. Iki operacijos visi klinikos darbuotojai elgėsi maloniai, atliko tyrimus, prieš pat operaciją davė raminamųjų bei ramino, kad viskas bus gerai. Nors labai bijojau, tačiau operacija praėjo sėkmingai, be jokių komplikacijų, balso stygos atsistatė gal po mėnesio, tad atrodo jokių problemų kaip ir neturėjau.

Ką dar vis prisimenu, kad mane išrašant iš klinikos, į mano palatą atkraustė jauną merginą, kuriai taip pat turėjo būti atlikta skydliaukės operacija. Ją lydėjusi mama klausė, kokio dydžio kyšį ir kam daviau. Nieko negalėjau atsakyti - niekam jokio kyšio nedaviau, nežinojau nei kam, nei kada duoti. Kartais pagalvoju, gal tai ir buvo mano klaida. Nors po operacijos mane vizituodavo gydytojų komisija, tačiau kiek beklausiau, niekas man taip ir neatsakė, kaip reikia elgtis su „šviežiu“ randu.

Sužinojau tik tiek, kad po 10 dienų galėsiu nulupti klijus nuo rando ir kad randą reikia saugoti nuo saulės. Taigi randą gydžiau pati, nusipirkau tepalą, saugojau kaklą, stengiausi nejudint. Manau, tai ir buvo mano klaida, nes kiek paskui teko skaityt ir išgirst iš pažįstamų, kaklą reikia tampyti, judinti, kol randas užgyja.

Dabar, praėjus dvejiems metams nuo operacijos, vis dar jaučiu operacijos padarinius. Ne, man nieko neskauda, tačiau kaklas jau nebe toks, koks buvo iki operacijos, aš jį vis dar mėginu tampyti, tačiau jau kiek per vėlu.

Galbūt, jei būčiau davusi kyšį, būčiau sulaukusi konsultacijų pooperaciniu laikotarpiu, tačiau niekas man jų nesuteikė. Galbūt patarimai būtų padėję tinkamai užgyti randui gilesniuose sluoksniuose. Tad savo pačios kailiu patirta istorija privertė susimąstyti dėl medicininių paslaugų kokybiškumo nedavus kyšio.

Kam tada kuriama nemokama medicininė pagalba, jei, norėdamas gauti kokybišką paslaugą, turi dar papildomai susimokėti? Ar nebeliko sąžiningų gydytojų, kuriems dar rūpėtų pacientų sveikata? Ar čia kaltas lietuvių mentalitetas ar nepakankami gydytojų atlyginimai, verčiantys juos papildomai užsidirbti iš pacientų, norinčių pasveikti?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!