„Večernij Urgant“ (liet. „Vakarinis Urgantas“) – vakarinė pramoginė laida, kurios vedėjas Ivanas Urgantas, „toks pats dviprasmiškas, kaip ir lietuviška varškė“, pateikė visiškai kitokią kanalo transliacijos draudimo versiją. Papasakojęs apie pieno produkcijos importo draudimą, I. Urgantas Pirmojo Baltijos kanalo transliacijos sustabdymą pavadina atsaku Rusijai:

„Ir kol mes dar neužmiršome lietuviško sūrelio kvapo, Lietuva davė atsaką. Vakar vakare Lietuva išjungė Pirmojo Baltijos kanalo transliaciją. Štai taip Lietuva trenkė mums į pačią skaudžiausią vietą, trenkė į Pirmąjį kanalą“.

Laidos vedėjo šone šmėžavo rusiško naujienų portalo lenta.ru straipsnis, pranešantis apie kanalo transliacijų sustabdymą, kuriame taip pat minima ir tikroji jo priežastis – dezinformuojantis laidos „Žmogus ir įstatymas“ reportažas apie sausio 13-osios įvykius.

Vis dėlto, laidos vedėjas nė žodžiu neužsiminė apie istorinę nuoskaudą ir pašiepė neva perdėtą lietuvių reakciją.

„Ieškokime kompromisų, kam reikia drausti iškart visą pieno produkciją, kam Lietuvai reikia atjungti visą Pirmąjį kanalą? Drauskime konkrečias laidas ir konkrečius produktus, tebūnie tai natūriniai mainai. Mes uždraudžiame kildytą pieną, o Lietuva – „Mados nuosprendį“, – juokavo I. Urgantas.

Vis dėlto, „Mados nuosprendis“ – tai toli gražu ne sąmoningai klaidinantis reportažas apie vienos tautos tragediją. Tiesiog parodoma, kaip paprastai (ar tiesiog rusiškai?) kuriamas naujasis opiumas liaudžiai. Skleidžiama žinia lengvai pasieks didžiulę auditoriją: „Vakarinis Urgantas“ transliuojamas Jungtinėje Karalystėje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Baltijos šalyse bei Rusijoje, kur jį vidutiniškai žiūri 15% gyventojų, penktadalis jų – 14 - 44m. amžiaus.

Turint galvoje vėlyvą laidos transliavimo laiką (23:30 Maskvos laiku), šis reitingas rodo didžiulį laidos populiarumą. Laidos pranešimas, kitaip negu lietuviška varškė, manau, yra vienareikšmis: suprask, lietuviai perdėtai jautrūs, neadekvačiai atsiliepė į Rusijos tarnybų veiksmus. Kokia sausio 13-oji? Kokios aukos, kokia okupacija? Tik dar vienas įsitikinimo daigelis suleis šaknis rusų pasąmonėje: visi yra prieš juos.

Jei dar prieš porą dienų galima buvo suabejoti, kad intensyvios kratos pasienyje, pieno produktų importo stabdymas ir sausio 13-osios reportažas - tarpusavyje nesusiję veiksniai, nerodantys jokio suplanuoto strateginio puolimo (bent jau naujo) iš Rusijos pusės, kaip kad teigė M. Laurinavičius, tai šiandien abejonės išsisklaidė. Manau, jokia naujiena, kad valstybinė televizijos kanalų kontrolė – Rusijos kasdienybė, todėl sunkiai tikėtina, kad ši laida galėjo pasirodyti ekranuose bent jau be tylaus centro pritarimo.

Mano galva, ši laida – dar vienas laiptelis, vedantis Rusiją tolyn nuo liberalumo. Būtų naivu teigti, kad eilinė V. Putino pergalė rinkimuose buvo vien klastojamų biuletenių padarinys - ketvirtosios valdžios įtaka šalyje yra neįtikėtino masto ir yra, ko gero, svarbiausias visuotinės nuomonės formuotojas. Tačiau Rusija eina savu keliu, tuo tarpu Lietuva gali nelikti abejinga panašiems išpuoliams, laikytis tvirtos pozicijos ir drąsiai žvelgti pasauliui į akis, žinodama, kad tiesa buvo ir bus jos pusėje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!