Iš pirmo žvilgsnio taisyklės atrodo paprastos ir aiškios: iš kiekvieno nacionalinės atrankos turo bendru komisijos bei žiūrovų sutarimu į nacionalinės atrankos finalą deleguojama po tris kūrinius. Kitais žodžiais tariant, 50 proc. įtakos sprendimui turi komisija, o likusius 50 proc. – televizijos žiūrovai. Tačiau komisijos galios čia nesibaigia. Susidarius lygiosioms, tarkime, tarp trečiąją ir ketvirtąją vietą užėmusių dalyvių (būtent taip ir nutiko pirmajame atrankos ture), į nacionalinį finalą patenka didesnių komisijos simpatijų sulaukusi daina. Tebūnie – komisija žino geriau.

Galima abejoti komisiją sudarančių asmenų supratimu apie tai, ko iš tiesų reikia Eurovizijai, tačiau neįmanoma abejoti žaidimo taisyklėmis. Tačiau net šioje vietoje išmanioji komisija randa savų priemonių bei metodų, kaip šias taisykles apeiti. Nežinau, ar kas nors apskritai kreipia dėmesį į internete pateikiamą žiūrovų bei komisijos balsų išklotinę, tačiau ten, pasirodo, galima aptikti labai įdomių dalykų.

Štai, pavyzdžiui, pirmajame atrankos ture komisija niekam neskyrė 7 balų (pagal „eurovizinę“ tradiciją, dešimčiai labiausiai patikusių dainų skiriama 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 ir 1 balai). Vietoj to, komisija net dviems atlikėjams skyrė po 8 balus. Paklausite, kas iš to? Galbūt garbingoji komisija paprasčiausiai nesugebėjo apsispręsti? Galbūt, tačiau po tokių „manevrų“ komisijos bendrai skiriamų balų suma padidėja 1 balsu. Dar įdomiau pasidaro tada, kai suvoki, esą komisija net dviem atlikėjams skyrė po 1 balą. Sakysite: „Na, juk paguosti, palaikyti visiškus nevykėlius norėjo...“ Galbūt, tačiau kalbant skaičių kalba, pirmajame pusfinalyje komisija iš viso skyrė 60 balų, tuo tarpu žiūrovai – viso labo 58. Kalbant procentų kalba, komisija turėjo 51 proc. įtakos galutiniam sprendimui, o žiūrovai – jau tik 49 proc. vietoje nacionalinės atrankos taisyklėse deklaruojamų 50 proc.

Galbūt dabar galvojate, kad paprasčiausiai ieškau priekabių: esą, koks skirtumas – balas šen ar ten. Tačiau kuo toliau – tuo gražiau. Štai antrajame nacionalinės atrankos pusfinalyje, komisija jau nebesivaržo: dviems atlikėjams skiriama ne tik po 4, bet ir po 10 balų. Tokiu būdų komisijos bendrai skiriamų balų suma išauga papildomais 14 balų, kurie iš esmės atsiranda iš niekur. Kalbant procentų kalba, antrajame nacionalinės atrankos pusfinalyje komisija turi jau 55 proc. sprendžiamojo balso.

Ne paslaptis, kad šių metų nacionalinė atranka į „Euroviziją“ panėšėja į renginuką, kuriame savi ne tik komentuoja, bet ir išsirenka savus. Juk galutiniame atrankos etape, kai bus išrinktos trys dainos – finalinės, lemiamą žodį vėl tars komisija. Komisija, apie kurios sudėtį paprastiems televizijos žiūrovas negalima ne tik diskutuoti, bet ir apie šią sudėtį nėra nė mažiausio reikalo žinoti. Kitais žodžiais tariant, šiais metais mistinė komisija į „Euroviziją“ atstovauti Lietuvai išsiųs būtent tą dainą, kurią manys esant tinkamą „nepadaryti gėdos“. Tačiau neduok Die, jeigu ir vėl spręs ta pati komisija, kuri pati apie save yra pripažinusi: „Dainos, kurios man patinka, į pirmąjį penketuką niekada nepatenka...“

Kai kurių dalykų pakeisti paprasčiausiai neįmanoma. Neįmanoma lietuviškuose euroviziniuose reikaluose atsikratyti vilimų ir užkuraičių, kurie metai iš metų stena apie tai, kokia neprognozuojama yra „Eurovizija“, tačiau nedaro nieko, kad „Eurovizija“ mums, lietuviams, taptų bent jau smagiu renginiu, o ne menkavertiškumo komplekso manifestacija.

Tegu šiais metais sprendžia komisija. Tegu šiais metais ir vėl išrenka dainą, kuri „Eurovizijoje“ (jei, o stebukle, pateks į finalą) „voliosis“ spalvingos švieslentės dugne. Tačiau neleiskime bent vieno dalyko – kad mus apgaudinėtų. Jei jau klausiate televizijos žiūrovų nuomonės (kurie už galimybę būti išgirstiems sąžiningai susimoka po 1 litą), bent jau elkitės su šia nuomone atsakingai.

O jei nėra sugebama išgirsti, ką mano „masės“, te išsirenka atlikėją už uždarų darų ir su pasigėrėjimu siunčia ją į „Euroviziją“. Tokiu būdu sutaupytumėte sau bei mums ne tik nervų, bet ir gražaus pinigo, kurį, pavyzdžiui, galėtumėte panaudoti euroviziniam atlikėjui bent jau padoriai aprengti. Kad neliktų vien su blizgančiais apatinukais...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!