Mintys apie kitų žmonių įtaką mūsų gyvenimui pradeda dygti tarsi grybai po lietaus. Nė vienas nesame apsaugotas nuo apkalbų, tačiau kiekvienas turime teisę pasirinkti, kaip jas priimsime. Išgirsta skaudi replika vieną žmogų gali paveikti neigiamai, o kitam suteikti naujų jėgų. Mokėjimas atsiriboti nuo neigiamų dalykų nėra įgimtas instinktas, to reikia ilgai ir sunkiai mokytis. Tačiaujausmas, aplankantis to išmokus, – puikus. Vienas iš gero gyvenimo kriterijų, mano nuomone, yra mokėjimas džiaugtis savimi net tada, kai kiti tavo gyvenimą „maišo“ su žemėmis.

Turbūt daugeliui kilo mintis: lengva pasakyti – sunku padaryti. Tačiau, mielas žmogau, ar yra pasaulyje nors vienas asmuo, kuriam gimus buvo pasakyta: „Tavo gyvenimas bus lengvas, kaip pienės pūkas...“. Žinoma, ne kiekvienas gebame atsilaikyti prieš apkalbų sukeliamus „potynius“. Taip, skaudus žodis žeidžia, išgirsta neteisybė skaudina, o piktos kalbos dažnai priverčia išlieti ne vieną skaudžią ašarą.

„Prigimtis davė žmogui pakankamai tvirtybės, tik reikia ja pasinaudoti, sukaupti jėgas ir nukreipti jas savo naudai, o ne prieš save.“ (Seneka) Kiekvienas turime savyje atrasti stiprybės atsiriboti nuo neigiamų dalykų. Stiprumas – tvirto ir sėkmingo žmogaus charakterio bruožas. Per gyvenimą eiti pakelta galva, kai į tave „mėto“ akmenis, tikriausiai yra sunkiau nei įkopti į Everesto viršūnę, bet juk nieko nėra neįmanomo.

„...Kas čia blogo, kai visi tave nušvilpia, jei tu pats sau ploji?“ Ar įmanoma čia įžvelgti blogybę? Vargu. Žmogui duota tik viena galimybė, nė vienas negalime sudaryti sutarties su velniu ir kaip Faustas nugyventi dar vieną gyvenimą. Turime vieną šansą, kurį išnaudoti reikia 100 proc. Jei pradėsime gyventi dėl kitų, o ne dėl savęs, būsime laimingi? Svarbu daryti tai, kas tau patinka. Jei tau patinka klausytis repo – puiku. Mėgsti žiūrėti senus filmus, kolekcionuoti pašto ženklus, bėgioti vakarais, valgyti košę rytais? Daryk tai, net tuomet jei išgirsti kitų švilpimą.

Gyvenimas susideda iš kritimų ir pakilimų, kiekvieną jų dažniausiai palydi žmonių replikos, komentarai, apkalbos. Jei dėl kažkokio padaryto darbo ar poelgio esi laimingas, nors kitų nuomone toks neturėtum būti, ar nustosi tuo džiaugtis? Skamba juokingai, bet pripažinkime, kad kartais taip atsitinka ir realybėje. Neigiami atsiliepimai, nuomonės dažnai padaro didelę įtaką žmogaus gyvenimui. Visi esame skirtingi, turime kitokius pomėgius, draugus, įsitikinimus. Negalime būti vienodi. Nė vienas neturime teisės primesti kitam savo nuomonės ir supykti už tai, kad ji nėra priimama. Nėra blogai gyventi dėl savęs, daryti tai, kas patinka tau pačiam, nes kaip ir minėjau, turime tik vieną gyvenimą. Nereikia jo gyventi dėl kitų, antros galimybės pagyventi dėl savęs, deja, neturėsime.

Taigi, kiekvienas suvokiame, kad gėda, negarbė, plūdimas, piktos kalbos yra gyvenimo dalis. Vargu, ar tai kada nors pasikeis. Pesimizmo, pavydo kupinų žmonių buvo ir bus, jie niekur neišnyks. Svarbiausia tai, kaip mes su jais susitvarkome. Galime bandyti jiems įrodinėti savo laimingo gyvenimo teoriją, arba tiesiog ramiai gyventi toliau ir džiaugtis tuo, atsiribojant nuo visų švilpimų ir trepsėjimų. Išmokime pasiploti sau, nes dabartiniame pasaulyje sulaukti nuoširdaus palaikymo yra itin sunku. „Niekada nepamirškite, kad per jūsų karūnavimą ploja ta pati minia, kuri plotų ir per jūsų galvos nukirtimą. Žmonės mėgsta renginius.“

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

2016 m. DELFI ir Vilniaus Gabijos gimnazija skelbia Lietuvos mokyklų jaunųjų žurnalistų konkursą! Šis tekstas – 18 straipsnis konkursui.

Kviečiame jaunuosius mokyklų žurnalistus savo publicistinius tekstus, kurių apimtis siekia iki 400-500 žodžių, siųsti adresu gabijos.laikrastis@gmail.com. Konkursas vyks sausio 1-30 d. Jūsų atsiųsti tekstai bus publikuojami DELFI portalo rubrikoje DELFI Pilietis. Bus skiriamos dvi nominacijos – „Populiariausias jaunasis žurnalistas“ ir „Profesionaliausias jaunasis žurnalistas“. Prizus laimėtojams įsteigs portalas DELFI.