Nuo ko tai prasidėjo?

Sirijoje protestai prieš valdžios veiksmus prasidėjo kovo 11 d. 2011 m., kartu su Arabų Pavasariu. Deja, taikios eitynės peraugo į sukilimą po to, kai vyriausybė pasitelkė smurtą prieš protestuotojus. Iki liepos mėnesio Bashar-Al-Assadas dar labiau padidino kariuomenę, kuriai buvo pavesta numalšinti bet kokią grupuotę, prieštaraujančią diktatoriaus tvarkai. Daugybė Sirijos civilių ėmėsi ginklų, kad suburtų opoziciją. Skirtumai tarp kovotojų, tarp etninių grupių, dar labiau komplikavo konfliktą.

Praėjus beveik penkiems metams po pilietinio karo pradžios, Sirijoje žuvo daugiau nei 220 000 civilių. Bombardavimai iki pamatų griauna miestus, siaubingi žmogaus teisių pažeidimai paplitę visoje šalyje, trūksta maisto ir būtiniausios medicininės paramos , dėlto dalis žmonių ryžosi palikti karo nualintą šalį ir išvyko ieškoti prieglobsčio.
Daliai Sirijos pabėgėlių atvykus į Europą, po vakarų pasaulį pasklido įvairios baimės. ES piliečiai baiminasi islamo, didelio gimstamumo, nusikalstamumo, tačiau vertėtų pasižiūrėti į faktus.

Baimė: Islamas

„Europai priėmus pabėgėlius taps musulmonų žemynu“. Tai – mitas, net jei Europa priimtų visus 4 milijonus Sirijos pabėgėlių, ir visi jie būtų musulmonai, procentas musulmonų, gyvenančių Europoje, išaugtų vos 4 proc. Tai – ne drastiškas pasikeitimas ir Europa tikrai netaptų „kolonizuotu žemynu“. Islamą išpažįstančios mažumos Europoje gyvena jau nuo viduramžių, tad tai nėra nauja.

Baimė: didelis gimstamumas

Gimstamumas Vakarų pasaulyje nedidelis, tad yra žmonių, kurie baiminasi, jog atvykusių pabėgėlių per kelis dešimtmečius bus daugiau, nei vietinių gyventojų. Tyrimai parodė, kad nors gimstamumas tarp musulmonų ir yra didesnis, nei krikščionių, jis netrunka sumažėti pagerėjus gyvenimo kokybei ir pakilus išsilavinimo lygiui. Dauguma pabėgėlių iš Sirijos jau turi išsilavinimą, tad gimstamumas jau prieš pilietinį karą mažėjo, o ne augo (-0.8 proc.).

Baimė: nusikalstamumas ir ekonomikos žlugimas

Radikalaus Islamo ir padidėjusio nusikalstamumo baimė – viena didžiausių. Pabėgėliai, kurie tampa imigrantais, yra mažiau linkę pažeisti įstatymus, nei vietiniai gyventojai (2015 metais atliktas tyrimas. Kai gauna galimybę dirbti, jie stengiasi kuo greičiau integruotis į visuomenę. Taigi ilgainiui valstybei jie sumokės daugiau, nei iš jos gaus. Sirijos pabėgėliai atvykstantys į Europą yra potencialūs darbuotojai sektoriuose, kuriuose ypač trūksta darbo jėgos.

Nepalankus požiūris į pabėgėlius – natūralu

Visi žmonės yra kilę iš skirtingos aplinkos, skirtingų laikotarpių, tad nevienodas požiūris į migrantų krizę ir įvairios baimės – natūralus dalykas. Tačiau nepasitikėjimo nevertėtų paversti netolerancija. Svarbu prisiminti, jog patys ne taip seniai laukėme pagalbos iš svetur, prisiminti, kad iš pačios Lietuvos jau emigravo (tik oficialiais duomenimis) 500 000 žmonių.

Žmonės, kurie bėga nuo mirties yra tokie patys, kaip ir mes. Jei sugebėsime juos integruoti į visuomenę, tik laimėsime: Lietuvoje apstu kaimų, kuriuose per ateinančius dešimtmečius neliks gyventojų, o senstančios populiacijos problema niekur nedingsta. Nekęsti pabėgėlių, atvykstančių iš Sirijos, lengva, jei užmerkiame akis. Tačiau taip krizės nepanaikinsime. Dabar mes kuriame istorija – kaip norime, kad mus prisimintų?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

2016 m. DELFI ir Vilniaus Gabijos gimnazija skelbia Lietuvos mokyklų jaunųjų žurnalistų konkursą! Šis tekstas –40 straipsnis konkursui.

Kviečiame jaunuosius mokyklų žurnalistus savo publicistinius tekstus, kurių apimtis siekia iki 400-500 žodžių, siųsti adresu gabijos.laikrastis@gmail.com. Konkursas vyks sausio 1-30 d. Jūsų atsiųsti tekstai bus publikuojami DELFI portalo rubrikoje DELFI Pilietis. Bus skiriamos dvi nominacijos – „Populiariausias jaunasis žurnalistas“ ir „Profesionaliausias jaunasis žurnalistas“. Prizus laimėtojams įsteigs portalas DELFI.