Sutikite, švietimo sistema Lietuvoje yra šiek tiek iškrypusi, lyginant su kitais Europos kraštais, tačiau judame pirmyn. Egzaminų formatai keičiami kas du metus, sunkėja užduotys, sensta mokytojai, tuštėja vidurinės, pilnėja gimnazijos. Dažnai paklaustas „dėl ko mokaisi?“, mokinys ištars „egzaminą laikysiu“.

Iškyla klausimas, kam mūsų jaunuosius piliečius ruošia mokykla: egzaminui ar gyvenimui? Sakysite, jog egzaminas ir yra tavo sėkmingo, išprususio, darbingo gyvenimo atspindys? Lietuvių kalbos rašinys atskleidžia asmens intelektą? Matematikos uždavinys - logiką? O kur socialiniai įgūdžiai, patirtis ir problemų sprendimas? Ar būdamas darbdavys jūs aklai tikėsite šimtuku to, kuris, prireikus, nemokės prisistatyti spaudos atstovui ir pakomentuoti jūsų įmonės veiklos?

Ką jau bekalbėti apie santykius su kolegomis. Uždaryti narve su konkuruojančiais bendraamžiais, spaudžiami egzaminų standartų ir prieš akis matydami tris specialybes „su perspektyva“. Tokie tad auga mūsų jaunieji piliečiai, turėdami lašą supratimo apie gyvenimišką patirtį, kurios, vis dėlto, prireiks norint rasti vietą po saule. Deja, Mendelejavo lentelė neparodys, iš kur atsiranda pinigai ir mezgasi ryšiai.  

Universitetas ruošia darbo rinkai, bet ruošia tik balų skaičiavimo būdu ir konkurencija. Mokyklos baigimo diplomas pavirsta į valiutą, kuria šiuolaikinis abiturientas žada atsiskaityti visuose „protų“ bankuose. Tik ar tikrai ta valiuta išduodama teisėtai, ar viskas skaidru? Štai, šitiek daug klausimų, ir nė vieno atsakymo. To aš ir išmokau mokykloje. Ir niekas nesikeičia - nei sistema, nei požiūris.

Manau, jauniems, globalizacijos paveiktoje žemėje gyvenantiems aktyvistams, derėtų dar metus pasimokyti neuro-lingvistinio programavimo, komandinio darbo ir psichologijos pradmenų, kad jie pasijaustų teisingai įvertinti. Kai būsiu darbdavys ir į savo padėvėtų idėjų parduotuvėlę norėsiu priimti lentynų kabintoją, paklausiu, kaip jam sekėsi su merginomis ir kokį alų geria bare, nes jo nebaigtas bakalauras ir penkiasdešimt procentų iš anglų kalbos egzamino manęs neliūdins.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!