Matote, noriu jūsų paklausti vieno tokio dalykėlio. Nereikšmingo. Smulkmenėlės. Tarkim, mokykla nusprendžia naudoti uniformas. Tai va, tas klausimas: o kaip priversti mokinius jas dėvėti?

Esmė tokia, kad šiais metais baigiau dvylika klasių. Mokykloje, kurioje mokiausi aštuonerius metus, buvo uniformos. Taigi situaciją žinau puikiai, ji yra tokia: gali verstis kūliais, šaudyt iš patrankos, nertis iš odos, versti kalnus, daryti, ką nori, bet atsiras tokių, kurie uniformos nenešios. Ir ką tu jiems? Ir ką tu tiems kietuoliams, kurie turės dar vieną priežastį tyčiotis? Ne, nesakau, kad kada teko išgirsti „Tu nevykėlė dėl to, kad nešioji uniformą“, bet jei kyla ginčas...

Aš iki dabar sapnuoju, kaip besišaipantys, pritrūkus žodžių, nužvelgia tuo žvilgsniu, sakančiu „Pažiūrėk, kas prakalbo, mokyklos avytė, paklusnutė mergytė“. Ir kaip jaustis? Aš, pavyzdžiui, jaučiausi tarp dviejų ugnių: jei nešiosiu uniformą, visada bus pretekstas arba argumentas būti iškoneveiktai/kodėl aš esu tokia anokia; o jei nenešiosiu, turėsiu klausyti auklėtojos priekaištų – „Kaip atroodai, kokį pavyzdį rodai“ (buvau seniūnė), nes ji – viena tų nemaloniai senamadiškų mokytojų, kurios galvoja, kad jei jau aš „gabi“, tai mane reikia spausti, griežtai sudrausti? O kad man tai nepatinka, niekam nerūpi.

Tie, kurie jau „nurašyti“ kaip blogiukai, gali ir be uniformų vaikščioti, ką tik nori daryti, jiems jau niekas negresia, jie jau turi tą „blogiukų“ statusą, „neliečiamybę“, kurios tikrai pavydėdavau.

Žodžiu. Tikiuosi supratot, ką norėjau pasakyti. Gal jums, didiems suaugėliams, ir atrodo, kad viską išmanot, bet taip nėra.

Paklauskit savo vaikų – ar tikrai nėra taip, kad nenešiodama mini sijono būsi davatka, nevykėlė, kvaiša? Jei neturėsi aifono, ar nebūsi varguolis? Gal jums tai ir atrodo nesąmonė, kliedesiai, vaikiški tauškalai, bet tokia yra realybė. Atsibuskit. Kol jūs miegat, jūsų vaikai nebeištveria tokio mokymosi, kur „kiekvieno vaikino ir vyro idealas“ praeinant šypteli: „Na, šventuole? Ten po klostėmis dar voratinklių nėra?“

Tai rimta!!! Tie, kuriems sakote „nekreipk dėmesio“, „nebūk jautruolis, būk vyras“, tampa vienetais savižudybių statistikoje!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite patarti ar pasidalinti savo nuomone ar pasakojimu? Jūsų istorijų laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Mokykla“. Taip pat rašinius galite siųsti, naudodamiesi žemiau esančia nuoroda: