Trečią savaitę sostinės Žemynos progimnazijos moksleiviai ir tėvai gyvena visiškoje nežinioje. Žodžiu, ir vaikams, ir tėvams – bim bam. Mokykloje vyksta pedagogų streikas. Kada jis baigsis – tik vienas Dievas težino. Dar šį pirmadienį vakare visi tėvai gavo mokyklos direktorės pranešimą, kad antradienį organizuojamas mokyklos streiko komiteto ir tėvų bendruomenės susitikimas. Tačiau po kelių valandų atėjo jau kitas pranešimas, kad tai – „fake news“. Jokio susirinkimo nebus, nes streikuojantys mokytojai esą ruošiasi susitikti su Seimo nariais.

Puikiai suprantu nelengvą pedagogo darbo kasdienybę ir jų norą kovoti už padoresnį atlyginimą. Deja, negaliu sutikti su kai kuriais būdais, kurie naudojami šioje kovoje. Dar pirmąją streiko savaitę mokytojai kvietė tėvelius ir vaikus eiti su plakatais piketuoti prie Švietimo ir mokslo ministerijos. Dalis tėvų ir vaikų tokius pageidavimus išgirdo. Mano nuomone, tokioje situacijoje spekuliuoti vaikais tikrai nederėtų. Nes vaikai čia niekuo dėti. Būtų keista, jeigu gaisrininkai, piketuodami prie Vyriausybės dėl menkų algų, pasikviestų ir nelaimėlius, kurių namai sudegė ar ugnyse žuvo jų artimieji. Be to, šiemet buvo paskelbta idėja populiarinti pedagogo profesiją. Kaip ši idėja bus įgyvendinama, jeigu vaikai prie ŠMM protestuoja dėl menkų mokytojų atlyginimų. Vargu, ar tai pats geriausias būdas naujus žmones suvilioti pedagogo profesija.

Prisimenu, kaip prieš trejetą metų streikavo krizės ištiktos Graikijos mokytojai: jie susirinko prie Švietimo ministerijos Atėnuose ir akmenimis išdaužė langus, nors tai gal ir nepedagogiška. Tuomet dar pagalvojau: iš pietiečių graikų pasimokyti ir mūsų mokytojai.

Tėvai jau atmintinai išmoko pedagogų reikalavimus: mažinti klasių dydį, valandinį apmokėjimą padaryti skaidresnį, pakelti koeficientus ir t. t. Mokytojai turi teisę to reikalauti.

Tačiau kažko reikalauti turėtų ir tėvai su vaikais. Pavyzdžiui, viešojoje erdvėje vienas tėtis citavo mokytoją, kad namų darbų tikrinimas yra pačių tėvų problema. Ar mokytojas privalo patikrinti namų darbus? Ar jam už tai mokama? Ar konsultacijų su mokiniais metu mokytojas turi būti klasėje visą laiką ar tik palaukti kelias minutes ir, neatėjus nė vienam vaikui, užrakinti kabinetą?

Per kiek laiko mokytojas turi atsakyti į elektroninį tėvų laišką ir ar apskritai jis turi tai daryti? Kaip yra su taisykle, kad per vieną dieną galima rašyti tik viena kontrolinį darbą? Ir kas kaltas, kad mokytojai tarpusavyje nesusitaria, o mokiniams kartais tenka atlaikyti tris kontrolinius. Ar tiesa, kad už streiko dienas bent jau Vilniuje streikuojantiems pedagogams bus sumokėtas visas atlyginimas?
Tokių klausimų yra begalė.

Suprantu mokytojų teisę reikalauti garbingo atlyginimo. Bet be teisių yra dar ir pareigos. Apie kurias irgi būtina pakalbėti. Galbūt ne šiandien, kai pedagogai ruošiasi piketuoti prie Seimo.

Bet pasibaigus streikui tėvų bendruomenė norėtų išgirsti atsakymus į jiems aktualius klausimus. Nes gali prasidėti mokinių tėvų streikas...