Tikriausiai pradėsiu nuo prisistatymo. Esu moksleivė. Mokausi Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijoje. Mokytis man patinka. Dažniausiai mokykloje pasirodau geros nuotaikos, su plačia šypsena, nes, kaip ir minėjau, mokytis man patinka. Bet šiandien, atėjus į mokyklą, ypač gerą nuotaiką ir šypseną mano veide sugriovė iš bendraklasių išgirstos kalbos apie sutrumpintas vasaros atostogas...

Iš pradžių nesupratau, apie ką tiksliai yra kalbama, bet prisijungusi prie feisbuko paskyros pamačiau „krūvą“ straipsnių apie gerb. švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę ir jos planus trumpinti vaikų vasaros atostogas. Žinoma, tai mane šokiravo! Taip negali būti! Juk tai vasaros atostogos...

Raskite nors vieną mokinį ar jo tėvą, kuris norėtų, kad jo vaikas turėtų mokytis ilgiau. Sakote, kad Lietuvos mokinių mokymosi lygis yra vienas iš žemiausių Europoje. Tada noriu paklausti: ar darėte ką nors, kad jis būtų geresnis? Mokslų metų prailginimas tikrai neduos naudos jų išsimokslinimui. Jis, atvirkščiai, kris. Mokykloje jau ir dabar sunku išsėdėti, nors dar tik kovo mėnuo, tai kaip mums išsėdėti, tarkim, matematikos pamokoje vasarą, kaitinant vaikų didžiausiai draugei – saulei – į langus? Puikiai suprantu, kad vėliau, kai suaugsime, reikės dirbti net ir vasaros metu... Todėl ir nenoriu trumpesnių vasaros atostogų dabar, kol mokausi. Leiskite mums, vaikams, pasidžiaugti vaikyste ir bent jau man keliomis paskutinėmis vasaromis, o ne puse jos..

Dar viena Jūsų „priežastis“, dėl kurios norite sutrumpinti vasaros atostogas, yra didelis namų darbų krūvis. Norite pasakyti, jei mokysimės vasaros metu, mums namų darbų sumažės? Nejuokinkit tokiomis savo kalbomis visų Lietuvos mokinių... Namų darbų visada buvo ir bus... Ir nieko jau čia nepakeis ir atostogų atėmimas.

Jei jau norite prailginti mokslo metus, tai keiskite ir švietimo sistemą. Padarykite taip, kad visiems mokiniams būtų smagu mokytis ir jauku mokyklose. Šiuo metu ten tikrai visiems nėra gera... Daugelis mokinių, tokių kaip aš, sugeba prisitaikyti prie bet kokių sąlygų, bet net ir mes dažnai pavargstame nuo tokio įkalinimo mokykloje...

Dėl mokslo metų ilginimo, Jūs sakote, kad mūsų šalyje yra bene ilgiausios atostogos Europoje. Šią priežastį vėlgi galime praleisti, nes kitų Europos valstybių mokymosi lygis yra perpus žemesnis, nei Lietuvos. Girdėjau, kad kitose valstybėse mokiniai 10-oje klasėje mokosi tai, ką mes, lietuviai, mokomės 7-8 klasėse. Taigi mes nusipelnėme visos vasaros atostogų.

Mano manymu, tai ir yra viena iš priežasčių, kodėl Lietuvoje lieka vis mažiau gyventojų. Taip, tai dėl visai nevertingų ir kvailų įstatymų. Taip bus ir toliau, jei ir toliau mūsų šalyje vyks tokie dalykai.

Myliu ir gerbiu savo šalį. Visą gyvenimą žinojau, kad ją ginsiu iš paskutiniųjų. Bet kuo toliau, tuo dažniau pakeičiu savo nuomonę. O dabar matau, kad nėra čia jau ką ir ginti... Tikiuosi, kad baigusi mokyklą, turėsiu galimybę išvykti į užsienį ir gyventi šalyje, kurioje įstatymai normalūs ir pripažįstami tos šalies gyventojų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt ir išreikškite savo nuomonę!