Pagaliau sulaukus tos dienos atvykome į oro uostą dvi valandos iki skrydžio. Smagiai kalbėjomės ir ieškojome savo skrydžio registracijos vietos. Ilgai laukėme eilėje prie registracijos punkto, buvo daug žmonių. Praėjus registraciją ir atidavus registruotą bagažą, judėjome aviacios saugumo patikros zonos link. Sudėjome savo daiktus į dėžes ir ramiai ėjome pro detektorius. Tik praėjus patikrą ir dedantis daiktus atgal, pamačiau, kad dingo mano asmens tapatybės kortelė.

Abu su vyru pasimetėme, ėmėme jos ieškoti tarp daiktų (o gal netyčia telefono dėklan įkrito važiuojant patikros takeliu, galbūt tarp kitų daiktų pasimaišė, gal nukrito) ir nė nepagalvojome, kad kažkas galėjo tyčia pavogti kortelę. Žinoma galėjome prieš patikrą pagalvoti, kad savo asmens dokumento nereikia dėti į dėžę, bet dažniausiai visi ten pasideda dokumentus kartu su skrydžio dokumentais.

Susivokus, kad daiktuose kortelė tikrai nepasimetė, kreipėmės į oro uosto darbuotojus tikėdamiesi, kad kortelė iškrito iš dėžės kur nors pakeliui. Deja, darbuotojai viską nuodugniai patikrinę nieko nerado. Mūsų laikas iki skrydžio bėgo greitai ir beliko galvoti, kaip elgtis toliau, ar įmanoma skristi be asmens tapatybės kortelės į kitą ES šalį. Paparašėme darbuotojų pažiūrėti filmuotą medžiagą, galbūt jos metu paaiškės kur dingo dokumentas, o patys nuskubėjome link pasų patikros pasiklausti informacijos, ar galime keliauti, jei praradome ID kortelę ir akivaizdu, kad ji dingo oro uoste patikros metu. Atsakymas nebuvo labai aiškus, darbuotoja teigė, kad nuskristi į kitą ES šalį be dokumento gal ir galima, tačiau tai nereiškia, jog atskridus pasų patikros metu būsiu įleista be dokumento į kitą šalį ir vairuotojo pažymėjimas tikrai nepagelbės.

Gavę atsakymą skubėjome atgal į aviacijos patikros zoną. Viena darbuotoja patikrinusi kameras teigė, kad vaizdo medžiagoje lyg ir buvo matyti prieš mane ėjusio vyriškio įtartinas elgesys kraunantis daiktus, jog kažką paėmė iš kitos dėžės ir pažiūrėjęs pasisavino, tačiau vaizdo medžiaga nėra aiški ir negalima teigti, kad tai buvo mano dokumentas. Oro uosto darbuotojai pasiūlė paieškoti vyriškio kartu.

Po nesėkmingų paieškų ir atėjus mūsų skrydžio laikui supratome, kad šiandieną neišskrisime taip ilgai laukto medaus mėnesio ir gavome gerą pamoką, kad negalima dokumentų dėti į tikrinimo dėžes, net jei aplinkui pilna uniformuotų darbuotojų. Ilgapirščiai nebijo oro uosto apsaugos. Kita vertus, gal ir nelabai verta bijoti? Vos pasakius darbuotojams, kad dingo dokumentas, šie neskubėjo ieškoti ar peržiūrinėti vaizdo įrašų. Kas gi galėjo atsitikti, galbūt mes patys pamišome ar įsidėjome kur nors ir nepastebime?

Tikriausiai dažnai tokie atvejai nutinka, tad darbuotojų jau nestebina neapdairūs keleiviai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.

Komentuoja Vilniaus oro uosto Strateginės komunikacijos vadovė Agnė Mažeikytė

Įvairūs tyrimai rodo, kad keleiviai oro uoste didžiausią stresą patiria būtent aviacijos saugumo patikros metu. Vienas iš patiriamo streso įrodymų – kone šimtas per mėnesį Vilniaus oro uosto patikros dėžutėse paliekamų daiktų. Dažniausiai tarp jų pasitaiko laikrodžių, apyrankių, žiedų bei diržų.

Oro uoste surasti daiktai yra kaupiami, registruojami ir pusę metų saugomi, kol atsiras jų šeimininkas. Rasti dokumentai ir pinigai perduodami policijai.

Pasitaiko, kad keleiviai po patikros procedūrų netyčia pasiima ne savo daiktus, bet dažniausiai jie randa kelią pas savo šeimininkus. Tiesa, oro uostas kaip ir bet kuri kita vieša miesto vieta nėra visiškai apsaugotas nuo ilgapirščių ar nesąžiningų asmenų. Keleiviams rekomenduojame saugoti savo daiktus, o pastebėtos vagystės atveju kreiptis tiek į oro uosto darbuotojus, tiek į policiją. Tiriant nusikaltimus visuomet bendradarbiaujame ir dalijamės su pareigūnais visa turima informacija.

Vilniaus oro uoste bilietų ir asmens dokumentų patikra yra atskirta nuo aviacijos saugumo patikros, tad besiruošiant patikrai rekomenduojame asmens dokumentus saugiai padėti į rankinę ar lagaminą. Tuomet patikros darbuotojams reikės pateikti tik rankiniame bagaže vežamą permatomą maišelį su turimais skysčiais ir didesnius elektronikos prietaisus, taip pat nusiimti viršutinius rūbus (striukę, švarką) ir laikrodį bei diržą.