Piniginėje turint tik banko kortelę, nereikia išgyventi, kad išeidamas iš namų pamirši pasiimti reikiamą kiekį pinigų, kadangi visi pinigai – su tavimi. Tavo kortelėje. Taip pat, atsiskaitymas banko kortele yra žymiai greitesnis nei grynaisiais. Įkišai, suvedei PIN kodą, ištraukei. O su grynaisiais? Ištraukei, atskaičiavai, padavei, kol sulaukei grąžos, susidėjai atgal į piniginę... Pardavėjos banko kortelėmis turbūt džiaugiasi ne ką mažiau, nes sumažėja rizika atiduoti klientui per daug grąžos, o ir darbo pabaigoje tenka skaičiuoti mažesnes grynųjų sumas.

Kitas banko kortelių pliusas, kuris po Naujųjų metų bus nebe toks pliusiškas, pasireiškia keliaujant. Dabar nebereikia keliauti į valiutos keityklą, ilgai skaičiuoti – o kiek gi tau prireiks pinigų, keliaujant į užsienio šalis? Viskas daug paprasčiau – visos valiutos jau tavo banko kortelėje!

Keliaujant po svetimas šalis ir ne tik, dažnai neišvengiamas dalykas yra vagystės arba daiktų pametimas. Pavagia piniginę su grynaisiais ir vagis jais gali laisvai naudotis, tačiau pavogęs banko kortelę jis taip laisvai ja nepasinaudos. O kol sugalvos ką su ja veikti, tu jau gali būti spėjęs pranešti bankui apie prarastą kortelę ir ji bus iškart užblokuota!

Ir vienas iš pagrindinių pliusų, ypač aktualus artėjant 2015 m., kai Lietuvos litą pakeis euras, – pinigus laikant banko sąskaitoje, jie automatiškai konvertuosis į eurus, ir nereikės stovėti ilgose eilėse, kad galėtum savo turimus pinigus išsikeisti į naująją valiutą.

Tačiau visur yra ir blogoji pusė. Taip ir gyvenimo be grynųjų. Mokant kortele, tu prarandi pinigų pojūtį ir net nepastebi, kaip sąskaitos likutis tampa vis mažesnis ir mažesnis... Vaikščiojant po parduotuves ir kai rankose vis daugėja krepšių, o piniginėje vizualūs pokyčiai nevyksta, gali atsirasti noras pirkti viską iš eilės ir toliau... Kol galiausiai vienoje parduotuvėje sužinai, kad viskas, tavo sąskaita tuščia, daugiau jokių pirkinių. O įsivaizduokim situaciją, kai sėdi su antrąja puse restorane, ateina metas susimokėti ir... sužinai, kad tavo mokėjimas kortele atšauktas, nes sąskaita tiesiog tuščia... Tačiau iš kitos pusės, tai geras būdas pradėti mokytis tinkamai planuoti savo išlaidas.

Taip pat, kad ir kaip būtų liūdna, dar ne visose parduotuvėse, ar paslaugų teikimo vietose, įmanoma atsiskaityti banko kortele. Todėl šiuo atveju tenka rinktis kitą vietą, kur yra galimybė atsiskaityti banko kortele, arba tiesiog, kad ir kaip nesinori, ieškoti bankomato ir pasiimti grynųjų...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Tikriausiai ne vienam yra tekę atsidurti situacijoje, kai atvėrus piniginę ten švilpauja vėjai. Ne, ne, viskas dar nėra taip blogai – tiesiog visi pinigai tuo metu saugiai guli banko kortelėje. O jei taip nutinka ne dieną, dvi, o visą savaitę? Skelbiame konkursą ir kviečiame pasidalinti – kas pasikeičia atsisakius grynųjų pinigų.

Prašome įgyvendinti eksperimentą – kurį laiką naudotis tik banko kortele – ir pasidalinti įspūdžiais, ar pasikeitė jūsų išlaidos, ką pastebėjote ar su kuo susidūrėte.

Dalinkitės savo mintimis iki lapkričio 30 d. Daugiausiai skaitytojų simpatijų gavusio autorius laimės skrydį pirmyn atgal pasirinkta „Air Lituanica“ kryptimi. Skaitytojai savo simpatijas galės reikšti spausdami prie įkelto teksto žalią arba raudoną mygtuką.

Mintimis galite dalintis el.paštu pilieciai@delfi.lt, antraštėje nurodydami „Kortelė“, arba spausdami nuorodą žemiau. Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau:


Labai prašome siunčiant laišką nurodyti el.pašto adresą, visų, tekstus parašiusių anksčiau ir to nepadariusių – dar kartą parašyti redakcijai el.paštu pilieciai@delfi.lt, nes Jūsų laimėjimo atveju negalėsime įteikti Jums prizo!