Mane nuoširdžiai žavi šioje skiltyje pasisakiusių žmonių sugebėjimai ne tik išgyventi, bet dar ir sutaupyti. Manau, tokiems žmonėms reiktų pastatyti mažų mažiausiai po paminklą arba jų nuotraukomis papuošti naująją valiutą – eurą.

Daugybę kartų tikėjau, kad Lietuva – stebuklų šalis, bet skaitant tokio pobūdžio rubrikas šventai įsitikinau, kad taip ir yra. Spaudžiu Jums visiems dešinę ar kairę (kurią jau patiems patogiau, kad paspausčiau) ir kalbu be ironijos, priekaišto, sarkazmo ar lietuviško pavydo, bet pati tikrai neplanuoju ir toli gražu net nenoriu gyventi taip „aklai“ taupydama.

Va čia ir dabar jau girdžiu Jus visus burnojančius (lietuviškasis mentalitetas, visai kaip su ta degančia kaimyno gryčia), bet ir aš turiu žodžio laisvę (kokie skambūs žodžiai, net jei ši laisvė anoniminė ir virtuali). Nenoriu, nežadu, man bjauru gyventi taip taupant, nors (kokia likimo ironija) esu priversta tai daryti, bent kol kas. Kodėl nenoriu, imsite klausti? Todėl, kad man nesuvokiama, kaip žmogus, studijavęs, investavęs į savo studijas, mokslą, įgijęs mūsų lietuviškų universitetų diplomus, dirbęs ne vienoje didelėje ir Lietuvos mastu žinomoje kompanijoje dabar turi išgyventi už šiek tiek didesnį nei minimalų atlyginimą.

Nepradėkime diskutuoti apie paties individo atkaklumą, gebėjimus ar užsispyrimą, ryžtą ir įžūlumą siekti karjeros ar brangiau apmokamų pareigų. Kalbėkime apie taupymą. Ir aš jam sakau „Ne“. Ar Jums tikrai atrodo normalu taupyti visais atžvilgiais, kad tik, Dieve padėk, galėčiau sumokėti būsto, šilumos, visas reikalingas n-tąsias rinkliavas ir mokesčius, na, ir jei kas nors liks – džiaugtis, valgant tik daržoves (nesu prieš sveiką mitybą) ar pigiausius makaronus iš pigiausio prekybos centro?

Judėjimas tai sveikata – sutinku. Bet man neatrodo normalu, mažiausiai 6-8 metus dirbančiam žmogui toje pačioje įmonėje negalėti sau leisti išlaikyti ir įsigyti automobilio. Vaikščioti sveika,bet aš tikrai nežadu vaikščioti pėsčiomis atšiauriomis lietuviškomis žiemomis po pasibuvimo su draugais mieste, kai nuo Senamiesčio gyvenu už 10 km. Manau, labiau nesveika peršalti ir nušalti visus gyvybiškai būtinus organus, kurie dar padeda uždirbti tuos esamus litukus, skirtus visoms rinkliavoms.

Mažų mažiausiai keistai man kaip moteriai nuskambėjo vieno asmens paatviravimas šioje skiltyje, kad negalint sau leisti įsigyti kosmetikos iš parduotuvių, galima naudoti gamtines žaliavas. Taip, tai sveika. Taip, tai ekologiška ir, žinoma, taupu. Bet jau atleiskite man, į trečią dešimtį įkopusiai moteriai, kuri mėgsta atrodyti moteriškai ir patraukliai (atrodo, šios dvi sąvokos lygu brangiai), nenorinčiai vaikščioti sušalusiai į darbą, iš darbo ir visur kitur pėsčiomis, veidą išsitepus miltais, burokėliais ar dar velniai žino kuo, nes taip esą taupu, sveika ir naudinga.

Yra daugybė būdų įsigyti kokybiškos kosmetikos iš parduotuvių, neišleidžiant visų pinigų. Ar normalu (manau, turiu vartoti kitą žodį – įprasta, nes dauguma tautiečių dabar gyvena pagal posakį „šuo ir kariamas pripranta“), kad žmogus, investavęs į save, siekęs, dirbęs, ieškojęs, galiausiai turi mąstyti ne kaip išgyventi (man tai tolygu žodžiui egzistuoti, panašiai kaip egzistuoja amebos ar kiti vienaląsčiai mikroorganizmai), o kaip sutaupyti pusę savo gaunamos algos? Ši dažnai lygi liaudiškai vadinamam „minimumui“.

Tuomet prisitaupęs, prikirtęs nupigintų makaronų, dešrų ar ekologiškų daržovių (kas ką labiau mėgsta), apsirengęs geriausiais mamos „Humanos“ parūpintai drabužiais, drauge su vyru/žmona ir vaikais sveikai pėstute 10-20 kilometrų pasivaikščiodamas (grynas oras labai naudingas sveikatai) kaip doras ir laisvas nuo skolų pilietis traukia į miestą pasigrožėti nemokama (svarbiausia) kalėdine eglute, prie kurios džiugiai geriama iš namų termose atsinešta arbata, užkandant namie ruoštais sumuštinukais (duonai ir dešrai „Maximoje“ taikyta itin didelė nuolaida). Kodėl skandinavai, vokiečiai ar britai gyvena kitaip? Kitaip nereiškia švaistūniškai, banaliai ar tingiai. Tai byloja apie žmogaus darbo ir jo gaunamo grįžtamojo ryšio santykį, kuris leidžia ir sutaupyti, ir, svarbiausia, jaustis žmogumi. Tad padėkite, man, Dievai, nes nenoriu taupyti ir tik egzistuoti...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Ar žinote kaip taupyti, uždirbant 900 litų, ar per mėnesį į taupyklę sumesti 500-700 litų? DELFI skaitytojai – taip! Ne kartą dalijęsi tokias vertingais patarimais, jie pagelbėjo ne vienam. Šįkart prašome Jūsų – atskleiskite, kokiu būdu – grynaisiais ar kortele – mokate, aprašykite savo išlaidas ir pasidalinkite nuomone, kokiu būdu sekasi jas geriau kontroliuoti! Už įžvalgas vienam Jūsų padovanosime planšetę!

Išdrįskite papasakoti, kiek Jūsų šeima išleidžia per mėnesį, kam skiria pinigus ir kaip taupo mokėdami grynaisiais ar kortele. Kaip sutaupyti lengviau? Ar artėjant dienai, kai litą pakeis eurai, kaip nors pasikeitė Jūsų pinigų naudojimo įpročiai?

Dalinkitės savo mintimis iki lapkričio 23 d.! Lapkričio 24-30 d. vyks balsavimas, kurio metu galėsite balsuoti už Jums pravarčiausias, įdomiausias įžvalgas. Daugiausiai balsų surinkusio autoriaus laukia naujutėlė planšetė.

Nenorėsite paleisti savo naujojo planšetinio kompiuterio „iPad Air“ (Wi-Fi + 4G 16GB, tamsiai pilkos spalvos) iš rankų. Jis lengvutis, bet galingas, greitas ir itin išmanus. Tai naujausių technologijų žaisliukas kasdieniam darbui, kelionėms ir pramogoms.

Mintimis galite dalintis el.paštu pilieciai@delfi.lt, antraštėje nurodydami „Pinigai“, arba spausdami nuorodą čia.