Nors toli gražu nei pagal būsimą profesiją, nei pagal pašaukimą nesu statistikos gerbėjas, bet net žvelgiant į ją, atrodo, mano protingas draugas yra gana arti tiesos. 2011 metų surašymo duomenys rodo, kad šiuo metu Lietuvoje vieną pensininką išlaiko apie tris dirbančius, o išlaikant tokį pat emigracijos tempą, kurį, manau, jaučia bene kiekviena Lietuvos šeima, jau maždaug 2050 metais, kai turėčiau būti arti pensijos, vieną pensininką išlaikys vienas biuro, miestelio parduotuvės ar, pavyzdžiui, kiosko darbuotojas.

Kitaip tariant, mane, garbingai atitarnavusį darbo rinkos dalyvį, turės išlaikyti vienas darbuotojas, kuris turės pats save išlaikyti, savo šeimą, vaikus užauginti, valstybei mokesčius sumokėti, auginti BVP,  mokės ir  mokesčius Sodrai, o pastaroji man turės pervesti pensiją. Vienas garsesnių mūsų šalies ekonomistų paskaičiavo, kad toks scenarijus reikštų  vos 500 litų siekiančią pensiją.

Dabar man, kaip studentui, gauti 500 litų per mėnesį galbūt ir atrodytų normalu. Bet. Tik jei tai būtų stipendija, o ne viso gyvenimo sąžiningai uždirbto poilsio senatvės pajamos...

Apie neva „finansininkų alchemiją“ – pensijų fondus, turbūt pirmą kartą matau taip aiškiai ir paprastai išdėstytą argumentaciją. Ekonomistui duočiau dešimt balų už tai, kad sugeba išlįsti iš savo popierinių teorijų ir skaičiavimų bei pateikia pavyzdžius, kaip viskas veikia ir kodėl tai yra alternatyva. Būtent – alternatyva, o ne prievolė. Nenori kaupti – nekaupk (suprask, pasikliauk Sodra), nori kaupti savo pensijai pats, o ne pasikliauti kitų sumokamais mokesčiais – būk ne tik Sodroje, bet ir pensijų fonde.

Dažnai bet koks privataus verslo siūlymas išvadinimas „biznierių fokusais“, o tai rodo ne ką kita, o dar labai gilų daugelio mūsų neišprusimą ir vienkiemių gyventojų mentaliteto baimę, kurią kelia visi iš eilės nepažįstami dalykai, pasirodę kaimynystėje.

Pabaigai. Taip, man yra 22 metai ir aš jau galvoju apie savo pensiją. Pasikliauti yra lengviau nei pačiam galvoti. Ačiū ekonomistui už paprastą ir galvoti priverčiantį tekstą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!