Grupės etapas

A grupė
Apžvalga

Į A grupę pateko Argentina, Prancūzija, Tunisas, JAV ir dvi olimpinį atrankos turnyrą įveikusios komandos - Nigerija ir Lietuva.

Argentina į turnyrą pateko laimėdama 2011 m. Amerikos čempionatą. Pačius geriausius laikus išgyvenanti komanda neslepia savo ambicijų čempionate. „Auksinės kartos“ vedliu vadinamas Luisas Scola kartu su savo komandos draugais tikrai turi jėgų kovoti su visomis rinktinėmis.

Praėjusių metų Europos čempionato sidabro medalio laimėtojai prancūzai nėra laikomi favoritais. Atrodo, jog traumų išvargintiems prancūzams atstovaus visi pagrindiniai žaidėjai, tačiau kažkas pas juos tiesiog nelimpa. Žinoma, Tony Parkeris ir draugai bandys paneigti mano žodžius ir keliauti kuo toliau, tačiau kaži ar labai toli.

Krepšinio aistruoliams Tunisas turbūt nėra pati žinomiausia šalis sporto atžvilgiu. Ir ne be reikalo - Afrikos čempionatą jie laimėjo pirmą kartą istorijoje, tad tai yra jų aukščiausias pasiekimas. Komandos branduolį sudaro vietinės lygos žaidėjai, Europoje žaidžia vienintelis Sofianas M'radas, tad galima drąsiai juos vadinti grupės autsaideriais.

Turbūt visi suprato užuominą apie rinktinę X - tai be abejonės yra JAV komanda. Apie jos pasiekimus kalbėti nė neverta, apie komandos lygį irgi. Visi rinktinės nariai žaidžia vietinėje, tačiau šiuo atveju stipriausioje pasaulio lygoje. Beveik visi yra savo komandų lyderiai, tad yra vienintelis klausimas - ar egoistiškumas nepakenks? Manau, jog ne, ir LeBronas Jamesas su kitomis žvaigždėmis pateisins klijuojamą favoritų etiketę.

Nigerija yra bene labiausiai nustebinusi komanda. Niekas nesitikėjo, jog jie laimės prieš Lietuvą, juo labiau, kad jie pateks į Olimpiadą. Tačiau jie čia ir nė negalvoja sustoti. Tiesa, apie tai pagalvoti jiems reikės, nes išeiti iš tokios stiprios grupės nepadės nei NBA patirties turintis Ike Diogu, nei likę krepšininkai.

Noriu susilaikyti nuo nereikalingų komentarų apie Lietuvą. Dar yra vietos kur tobulėti, dar galima stipriau sulipdyti komandą. Tačiau pagrindas padėtas ir aš, kaip ir jūs, tikėsiuosi viso ko geriausio ir sirgsiu už rinktinę iki galo. Galbūt tai neatsispindės prognozėse, bet visos pasakos galiausiai baigiasi.

Prognozė

1. JAV 2. Argentina 3. Lietuva 4.Prancūzija 5. Nigerija 6. Tunisas

B grupė

Burtai lėmė, jog B grupėje susitiks Australija, Brazilija, Kinija, Didžioji Britanija, Ispanija ir po atrankos patekusi Rusija.

Australija yra nuolatinė Olimpiadų ir pasaulio čempionatų dalyvė. Ne dėl įspūdingų rezultatų - tiesiog nėra komandų Okeanijos regione, galinčių jiems pasipriešinti. Dėl konkurencijos trūkumo rinktinė įspūdingais rezultatais pasigirti negali. Šie metai neturėtų tapti išskirtiniais, kad ir kaip stengsis komandos kapitonas ir buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėjas Matthew Nielsenas ir kiti Europoje žaidžiantys krepšininkai.

Neblogą krepšinio istoriją turinti Brazilijos rinktinė pastaruoju metu nerodo aukšto lygio žaidimo. Nors būna atvejų, kada jie sukelia problemų varžovams, tai pasitaiko retokai. Kaip ir australai, brazilai dominuoja tik savoje žaidimų aikštelėje - jiems dažniausiai nebūna pasipriešinimo (išskyrus Argentiną) Pietų Amerikos ar Pan Amerikos krepšinio turnyruose. Nemanau, jog Andersonas Varejao su kitais NBA žaidėjais turi realių galimybių keliauti toliau negu ketvirtfinalis.

Panaši yra ir Kinijos istorija. Pastovūs Azijos čempionai toli gražu neblizga rimtesniuose turnyruose. Kinai savo žemyno turnyre dalyvavo 19 kartų, iš jų laimėjo 15. Paskutinėje Olimpiadoje lietuvių eliminuota komanda prarado savo svarbiausią žaidėją Yao Mingą, tad jiems teks remtis vieninteliu rinktinėje likusiu NBA žaidėju Yi Jianlianu. Akivaizdu, jog vieno žaidėjo čia neužteks ir eilinį kartą azijiečiams Olimpinė kelionė baigsis grupės etape.

Turnyro šeimininkė Didžioji Britanija prie favoritų neįvardijama. Tik 2005 metais susiformavusi rinktinė sunkiai skinasi kelią į krepšinio elitą. Jie dalyvavo dvejose paskutinėse Europos pirmenybėse, tačiau po pirmojo etapo abu kartus važiavo namo. Aiškus komandos lyderis yra Čikagos „Bulls“ klube žaidžiantis Luolas Dengas. Vietinė krepšinio federacija į rinktinę deda dideles viltis, tačiau ši komanda dar nėra visiškai subrendusi pasiekti rimtesnių pergalių stambiuose turnyruose.

Grupės favorite neabejotinai yra laikoma Ispanijos komanda. Dar viena auksinius laikus išgyvenanti rinktinė laikoma vienintele, galinčia pasipriešinti JAV ekipai. Tai, savaime suprantama, padaryti labai sunku, tačiau tokioms kalboms yra pagrindo - garsiausiuose NBA ir Ispanijos klubuose žaidžiantys ir ten lyderiais esantys žaidėjai jau seniai sudaro tą patį komandos branduolį, tad susižaidimas yra pats svarbiausias jų ginklas. Pau Gasolis su komandos draugais bandys įrodyti, jog ispanai verti tokių aukštų vertinimų.

Trečioji komanda, laimėjusi olimpinį kelialapį atrankoje, buvo Rusija. Ši rinktinė medalius pastaruoju metu iškovoja tik Europos čempionatuose - nuo 1991 m. jie į Olimpiadą pateko tik trečią kartą. Nors atrodo, kad rinktinė turi aukšto lygio žaidėjus ir trenerį, jų žaidimas yra gražus ir efektyvus, tačiau kažko jiems vis pritrūksta. Iš dalies Andrejaus Kirilenkos komandai pasisekė, jog jie pateko į kiek silpnesnę grupę, kadangi šios rinktinės forma nenuteikia optimistiškai.

Prognozė

1. Ispanija 2. Rusija 3. Brazilija 4. Didžioji Britanija 5. Kinija 6. Australija

Atkrintamosios varžybos
Ketvirtfinaliai

JAV - Didžioji Britanija

Turbūt nieko nestebinanti prognozė. Komandų lygių skirtumo išmatuoti neįmanoma, britai gali kautis nebent dėl kuo mažesnio sutriuškinimo.

Lietuva - Rusija

Komandos kartą jau susitiko prieš atrankos turnyrą, dar kartą susitiks prieš Olimpiadą, tad jau puikiai žinos viena kitos žaidimą. Galbūt priėmiau kiek optimistinį sprendimą, tačiau norėčiau, jog A. Gomelskis būtų nutildytas ir atsiimtų savo žodžius apie lietuvių pralaimėjimą prieš rusus ketvirtfinalyje...

Argentina - Brazilija

Pietų Amerikos derbis. Pastovios vietinio čempionato finalo dalyvės paskutinį kartą santykius aiškinosi praėjusiais metais. Tada auksą iškovojo Argentina, manau, jog šį žygdarbį jie įvykdys dar kartą, nes pastarieji šiuo metu demonstruoja aukštesnio lygio krepšinį.

Prancūzija - Ispanija

Praėjusių metų Europos čempionato pakartojimas. Pasilieku prie nuomonės, jog prancūzams kaip visada kažko trūksta, o tai greičiausiai turi ispanai, tad didelio vargo pastariesiems nenusimato.

Pusfinaliai

JAV - Lietuva

Bandžiau optimistu išlikti iki galo, tačiau privalo būti riba tarp optimizmo ir kvailumo. Nesu įsitikinęs, ar sudarysime rimtą pasipriešinimą amerikiečiams, tačiau tikėkimės, jog vyrai be kovos nepasiduos.

Argentina - Ispanija

Nusimato įtemptas pusfinalis. Galbūt net atkakliausios turnyro rungtynės. Abi komandos žaidžia panašaus stiliaus krepšinį, tačiau ispanai viską yra atidirbę žymiai geriau, turi ilgą suolelį, kur lyderio vaidmens gali imtis bet kuris žaidėjas.

Kova dėl trečios vietos

Argentina- Lietuva

Kažkur matyta? Turbūt ne iš gerosios pusės. Šis kartas greičiausiai ne išimtis. Labai tikiuosi, jog argentiniečiams už praeitą Olimpiadą bus atkeršyta. 2010 m. tai padarėme du kartus, galbūt bus ir trečias kartas, bet kol kas pasilieku prie pesimistiškesnio spėjimo.

Finalas

JAV - Ispanija

Ir vėl matyta? Elitas taip greitai nesikeičia. Neįsivaizduoju kitokio finalo, neįsivaizduoju kitokios jo baigties. Jau ilgai žiūriu krepšinį, tačiau gražiausios mano matytos rungtynės buvo paskutinės Olimpiados finalas. Labai tikiuosi pamatyti gražų, rezultatyvų žaidimą, tačiau greičiausiai vienas posakis vėl pasiteisins - komandos į Olimpines žaidynes važiuoja tik dėl antros ir trečios vietos, kadangi pirmoji jau turi ilgalaikę rezervaciją.

Vėlgi, galite laikyti pesimistu, galite sakyti, kad negerbiu savo rinktinės. Aš ją visada gerbiau ir gerbsiu, tačiau net ir didžiausių optimistų širdyse dažnai kirba abejonės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!