Nuo 14-kos, t.y. 35 metus esu „Žalgirio“ fanas. Dar būdamas paaugliu iš Palangos lėktuvu skraidydavau į Kauną, kad tuometinio Sovietų Sąjungos čempionato turuose galėčiau sirgti už mylimą komandą.

„Žalgirio“ fanės yra ir mano jau Vokietijoje gimusios dukros, su kuriomis paskutinį kartą kovo mėnesį Bamberge sirgome, laimėjome ir fotografavomės su krepšininkais. Prieš keletą metų po pirmojo klubo finansinio kracho parėmiau klubą, nes dar tikėjau, kad „Žalgiris“ vėl gali prisikelti. Prisikėlė, bet tikrai ne taip, kaip to norėjo tūkstantinė klubo sirgalių armija.

Neapleidžia jausmas, jog aukščiau minėtos rungtynės buvo sutartos ir parduotos. Visi, kurie bent kiek nutuokia apie krepšinį, manau, tai pamatė. Ir tikrai nereikalingi Roberto Javtoko prisiekinėjimai „Žalgirio“ tinklapyje, „jog susitarimų dėl tyčinio kauniečių pralaimėjimo tikrai nebuvo“.

Manau, kad tikras, sąžiningas krepšinis Lietuvoje mirė – karaliauja komercija. Kaip turi jaustis „Prienų“ ar „Neptūno“ klubai, kurių viso sezono atkaklios kovos buvo iškreiptos vienų rungtynių dėka?

Labiausiai gėda, kad į šią aferą priverstinai įtrauktas ir nuostabus „Žalgirio“ treneris Joanas Plaza, kuris pastarosiomis, klubui tikrai sunkiomis savaitėmis, skelbė patriotiškumą ir kovą iki galo.

Kur visa tai buvo šeštadienį?

Jau per ankstesnių metų superfinalus sklisdavo kalbos apie sutartas rungtynes, kad finalų serija būtų kuo ilgesnė ir tuo pačiu - pelningesnė. Manau, kad minėtos rungtynės visą tą ilgametį procesą karūnavo.

Prieš rungtynes ir ne krepšinio specialistams, o į tokius pats tikrai nepretenduoju, buvo aišku, kad net ir 70 procentų „Žalgirio“ pajėgumo užtenka pergalei prieš sostinės klubą. Tačiau per pertrauką supratus, kad ir tokios „Žalgirio“ jėgos silpnai žaidusiems svečiams bus per daug, nuspręsta visiškai sumažinti apsukas. Rezulatą visi pamatėme ir mačo statistikos išsamiai komentuoti nebereikia. Bet ar gali tokio lygio žaidėjai įmesti tik 28 iš 46 baudų?

Šiandien belieka paklausti, ar tokiam krepšiniui dar reikalingi fanai? Nebent tam, kad kaip bitutės bilietų pirkimu suneštų pinigus tranų valdomiems klubams. O ar verta toliau sirgti už savo komandą, tegul kiekvienas atsako sau. Aš sau jau atsakiau.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!