O aš manau, kad Lietuvoje gyventi – privilegija. Sakau, nes pats patyriau.

Pirmą rimtesnį verslą čia pradėjau dar būdamas šešiolikos. Norint atidaryti įmonę beveik neprireikė išeiti iš namų. Iškart po įkūrimo gavome valstybės finansuojamą nemokamą teisinių ir kitokių konsultacijų paketą. Jauniems verslininkams šalyje taikomos ir mokesčių lengvatos.

Galbūt aš ne toks patyręs, bet su korupcijos apraiškomis susidurti neteko. Priešingai – daugumoje institucijų darbuotojai negaili savo laiko ir nuoširdžiai padeda visais juridiniais ar mokesčių klausimais. Sovietmečiui būdingas šaltas biurokratų abejingumas – beveik išnykęs.

Oficiali statistika – taip pat ne zyzlų pusėje. Pasaulio bankas Lietuvai skyrė 20-tą vietą iš 180 (!) valstybių pagal geriausias galimybes kurti verslą. Korupcijos indeksas – geresnis nei Latvijos, Austrijos, Italijos ar net Pietų Korėjos.

Taip pat norėčiau pažymėti spartų mūsų ekonomikos augimą – BVP, tenkantis vienam gyventojui jau dabar beveik pasivijo tokias ES senbuves kaip Portugalija ar Graikija. Gyventojo perkamosios galios rodikliai geresni nei didžiojoje dalyje pasaulio valstybių. Eksporto mastai muša rekordus.

Estų atlyginimai dvigubai didesni, sakysite? Statistika rodo ką kita – pasirodo, realių pajamų lietuvis gauna 15-20 proc. daugiau, nei rodo oficialus atlyginimas. Išleidžiame ženkliai daugiau nei latviai ir beveik tiek, kiek estai. Netikite? Šeštadienį nuvažiuokite ir pamėginkite surasti laisvą vietą automobiliui prekybos centre. Beje, ironiška, tačiau pačioje Estijoje vyrauja nuomonė, kad lietuviai už juos gyvena žymiai geriau.

Jau girdžiu, kaip komentaruose mane keiksnojate. Ogi teisybė tokia, kad Lietuva jums bus dosni, jeigu tik jūs imsitės kažką daryti. Esate nepatenkintas savo darbu? Ieškokite naujo.

Persikvalifikuokite. Nesibaidykite neapmokamų praktikos pasiūlymų – vėliau parodysite, kad turite patirties. Jei niekas netinka, kurkite savo verslą.

Tiesa yra tokia, kad daugelis burbeklių vis dar tikisi, kad ponia valstybė už juos išspaus dantų pastos ant šepetuko. Taip nebus, nes rinkos ekonomikoje būtent jūs turite žengti pirmą žingsnį. Tad ženkite – metai dar tik prasidėjo.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite atsiųsti savo nuomonę? Patarti? Pasidalinti mintimis? Kviečiame tai padaryti! Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: