Vėlų sekmadienio vakarą grįžome iš kelionės po Skandinaviją. Važiavome mikroautobusu 8 žmonės. Per 10 dienų kirtome kelių valstybių sienas, ir niekur nebuvo jokių nesusipratimų, dažniausiai net sustoti nereikėdavo.

Viskas pasikeitė iš Kopenhagos atplaukus į Lenkiją. Čia pasienietis jau buvo labai išdidus ("Co to ja..."), bet sieną kirtome greitai. Na, o po 12 valandų trukusios kelionės atvažiavus prie Kalvarijos muitinės, užstrigome ilgam.

Nors lengvųjų automobilių eilė neatrodė labai ilga, judėjo ji itin lėtai. Užtrukome daugiau nei 4 valandas, kol prislinkome iki pareigūnų. Lenkų pasienietis dirstelėjo į pasus ir nuėjo, nesugaišinęs mūsų nei minutės.

O lietuviai neskubėjo niekur. Pagaliau priėjęs muitininkas (reikėjo pamatyti vaizdelį - švarkas atlapotas, pilvas išvirtęs, kepurė ant pakaušio, o veidas - kaip vokiečio, pralaimėjusio Stalingrado mūšį ir po to dar suvalgiusio citriną). Tas pasidairė, įkišo nosį į automobilio bagažinę, o paskui paklausė, ar ilgai laukėme eilėje.

Gavęs atsakymą kažką burbtelėjo po nosim ir nuspūdino. Po to pasieniečiai suštampavo pasus - ir kelias laisvas. Ir visa tai truko 4 valandas 15 minučių!

Patikėkite, kai laisvai ir greitai pravažiuoji per kelias šalis ir išvargęs nori kuo greičiau kristi savo lovoje, tiek laiko laukti - mažai nepasirodo. Man kyla paprastas klausimas, ką jie ten tiek laiko veikia, už ką algas gauna? Juk kai pernai kelis kartu važiavau į Lenkiją, jokių eilių lengvoms mašinoms nebuvo. Iš kur jos vėl atsirado?

Mano manymu, belieka tikėtis, kad įstojus į ES tos nesąmonės pagaliau baigsis!..

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!