Gydytojai užmigti pataria prieš vidurnaktį. Statistika teigia, jog žmonės per parą miega vos 7 valandas. Norėdami gerai atgauti jėgas ir pailsėti, vaikai nuo 6 iki 9 metų turi miegoti net 10 valandų, o 9-12 metų vaikai ir paaugliai – 9 valandas.

Miego trūkumas ne tik užgožia norą dirbti, tačiau ir gali sukelti įvairiausių širdies, kraujagyslių ar kitų pavojingų ligų bei sutrikimų. Tad jeigu moksleiviai, ypač paaugliai, nueina miegoti gerokai po vidurnakčio, kai tenka keltis anksti ryte, kaip mes galime tikėtis maksimalių pastangų mokykloje? Ką jau kalbėti apie vaikus iš gilių provincijų, kurie norėdami spėti į autobusą, turi keltis 6 valandą.

Aš pats esu moksleivis ir visuomet bandau kuo anksčiau nueiti miegoti, tačiau pats organizmas tiesiog nenori būti miego stadijoje jau, pavyzdžiui, dešimtą valandą. Todėl ryte yra labai sunku atsikelti, o per pirmas ir paskutines pamokas, nemandagiai pražiovaujant, sudėtinga susikaupti. Neduok Dieve, jeigu iš paties ryto pasitaiko koks kontrolinis. Labai dažnai ir savaitgaliais tenka keltis labai anksti, norint kur nors nuvykti ar kažką padaryti.

Kokia yra nauda pamokas pradėti taip anksti? Ar nebūtų geriau pradėti pirmą pamoką dešimtą ar bent jau devintą valandą? Moksleiviai geriau pailsėtų, lengviau įsisąmonintų pateikiamą medžiagą. Būtent tos keletą valandų leistų būti arčiau to devynių valandų limito. Moksleiviai tuomet nebesvajotų, nebeskaičiuotų varnų per pirmas pamokas bei daug geriau įsisąmonintų pateikiamą informaciją. Nors vaikai tokiu metu negalėtų vykti į mokyklą su tėvais, kuriems darbas prasidėtų anksčiau, tačiau pamokos pasibaigtų kaip tik tuo metu, kai tėvai baigia darbą, todėl šiuo klausimu lygsvara yra atstatoma.

Taigi, jeigu mes norim, kad mūsų jaunimas būtų dar gabesnis bei turėtų kuo mažiau sveikatos sutrikimų, reikia paprasčiausiai leisti jam pamiegoti. Tuomet bus ir protas šviesesnis, ir kūnas guvesnis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!