Stebėjausi ir piktinausi, kad mano vyras leidžia nakvoti namuose jo šešiolikos metų dukros draugui, ir draugas čia jaučiasi esąs visavertis šeimos narys. Jis už savo draugę vyresnis penkeriais metais, t. y. suaugęs žmogus, kuris visiškai gali atsakyti už savo veiksmus.

Požiūris į paauglius

Į mano klausimą, ar ne per anksti nepilnametei dukrai vedžiotis į namus savo vaikiną kada tik nori, maniškis atsakė: žinoma, kad ne. Jam geriau, kai duktė draugauja atvirai ir nakvoja namuose, negu nežinai ,pas ką, su kuo ir kur. Jis dar mane palaikė naivia moterimi, kuri tiki, kad draudimais gali nurodyti vaikams, kaip jiems gyventi.

Jo nuomone, geriau, kai tėvai supranta paauglius ir jų hormonus. Kitaip vaikai slapstysis pakampiais ir ieškos patirties kitur. Taip norėjau apsaugoti nuo tokios laisvės savo paaugles dukras. Bandžiau su jomis diskutuoti šia tema. Stengiausi, kiek galėdama, vadovaudamasi savo lietuvišku mentalitetu, daryti įtaką jų brendimo laikotarpiu.

Dažnai jos net neišklausydavo mano teorijos, atsakydamos, kad apie Tai jau žino labai daug, – iš pamokų mokykloje. Tad patardavo negaišti laiko ir per daug nesinervinti. Aš tyliai ir naiviai tikėjausi, kad olandų laisvė jų nesuvilios. Bent jau iki pilnametystės...

Mokyklose – irgi atvirumas

Laisva auklėjimo politika vyrauja ir mokyklose. Čia drąsiai vedamos lytinio ugdymo pamokos, todėl bet kuris paauglys žino, kas, kur ir kiek. Vaikai atvirai kalbasi apie savo poreikius namuose ir tėvai juos supranta. Daugelis paauglių parūko namie, kartu su tėvais. Tėvai įsitikinę, kad jei nori pabandyti parūkyti, tai jau geriau namie, nei besislapstant pakampiais ir meluojant.

Man buvo šokas, kai užėjusi į mokyklos kiemą pamatydavau mokinius, atvirai traukiančius dūmą specialiai įrengtose rūkymo palėpėse. Mačiau rūkančių mokinių ir Lietuvoje. Mano mama gyvena šalia mokyklos ir jos kieme kiekvieną dieną per langą gali pamatyti grupelę mokinių. Jie pasislėpę nuo budrios mokytojo akies už krūmų, tarp lapų, traukia dūmą, tikėdamiesi, kad taip niekam neskaudės. Ne vieną kartą susimąsčiau, kuri praktika geresnė...

Negalima sakyti, kad visa Olandija laikosi šių principų. Šalyje yra nemažai kaimų, kuriuose gyvena ypatingi tikintieji. Jie nepripažįsta ar net smerkia tokią laisvę ir patys gyvena labai griežtai. Jokių skiepų, jokių abortų, daugelis neturi namuose net televizoriaus. Jie laikosi bendruomenės principo ir, kiek galima, ribojasi nuo juos supančio pasaulio.

Laisvė seksui!

Tačiau apskritai apie laisvę sekso srityje Nyderlanduose žino jau visi. Šalyje yra ir raudonųjų žibintų, ir sekso klubų. Įvairiausios orientacijos žmonės ne tik neslepia savo prigimties, bet ir didžiuojasi ja. Heteroseksualai ir homoseksualai, transvestitai, transseksualai čia jau nebestebina. Transeksualams už operaciją draudimas sumoka šimtatūkstantines sumas, nes taip bandoma ištaisyti gamtos padarytą klaidą ir palengvinti jau ir taip nelaimingų žmonių likimus. Apsilankykite gėjų parade, kuris vyksta Amsterdame, ir jūs tikrai pamatysite, ko nematę.

O štai apie man naują fenomeną sužinojau ką tik, perskaičiusi reklamą miestelio laikraštyje. Kas gi toji skelbime minima „laisvo laiko leidimo forma“? Kad yra skirta poroms – aišku. Daugiau nieko apie tai nežinau. Mano smalsumui nebuvo ribų. Kaip visada. Labai jau norėjau atrasti man dar nežinomą salą. Na, gal ne tiek atrasti, kiek apsižvalgyti, kur ji yra ir kas joje vyksta.

Vyras paaiškino, kad Olandijoje yra tokie porų klubai. Tai – sekso klubai poroms, kurios ieško įspūdžių ar naujo sekso partnerio. Vienam vakarui. Laikinai. Nustebau, kai man pasiūlius nuvykti apsižvalgyti, maniškis ilgai negalvojo ir jo net nesustabdė nemenka kaina.

Po 23 val. – visi nuogi

Partnerių klubas kviečia pasilinksminti poras ir gerai praleisti laiką. Klube galima rasti visko, ko širdis geidžia. Bilieto kaina atvykus porai – šimtas eurų asmeniui. Už tai dar įsigyjama puiki vakarienė restorane ir gėrimų bare. Sauna, baseinai, sūkurinė vonia, diskoteka – viskas įskaičiuota į bilieto kainą.

Vienintelė taisyklė – vienuoliktą valandą vakaro visi turi nusimesti viršutinius drabužius. Galima pasilikti tik su apatiniais. O tolesnis veiksmas – pagal kiekvieno norus. Nei daugiau, nei mažiau. Niekas nieko neprivers daryti, ko nenori. Visas vakaras – klubo lankytojų rankose.

Išgirdusi apie tokį klubą norėjau plačiau sužinoti, kokie ten pasilinksminimai vyksta. Tai man asocijavosi su raudonųjų žibintų kvartalu Amsterdame. Smalsu, įdomu ir nieko daugiau.

Norėjau nueiti į jį tik dėl to, kad patenkinčiau savo žmogišką smalsumą. Ne todėl, kad mums trūktų sekso ar norėtume naujų pojūčių. Mano nuomone, jei gyveni su partneriu, gali susitvarkyti visus reikalus neišeidamas iš namų. Kalbant apie santykius, turėjau ir kitų prioritetų, todėl sekso klausimas niekad nebuvo pagrindinis. Kaip ir daugumai moterų, ko gero... Iki šiol galvojau aš.

Ypatingas klubas sodyboje

Netoli mūsų miestelio esantis klubas buvo įsikūręs didelėje sodyboje. Tik įvažiavęs į kiemą galėjai suprasti, kad tai – liukso klasės atrakcija. Sodyba apsupta išpuoselėto sodo. Trykšta fontanai su mirgančiomis šviesomis. Aikštelėje – geriausios klasės automobiliai („Chevrolet“, „Tesla“, BMW, „Mercedes-Benz“, „Maybach“, „Porsche“ ir kiti) leido nuspėti publikos skonį.

Mane apėmė pojūtis, kad esame kažkur Arabų Emyratuose, penkių žvaigždučių viešbutyje. Atidarėme sunkias medines, raižyta geležimi papuoštas duris. Tokias esu mačiusi tik lankydamasi muziejuose ir senose pilyse. Prieškambaris išklotas raudonos spalvos kilimu. Prie sienų sustatyti odiniai juodos spalvos baldai. Dideli krištolo sietynai spindėjo visomis spalvomis. Aplinka alsavo prabanga ir skoningumu.

Mus pasitiko graži jauna šviesiaplaukė administratorė, vilkinti trumpu raudonu sijonu, avinti baltais blizgiais aukštakulniais. Aptempta baltos spalvos palaidinė su gilia iškirpte išryškino jos dideles krūtis.

„Silikonas“, – pagalvojau. Ji pasiūlė įsigyti bilietus. Įdomu bus pamatyti visai kitą Olandijos veidą. Kitokį gyvenimą, kurio nepažįstu.

„Galite įsigyti ir nuolatinį bilietą. Tokiu atveju kaina porai už vakarą – septyniasdešimt penki eurai asmeniui. Nuolaida būtų galima pasinaudoti penkis kartus per metus“, – paaiškino administratorė.

„Gerai, duokite nuolatinį“, – nepasitaręs su manimi išpyškino vyras.

Jis akivaizdžiai buvo susijaudinęs, skruostai degė raudoniu. Norėjau paprieštarauti jam, bet nespėjau... Administratorė buvo už mane greitesnė ir jau tiesė nuolatinius bilietus mano vyrui. Bandžiau save raminti mintimi, kad manęs niekas per prievartą čia neatvarys. Neplanavau būti nuolatine kliente. Tenorėjau tik patenkinti savo smalsumą. Laukite tęsinio...