Man patiko pavasarį sukrutusi Seimo opozicija, kuri pastebėjusi netinkama vaga pakrypusias derybas su Japonijos korporacija „Hitachi“, ėmėsi labiau kontroliuoti šio projekto eigą ir kelti labai svarbius klausimus ir problemas šio projekto vykdytojams.

Taip pat įdomios tinkamai formuluojamos idėjos dėl referendumo, kuriuo būtų atsiklausta tautos nuomonės dėl VAE statybų. Deja, tokių opozicijos darbų trūko anksčiau, nes opozicija negali būti tik valdžios kritikė ir, geriausiu atveju, nepatenkintųjų interesų reiškėja. Rimtos opozicijos darbotvarkėje privalo būti valstybei naudinga valdžios kontrolė, kuri gali būti išreiškiama ir populiaria forma. Neikime visada lengviausiu ir primityviausiu keliu, bet sugebėkime oponuoti valstybiškai ir kūrybiškai. Todėl viliuosi, kad tai nebus tik laikinas opozicijos priešrinkiminis darbų parodymas.

Esu dalyvavęs ne viename posėdyje dėl Visagino atominės elektrinės reikalų, todėl turėjau galimybę susidaryti išsamesnį vaizdą šiuo klausimu. Manau, kad VAE projektas valstybei yra naudingas ir reikalingas. Visų pirma, tai - didėlė investicija, kuri suteiks galimybę statybos metu  verslui gauti daugiau užsakymų (įvairūs tiekimai ir paslaugos), o žmonėms - darbo, ir ne vien statybininkams.

Antra, tai bus gamybos įmonė, kurių taip trūksta Lietuvoje. Ji kurs darbo vietas ir vystys elektros gamybą ne vieną dešimtmetį.

Trečia, ji neš didelius mokesčius į valstybės iždą.

Ketvirta, atominė elektrinė duos valstybei svarbą ir prestižą. Tiesa, Lietuvos elektros vartotojas naudos iš to neturės. Noriu skaitytojams pasakyti teisybę: už elektrą mokėsime europinėmis rinkos kainomis. Pigiau tikrai nebus, nes jau dabar VAE elektros energiją numatoma eksportuoti į Švediją ir kitas Šiaurės bei Vakarų Europos šalis. Dar daugiau - jau sukurti pagrindai Šiaurės šalių rinkai atsirasti. Todėl šioje rinkoje visi elektros vartotojai naujai atominei elektrinei bus vienodi.

Tačiau, jei pakankamai skaidriai VAE projektas bus realizuotas, valstybei, kaip ir kitiems investuotojams, elektrinė bus labai naudinga ir pelninga (mokesčių, dividendų forma). Taip pat naudinga Visagino miestui, elektrinės dirbantiesiems, daliai verslo (prekių ir paslaugų VAE tiekėjams). Be to, nereikia nusiminti tiems, kurie nepateko į išvardintas laimingųjų kategorijas, nes turtingesnė valstybė turės didesnes galimybes teikti kokybiškesnes viešąsias paslaugas, paremti vargstančius, ligonius, mokėti didesnes pensijas senjorams ir t.t.

Tuo pačiu noriu su apgailestavimu pažymėti, kad Lietuva per mažai priešinasi atominės elektrinės statybai Kaliningrado srityje. Nėra jokių faktų ir nesitiki, kad ji gali būti saugesnė už VAE. Lietuvos politinė vadovybė per mažai kelia klausimų Rusijai dėl numatomos statyti atominės elektrinės saugumo. Net keista, kad taip išgyvename dėl Visagino atominės elektrinės saugumo, tačiau dėl galimos grėsmės (nepalyginamai didesnės) prie valstybės sienos nei pozicija, nei opozicija nesirūpina, o žalieji ir kitos pilietinės organizacijos nutyli.

Mindaugas Pliauga
www.totas.lt

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!