Retas kuris abiturientas renkasi studijas užsienyje, bet tokių atsiranda. Nes pasak jo, tai didesnės perspektyvos, negu Lietuvoje. Bet pažvelkime ir iš kitos pusės. Nors mokslo reformos ir įstatymai visai nedžiugina, tačiau studijų pasirinkimas Lietuvoje išties nemažas ir abiturientas, norėdamas save realizuoti kokioje nors srityje, tikrai pasirinks studijas Lietuvoje - kolegijose arba universitetuose.

Pirmiausia, didžiausia dilema - studijų krepšelis. Turint aukštus egzaminų įvertinimus, kiekvienas abiturientas nusprendžia, kur save nukreipti, kokią specialybę studijuoti ir taip „atiduoti“ savo krepšelį. Kyla klausimas: „O ką daryti, jei kai kurios studijų programos nesurenka krepšelių?“. Lieka vienas atsakymas - tobulinti savo dėstomą programą, galbūt paįvairinti naujovėmis, įdiegti vis naujesnių tehnologijų ir taip sudominti būsimą studentą rinktis būtent tos srities specialybę. O tai tikrai geras paskatinimas tobulėti, nes kaip sakoma: „Tobulumui ribų nėra“. Įstojus į valstybės finansuojamą vietą, studento motyvaciją išlaikyti krepšelį tikrai didėja. Nes jis žino, kad praradus finansavimą, už studijas teks sumokėti didelius pinigus.

Dažnas argumentas, kodėl nesirenkama studijuoti Lietuvoje - didelės studijų kainos. Tačiau pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį, kad beveik pusė visų abiturientų gali gauti krepšelį ir studijuoti nemokamai. Užsienyje mokslas mokamas visada ir kainuoja brangiau, negu Lietuvoje. Žinoma, prieš pradedant studijuoti galima pasiimti paskolą, tačiau studijos bus mokamos, o pinigus reikės bankui vis tiek grąžinti. Taigi teiginys, kad užsienyje studijos kainuoja pigiau - tik išpustas burbulas.

Reikėtų susimąstyti, kad galėtum studijuoti ir viską suprasti apie dėstomą dalyką, reikia gerai mokėti užsienio kalbą. O tokių abiturientų Lietuvoje tikrai nėra daug. Taigi, renkantis studijas užsienyje, reikia pagalvoti, ar tikrai sugebėsi ten studijuoti. Nes ne viskas gali atrodyti taip, kaip yra iš tikrųjų. O norint pamatyti studentiško gyvenimo ir studijų užsienyje, kolegijose, universitetuose vykdomos Erasmus programos. Šios programos suteikia studentui puikią galimybę patirti studijų skonį užsienyje, išvysti kitą šio „medalio“ pusę. O tai puikus stimulas praplėsti savo ryšius, susipažinti su naujais žmonėmis. O grįžus į Lietuvą šias žinias perteikti savo kolegijai ar universitetui.

Taigi studijuoti Lietuvoje tikrai verta tiems, kurie nori gauti lietuvišką bakalauro diplomą ir savo „šaknis leisti“ būtent gimtojoje šalyje. Kaip skamba žodžiai: „Lietuviai esame mes gimę, lietuviais norime mes likti...“

Abituriente, o kur tu rinksiesi savo studijas?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!